Lokalproducerat utan krusidull

23 juni, 2017
Kategori:
_d2a0987

Varje gång jag reser brukar jag sträva efter att äta lokalt producerad mat. Gärna rakt på stranden som ett härligt avslut på ett skönt kvällsbad eller under ett träd i trädgården. I vissa delar av världen kan det vara besvärligt att hitta lokalt producerad mat, medan man runt medelhavet nästan stöter på det motsatta. Här ÄR…

Läs mer

Odla i kaffesump

17 juni, 2017
Kategori:
_d2a4248

Efter att ha druckit kaffe i drygt tjugo år började jag en dag fundera på om det går att odla i kaffesump. Möjligen går kaffesumpen att använda som gödsel, eller för att hålla sniglar och andra skadedjur borta från odlingarna (skeptisk). Men att odla i kaffesump. Går det? Jag bad helt enkelt en vän som…

Läs mer

Stå upp för den svenska bonden #bondeupproret2017

9 juni, 2017
_mg_6004

För drygt trettio år sedan, då jag fortfarande gick i lågstadiet fick jag lära mig att drygt fyra procent av Sveriges befolkning var sysselsatta inom lantbruket och hade sin huvudsakliga inkomst av det som gav oss mat på bordet. Idag är siffran nära noll. Numera finns varken skola, mack, livsmedelsbutik eller några smågårdar kvar utanför…

Läs mer

Enorma mängder sparris

6 juni, 2017
_d2a0914

Så här i skördetid är vi många som äter sparris åtminstone två gånger om dagen. Vad annars ska man göra av alla mängder med sparrisstjälkar som tränger upp genom jordskorpan flera gånger om dagen. Att frysa sparris går utmärkt, men jag älskar att woka sparris, lök, vitlök och paprika (från affären) tills mina egna plantor ger…

Läs mer

Frankrike från hästryggen

2 juni, 2017
Kategori:
_d2a7854

Det är något speciellt med de södra franska vingårdarnas böljande landskap. Klimatet är unikt, med kyliga atlantvindar som värms upp över land och varma medelhavsvindar som sveper in över landskapet öster ifrån. Att rida i den nordvästra delen av Languedoc-Roussillon är ett utmärkt sätt att njuta av vackra ekologiska gårdar. Att dessutom vakna på den ekologiska gården…

Läs mer

Nu är det bra tid att göra nässelvatten

29 maj, 2017
Kategori:
_e6a5109

Så här på vårkanten när dikeskanter och hagmarker i fulla av nässlor brukar jag samla rejält med brännässlor i en tunna och göra årets första häxbrygd av gödselvatten. Få saker är lika enkla att göra som nässelvatten. Det kostar inte ett smack och går dessutom riktigt fort. Enda nackdelen är att nässelvattnet stinker något fruktansvärt,…

Läs mer

Kvällsljus över takåsarna

25 maj, 2017
Kategori:

Ibland kan jag inte hålla mig från att klättra upp på taket och njuta av utsikten över Sölvesborg. Just ikväll var det en sådan kväll. Fördelen är att man slipper myggen däruppe! Om det inte hade varit så förbenat obekvämt på taknocken hade jