Brewskival Pilsner från Brewski

24 augusti, 2017
Kategori:
Brewskival pilsner från Brewski. Foto: Joel Linderoth.

Brewski, my Brewski!

Kanske kan man utropa så om man är svag för framgångssagor i det svenska öl-landskapet och det är man ju! Och vilken framgångssaga sedan!

Brewski och dess huvudman Marcus Hjalmarsson har gått från klarhet till klarhet och under sin korta existens skapat mängder av öl som man som öldrickare bör dricka med jämna mellanrum. Mest känd är nog den fruktiga serien med mango, persika, ananas och lite andra varianter fått humle-älskarna att gå man ur huse och dricka de smakförnämliga och potenta ölen med stor törst.

Dessutom har man lyckats skapa en egen liten nisch i etikettfloran och gett många av ölen lekfulla, barnsliga, vänliga och ibland lite spännande utseenden – bara det en bedrift i en värld av bryggerier och etiketter.

Och så har man skapat Brewskival också och så denna Brewskival Pilsner som tar hand om den klassiska ölstilen pilsner och gör en tolkning som kommer rinna ner i många glas i den andra versionen av festivalen som hålls denna helg. Den är god, den är frisk, den är klassisk och den har en Brewski-twist!

Nu är det lite taskigt att tipsa om denna öl som fredagsöl, dels för att den är beställningsvara för de flesta, dels för att den är på väg att ta slut i butik men låt fredagsölstipset bli en symbol för en modern vision av ölmakande där en pilsner får en etikett som pryds av såväl regnbåge som apa. Kärleksfullt, barnsligt och inkluderande – lite som Brewski själv.

Kommentera

Festivalyra i öl-Sverige

17 augusti, 2017
Kategori:
Conan DIPA från Brewski.Foto: Joel Linderoth.

Att antalet ölfestivaler blir fler och fler och samtidigt bredare och bredare är oomtvistat. Sommaren har innehållet flera varianter men det är nu, när sommarens sista dagar är här och jobb och skolor satt igång, som det börjar på riktigt. Faktum är att det är några riktigt fina varianter på ölfestivaler som är på gång.

Allra nyast är Klackabacken Beer Festival som hålls på lördag och som dessutom hålls för första gången. Klackabackens bryggeri, som ligger utanför skånska Kristianstad, är ett ambitiöst bygge och festivalen är detsamma med många skånska och bleikingska bryggerier på utbudslistan. Pax brygghus, Limhamns bryggeri, Kristianstads bryggeri och så Klackabacken själva, plus några till, levererar öl av alla de slag på festivalen som hålls den 19 augusti.

En något äldre festival är Stora öl små bryggerier som arrangeras av Föreningen Sveriges oberoende småbryggerier och som hålls på olika ställen varje år. Festivalen hålls i år i Växjö och Trädskogens bryggeri är huvudvärd och det är ett rejält gäng med bryggerier som ställer upp och serverar sina öl. Vad sägs om Närke kulturbryggeri, Nora brygghus, Nynäshamns ångbryggeri och Nääs gårdsbryggeri? Bara för att nämna några. Festivalen hålls den 2 september.

Mellan dessa båda festivaler lyckas Brewskival trycka in sig och som den gör det! Brewskival, som så klart anordnas av Helsingborg-bryggeriet Brewski, anordnas för andra gången och uppställningen är smått galen – förra året var det omkring 30 bryggerier och i år är det drygt 70. Baaam! som de unga skulle säga…

Alla som druckit Brewskis öl vet att det är öl med seriös kvalitet och stora ambitioner och detsamma gäller festivalen – den har redan andra året kommit att bli en ett måste för öl-älskare i Sverige och Danmark och även för sådana som reser från betydligt längre håll. Utbudet är lokalt, svenskt, europeiskt och amerikanskt – ja, till och med asiatiskt och det gemensamma för bryggerierna är att det ambition i sbart sagt varje droppe. Imponerande!

Vad sägs som Beerbliotek, Brekeriet, Hyllie bryggeri och Örebro brygghus från Sverige och Alefarm, Dry & bitter och Mikkeller från Danmark och sedan Cycle brewing, Trillium och Green bench från USA? Plus en massa andra bryggerier så klart – det är ju över 70 medverkande bryggerier! Bra jobbat Brewski! 25 augusti smäller det!

Sa jag baaam? Nu gjorde jag det igen…

Vilka festivaler längtar du till?

mangofeber
Mangofeber DIPA från Brewski. Foto: Joel Linderoth.

 

 

Kommentera

Omnipollos andra bar på gång – imperiet växer

13 augusti, 2017
Fata morgana från Omnipollo. Foto: Joel Linderoth.

Omnipollo, Omnipollos hatt, Omnipollos – den allsmäktiga kycklingens imperium växer. Det märkliga namnet på bryggeri-etiketten Omnipollo ger känslan av mild galenskap och kanske är det det som det är – att en liten bryggerietikett från Sverige kan få en halv ölvärld att gå i spinn? Nu siktar man på sin andra bar – i Göteborg – och det är nog inte omöjligt att det kommer fler barer framöver.

För så är det faktiskt, Omnipollo har under sin korta tid som bryggeri fått starkt renommé i den internationella ölvärlden och gör öl som rankas högt när öldrickare världen över säger sitt.

Jag intresserar mig framförallt för svenska bryggerier och svenska öl och som omtalats förut så är den svenska ölvärlden anno 2017 något av det mest intressanta som finns att intressera sig för. Och Omnipollo är ett av de svenska bryggerier som tillhör de allra mest intressanta. Eller är det ett bryggeri? Eller en bryggeri-etikett? Eller ett fantombryggeri? Eller en ölverkstad som testar smaker i en outsinlig hastighet? Och är det egentligen någon som bryr sig om vad som är vad om bara ölen som produceras är god?

Omnipollo – den allsmäktige kycklingen

Omnipollo är namnet på det bryggeri som drivs av parhästarna Henok Fentie och Karl Grandin. Fentie jobbade tidigare i flera år med Bishops Arms-kedjan och började parallellt med det brygga hemma, Grandin är illustratör med en säregen stil och när de träffades uppstod öltycke och de började brygga tillsammans. Dock, och för vissa är det här viktigt, de har inget eget bryggeri utan verkar mer som receptmakare och låter brygga ölen på andras bryggerier. Namnet? Det lär ha uppstått under en resa till Spanien och betyder väl egentligen just ”den allsmäktige kycklingen”.

Omnipollo är alltså ett fantombryggeri, ett bryggeri som tar fram recept och sedan låter dem bryggas på andras bryggerier. Grunden till Omnipollos framgångar kan, förutom den härliga kombinationen Fentie + Grandin, stavas de Proef. De Proef är ett belgiskt bryggeri som uteslutande brygger andras öl och det var hit som Henok Fentie en gång i tiden begav sig för att brygga sin första öl – Leon – en öl som bryggs med champagnejäst och som fortfarande tillhör en av de mest prisvärda ölen på bolaget. Jag har för mig att han bryggde den i 6-7 varianter innan den blev som han ville och den bör smakas med jämna mellanrum.

Barer i Stockholm och snart Göteborg

Men Omnipollos Hatt och Omnipollos då? Ja, Omnipollos Hatt är krogen som drivs av Omnipollo på Södermalm i Stockholm och Omnipollos är den kommande krogen som ska drivas av Omnipollo i Göteborg. På Omnipollos Hatt serveras öl från Omnipollo och andra bryggerier och till det finpizza i full smak-lusta och på Omnipollos vet vi ännu inte riktigt vad som ska serveras men förmodligen blir det något annat – Omnipollo är inte kända för att upprepa sig direkt.

Sedan den första Omnipollo-ölen såg dagens ljus, den vackert spritsiga Leon, så har Omnipollo gjort ett antal stordåd på vägen mot dagens status. De har inte bara bryggt med, och blivit kompisar med, ett antal internationella bryggerier, de har också kört hembryggar-tävlingar, illustrerat väggarna på krog i New York, gjort några av de mest fantastiska etiketter som den svenska ölvärlden skådat och gång efter annan tryckt den svenska ölscenen framåt och uppåt och åt sidan i en ständig jakt på nästa smak och nästa nyans och nästa kombination av råvara, kombination och resultat. Omnipollo har förändrat den svenska ölvärlden för alltid.

Leon, Mazarin och Noa

För den som ännu inte hoppat på Omnipollo-tåget så kan man botanisera i en klassikeruppsättning med nyss nämnda Leon (fördrinksmaterial deluxe), den kraftfulla Nebuchadnezzar (en sensation när den kom och fortfarande drickvärd) och Mazarin (en lätt och läskande APA som lätt blir en favorit) eller så kan man skjuta in sig på samarbetsspåret och testa Mikkeller-samarbetet Prince & Pauper eller Evil Twin-samarbetet Old Fashioned Lemonade IPA (med Henok på burken!) eller varför inte brittiska Buxton-samarbetet Original Rocky Road Icecream Porter (en efterrätt på flaska minsann!) – alla finns på Systembolaget just nu. Kolla annars Omnipollos imponerande öl-katalog på deras sajt – ölkonstverk både i och utanför flaskan.

Eller så slår man till med ölen Noa Pecan Mudcake Stout – en öl som på ett ganska orimligt sätt hamnat på Systembolaget i inte mindre än 160 butiker – orimligt eftersom det är en stout som smakar stort av kokos, nötter, vanilj och lakrits. Och så kaffe så klart! Lägg också till att den kostar 50 kronor för en 33:a så förstår du att det inte är en vanlig svensk öl.

Ja, för den är faktisk svensk. Även om inte Omnipollo har en egen brygganläggning så samarbetar de med jämna mellanrum med svenska bryggerier och den här är bryggd hos Dugges i Göteborg, ett av Omnipollos favoritbryggerier när det gäller samarbeten.

Så spelar det roll om det fysiska bryggeriet finns eller om det bara är en bryggeri-etikett? För vissa gör det definitivt det, för  andra inte. Frågan lär stötas och blötas på alla möjliga sätt.

Kommentera

Tropic Folk från Dugges och Stillwater

3 augusti, 2017
Kategori:
Tropic Folk från Dugges och Stillwater. Foto: Joel Linderoth.

Tala om träffsäkert! Jag försökte sammanfatta de senaste årens ölutveckling i en tidigare bloggpost och den här ölen är tämligen illustrativ till hela det inlägget. Ja, till stora delar av de senaste årens fenomenala svenska ölutveckling till och med. Inte illa för en öl.

Så vad är det för öl vi pratar om här egentligen – Tropic Folk som den heter. Ja, framförallt är det en folköl – folkölen som kombinerar möjligheten till mycket smak och lite alkohol och dessutom ser till att de lokala, svenska ölen får tillfälle att träffa den vanliga konsumenten, den som inte springer till bolaget i samband med varje släpp och som inte börjar jubla när Omnipollos berättar att de ska öppna en ny bar i Göteborg. Jo, de konsumenterna finns – de också…

Folkölen har ju börjat ta plats på hyllorna och en del riktigt ambitiösa handlare har sett till att man kan köpa finfin folköl från halva Sverige till och med i den lokala ICA, Coop eller vilken butik du nu handlar i.

Den här ölen prickar också in ytterligare en utvecklingslinje. samarbetena inom ölvärlden. Det är ju inget konstigt med samarbeten men det är tydligt att de senaste åren har samarbetena blivit ett attraktivt sätt att både skapa ökad kompetens och bra PR – förutom (ibland!) bra öl. Dugges har gjort en del med Stillwater (som den här) och också bryggt öl med danska Kissmeyer, svenska Omnipollo, likaledes svenska Electric Nurse och många, många andra…

Dugges och Stillwater har för övrigt en fin beer-romance på gång eftersom man bryggt ett flertal olika öl tillsammans.

Vad mer då? Ja, Tropic Folk är dessutom en syrlig öl – väldigt trendigt – och bryggd med frukt – precis lika trendigt. Ni ser, för den som är intresserad av öltrender och ölutveckling så är Tropic Folk en riktig höjdare.

Smaken då? Men den är ju bra! Det finns en storasyster dessutom – Tropic thunder – men i den här jämförelsen är det jämnt skägg – båda smakar finemang. Djupa fruktsmaker med friska fruktsmaker i kombination – mango och passion – och så den där svårdefinierade smakkoncentrationen som finns i syrlig öl. Riktigt fräscht, riktigt bra som fördrink eller som ”efter-löpningen-öl” – du blir pigg direkt!

Kommentera

Ölbryggan – hela Sveriges öl på ett ställe

30 juli, 2017
Kategori:
brygga-bar

Det finns ett osvikligt sätt om man vill smaka på hela Sveriges öl och det är att gå till Systembolaget. Eller gå och gå, det handlar om att sätta sig vid datorn, beställa det man är sugen på att testa och sedan gå till Systembolaget.

Men sedan finns det några andra sätt och det är att leta upp krogar som siktar på att servera det lokala, det småskaliga och det ibland lite udda.

Utbudet är så klart olika beroende på var man är i landet men fler och fler ställen börjar erbjuda möjligheten att smaka lokal öl från lokala bryggerier och inte bara de stora breda bryggeriernas öl även om de fortfarande dominerar. Ett av dessa ställen är Ölbryggan som man bör besöka om man är på en sväng i Stockholm.

Inte bara för att de serverar öl från halva Sverige och inte bara heller för att de ger en vacker bild av 08-området utan också för att baren är ett initiativ tillsammans med föreningen Sveriges oberoende småbryggerier och sådana initiativ ska man uppmuntra. Tycker jag. Jag kan kan gott se ett antal ölbryggor runt om i Sverige bara för att sprida lite ölglädje till de som ännu inte upptäckt att det finns rejält bra bryggerier i Sverige.

Upptäcker Ölbryggan gör många, det ligger på Djurgården vid Spritmuseum och vid ett besök hör man inte bara härligt många svenska dialekter utan tyska, holländska, franska, engelska, italienska, ryska – ja, halva världen passerar förbi när man sitter där och smakar på öl från Jädraås bryggeri, från Wermlands brygghus, från Oppigårds bryggeri eller Nils Oscar. Ett riktigt bra skyltfönster för svensk öl!

Har man lite tid över så är det inte fel att besöka Spritmuseums utställningar, ganska litet men alltid ganska lärorikt; sprithistoria, kuriosa och någon specialutställning (just nu Martin Kellermans liv i Rocky-format – tecknat, målat och tillgängligt).

Ölen smakar ännu bättre efter en liten kulturell upplevelse – det är garanterat.

Och just, med jämna mellanrum är bryggarna från bryggerierna på besök på ölbryggan, kul att träffa dem och höra lite mer om svensk öl och tankarna bakom verksamheten.

brygga-bar
Ölbryggan på Djurgården i Stockholm. Foto: Joel Linderoth.
brygga-meny
Menyn på Ölbryggan på Djurgården i Stockholm. Foto: Joel Linderoth.
brygga-ol-2
En öl med utsikt. Foto: Joel Linderoth.
brygga-skylt
Föreningen Sveriges oberoende småbryggerier är med och driver Ölbryggan. Foto: Joel Linderoth

brygga-ol

Kommentera

The Haus Pils från Remmarlöv gårdsbryggeri

27 juli, 2017
Kategori:
Haus Pils från Remmarlöv gårdsbryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Det finns många fina saker med den här ölen men vi kan börja med att titta lite på namnet – både på ölen och på bryggeriet. För det här är lite smart….

Remmarlöv gårdsbryggeri är ett väl valt namn, det signalerar genuina värden – både med ordet Remmarlöv som är klassiskt i sin sammansättning och så gårdsbryggeri – kan det bli mer ge-nu-int? Jag går igång på sådant där, det ger mig en skön känsla i uppfattningen av en öl. Rätt eller fel, men sådan är jag…

Så namnet på ölen. The Haus Pils.

Det är ju en smått genial beskrivning av själva ölen. För samtidigt som man pekar på tradition och klassisk tysk pilsner – haus och pils – så slänger man in en liten blinkning till det moderna med det där lilla ”the”. Smart! Tradition och modernitet i samma öl, smartness och humor på samma etikett – härligt!

Remmarlöv gårdsbryggeri huserar i Skåne och har varit igång med sin verksamhet sedan 2014 och har, skulle jag säga, redan från starten haft en bra bra kvalitet på sina öl. De har helt klart inspiration från USA, de har helt klart snygga etiketter och de har helt klart lyckats med att göra öl som är kvalitativa i grunden och med en liten dos personlighet. Deras Holley Blonde är en favorit, detsamma gäller deras veteöl som kallar sig The Bonneville.

Och så The Haus Pils då. En ekologisk öl som parkerar i den tyska pilsnerstilen och som lyckas med det ganska väl, ren och smakfull i grunden med en lätt honungssötma, en lätt fruktighet som drar åt söt citrus (apelsin?) och en lätt beska i avslutningen.

Ni ser att jag överexponerar ordet lätt? Det är för att ölen är lätt – dock inte i bemärkelsen lättviktig – utan lätt i anslaget, lätt i smakkartan, lätt i nyanserna. Vilket gör den till en tydlig favorit, en kvalitativ öl som fler borde testa.

Så lätt är det!

Kommentera

Den svenska ölen – de senaste åren

25 juli, 2017
Kategori:
Lemongrale från Daniøl/Sundbybergs köksbryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Det har hänt så galet mycket i den svenska ölvärlden de senaste åren och utvecklingen bara fortsätter.

2014 gav jag och min kollega Darren Packman ut en bok som handlade om öl. Vi försökte berätta om den moderna ölkulturen och gav ett gäng exempel på öl som vi tyckte man skulle smaka – öl som smakade bra och som representerade någonting mer än själva ölen; en ölens kanon om man ska vara lite högtravande.

Då, när vi skrev boken, så vet jag att vi ibland tog oss för pannan och verkligen funderade över hur mycket som hade hänt de senaste åren – det var en rasande utveckling. Någonstans förstod vi också att den utvecklingen skulle fortsätta – om man smakar på öl med smak så finns det liksom ingen väg tillbaka – öl med smak är så mycket godare än öl utan smak.

Men att det skulle bli så här, det kunde vi nog inte ana. För efter att boken publicerats så har det bara fortsatt. Utvecklingen går i ett rasande tempo – fortfarande – och det händer nya saker varje vecka, varje månad, varje kvartal. Och det är inga små grejer det handlar om. Nya bryggerier startas, nya svenska bryggerier tar sig ut på nya marknader, gamla bryggerier expanderar, fler och fler upptäcker den svenska nya ölen och de nya svenska bryggerierna.

Enligt den senaste statistiken så finns det 300 svenska aktiva bryggerier idag och det finns egentligen inget som säger att de inte ska bli fler. De kommer att bli fler – garanterat.

Så vad har hänt sedan 2014? Här är några av de större utvecklingslinjerna de tre senaste åren.

Pop corn hop porn från Beerbliotek. Foto: Joel Linderoth.
Pop corn hop porn från Beerbliotek. Foto: Joel Linderoth.

Fler bryggerier – över hela landet

Som sagt, 300 bryggerier i Sverige, vem trodde det för 10 år sedan då vi hade 30 bryggerier? Ingen trodde det. Jag har länge tänkt att varje kommun kan bära ett bryggeri men 300 bryggerier – det är en otrolig utveckling. Nu finns det ju många av de här bryggerierna som är etikettbryggerier och inte har ett eget bryggverk och det finns många av de här bryggerierna som är rena hobbyprojekt men ändå – utvecklingen är imponerande. Bara i år har det startats 21 bryggerier enligt siffror från Sveriges bryggerier – förra året startade det över 60 bryggerier.

Folköl på gång – stor smak, lite alkohol

Folkölen har blivit trendig minsann! Ni minns det gamla fulölspaketet som enstaka gånger fick följa med i matkassen – ett ölpaket som såldes med ett enda argument – priset. Inte nu längre. Nu finns det folkölsbutiker och folkölsbarer och varje bryggeri med lite koll gör folköl – både för att man utmanas av smak/alkohol-parametern men också för att folkölen har blivit en marknadsförings-öl – den finns som bekant i mataffären och plötsligt finns den tillgänglig för de flesta. Bra för alla; konsumenten, butiken och bryggeriet. Och ölintresset!

Kvinnorna kommer – mer och mer

Ölen är fortfarande en manlig bastion men kvinnorna kommer, det är tydligt. Kolla gästerna på de moderna ölkrogarna, kolla vilka som står framför ale-hyllan på Systembolaget, kolla vilka som serverar finölen på specialkrogarna – det är inte bara män längre. Några bryggerier har dessutom kvinnliga bryggare och även om det fortfarande är en manlig värld så blir den lite mer könsneutral för varje månad. Underbart!

Exporten ökar – världen gillar

Den svenska ölen har blivit hetare. I takt med att kvaliteten har ökat så har ryktet om den svenska ölen tagit större svängar i världen. Flera bryggerier har dessutom en tydlig vision om att slå igenom på andra marknader och vissa är på väg att lyckas rejält. Skånska Brewski och likaledes skånska Brekeriet är två bryggerier som tydligt tittar på större marknader än Sverige, St Eriks bryggeri och Sigtuna brygghus är två andra. För att inte tala om göteborgsbryggeriet Dugges som satsar rejält på en utomsvensk expansion. Och som lyckas!

Haus Pils från Remmarlöv gårdsbryggeri. Foto: Joel Linderoth.
Haus Pils från Remmarlöv gårdsbryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Mer öl på krogen – av alla de slag

Det är fler och fler krogar som förstår att vårda ölen på krogen. Den tar plats på menyerna, det är viktigt att ha en bredd i utbudet och fler och fler krögare förstår att man måste behandla ölen med samma respekt som man gör med vinet. Inte alla men fler och fler… Sverige har en av världens bästa ölkrogar – Akkurat – och de senaste åren har det etablerats fler och fler krogar som har ölet i fokus – Brewdogs barer i Malmö, Göteborg och Stockholm, Omnipollos hatt i Stockholm, Brewers beer bar i Göteborg bland många, många fler. Samtidigt har de flesta ölbarer varit tvungna att bli bättre på öl och distributörerna klarar sig inte på sitt basutbud längre, det måste finnas mer på inköpskanalen för att de ska vara attraktiva. Bra för oss öldrickare!

Mer roligheter – festivaler och events

Det är klart att öl är roligt! Och roligare blir det år efter år. När den väldigt stora festivalen Stockholm Beer startade för dryga 25 (!) år sedan var den en främmande fågel i nöjesutbudet men idag är den blytungt etablerad och ölfestivalerna blir fler och fler år efter år. Att de större orterna kan bära ett sådant evenemang är inte så konstigt men att det finns över hela landet och med stor variation – det är ett tecken på att finölen blivit betydligt mer spridd de senaste åren.

Distributionen av ölen – flera utmanare

Det kanske kan verka som en högst administrativ fråga men icke desto mindre viktig, att få ut ölen till butiker och krogar handlar mycket om distribution. Även om man kan lägga några timmar i veckan på att kuska runt i de närmaste orterna så måste man tänka distribution om man vill nå längre än så. De senaste åren har det dykt upp flera distributionsalternativ som ser till att de lokala bryggeriernas öl kan finnas över hela Sverige och företag som ser till att den svenska ölen når längre än så.

Öl blir sprit och läsk – också

Många bryggerier har börjat utforska andra drycker också. Tydligast kanske genom olika typer av starkare drycker men även hantverksläsken har tagit plats hos ölbryggerierna. Det lär bli fler som fortsätter utforska smaker och idéer även bland annat än öl.

Bryggpubarna blir fler och fler

De var inte många för några år sedan men efter att Stockholm brewing fått rätt att sälja öl på bryggeriet, utan att servera mat, så har de blivit fler och fler. I väntan på gårdsförsäljning så är bryggpubarna ett första steg och hantverket blir tydligare och tydligare för varje besök som görs.

Och detta bara de senaste åren – vad kommer härnäst?

När boken kom ut 2014 var den svenska ölen på starkt uppåtgående och imponerande nog har den fortsatt på samma sätt, uppåt, uppåt, uppåt. Det finns många härliga historier att berätta och många mindre härliga också men att få vara med och följa denna utveckling är bland det mest spännande man kan göra i Sverige idag.

Det kanske börjar bli dags för en ny bok? Men i väntan på det så finns den här bloggen…

Gaffa från Pang Pang. Foto: Joel Linderoth.
Gaffa från Pang Pang. Foto: Joel Linderoth.
Kommentera

West coast India Pale Ale från Stigbergets bryggeri

20 juli, 2017
Kategori:
West coast India Pale Ale från Stigbergets bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Vilken succé den gjorde direkt när den kom! Och vilken succé den gör fortfarande idag. Det här är en succéöl och med all rätt, det är en av Sveriges bästa öl helt enkelt.

Du vet det säkert redan men Stigbergets bryggeri fick den äran att brygga 2016 års festivalöl till Gbg Beer Week, festivalen som mer än många andra omfamnar det där som kallas ölkärlek och paketerar den i väl valda doser över halva Göteborg. Då var Stigbergets ett bryggeri som det hade pratats en hel del om och som gjorde väldigt bra öl – efter West coast India Pale Ale-lanseringen på festivalen så blev de kända som ett av Sveriges bästa bryggerier. Med all rätt!

Först skulle den bara bryggas till festivalen, sedan skulle den bara bryggas över sommaren och nu är den uppe i batch 659 om jag ska tro ölen som står och väntar i kylskåpet. Faktum är att det är många som har den i kylskåpet, den finns idag på över 150 bolagsbutiker vilket innebär en stor succé.

I kylskåpet ja, där står den allt som oftast. Faktum är att det är en av få öl som jag köper kontinuerligt, den tillsammans med Omnipollos Leon och Oppigårds Thurbo DIPA och Modernists Savant tillhör sådana där öl som gång efter annan måste köpas – om inte annat för att hålla koll på kvaliteten…

West coast IPA:n från Stigbergets har också den fördelen att den går att vinna nya hantverksöl-älskare med. Ta fram den, visa den roliga måsen på etiketten, häll upp i glaset och kolla på diset och titta sedan på reaktionen från den som inte förstått det här med fruktig, citrusig, sötantydd och humlig fantastisk öl – den här ölen har fått många nya ölkompisar sedan den serverades första gången.

Jag vet, jag vet, det här är inte en okänd diamant, det är en verkligen känd diamant men eftersom det är en av de bästa svenska ölen på bolaget just nu så får den vara veckans fredagsöl. Varför inte, bättre öl en varm sommarkväll finns knappt?

Vad vill du dricka som fredagsöl? Tipsa gärna så kanske jag väljer din favorit nästa gång?

Amen. Fortfarande. #craftbeer #beerstagram #beerlover #inbeerwetrust #svensköl #beersweden @stigbergetsbryggeri

Ett inlägg delat av Joel Linderoth (@joelphlinderoth)

Kommentera

Ölets dag – en hyllning till svensk öl

18 juli, 2017
Kategori:
Ölets dag firas alltid den tredje onsdagen i juli. Fler och fler bryggerier ansluter dig. Här tre utmärkta exempel på svensk öl. Foto: Joel Linderoth.

Det har ju blivit helt galet med alla de här dagarna. Än är det geléråttans dag, sen är det den stora muffinsdagen och så kommer paltens dag och lägger sordin på tillvaron. Nej, det där med dagar har blivit som med stadsfestivaler på 80-talet – för mycket.

Men ingen regel som inte har ett undantag och det är så klart Ölets dag. Ölets dag är ju fantastisk!

Nu kan den öl-älskande hävda att det är ju ölets dag varje dag men det är inte varje dag som det är Ölets dag.

Den bittre kan klaga och den cyniske kan muttra och den njuggt inställda kan väsa okvädingsord men Ölets dag är på väg att bli något – trots att det är Sveriges bryggerier som ligger bakom. Inget ont om Sveriges bryggerier, inte alls, men det är inte det lättaste att komma som en representant för de stora och försöka entusiasmera de små, det är sedan gammalt. Men med öl kan man lyckas med det mesta…

Och visst, det är ju inte alla av de 300 svenska bryggerierna som spelar med i Ölets dag-firandet men 25 bryggerier är med och det är väl inte så illa för att vara det sjätte året? Jag menar, oktoberfesten i München tog några år på sig innan den blev en festlig folkfest som ALLA måste gå på så kanske, kanske det blir en större samling år från år tills Ölets dag firas lika mycket som punschrullens dag? Eller nja, punchrullens dag kommer kanske alltid vara större….

Ölets dag firas i år den 19 juli och den firas rejält, det är ganska många bryggerier som ser till att vi inte missar denna glada hyllning. Om jag finge välja helt fritt skulle jag besöka Poppels bryggeri, Grebbestads bryggeri och Beer Studio – intressanta bryggerier med såväl historia som framtid – och dessutom har jag aldrig besökt dem. Men nu blir det inte så, jag tänker jobba istället och se till att det händer andra saker än ölrelaterat gods.

Här hittar du hela listan på aktiviteterna på Ölets dag – ut och njut!

Kommentera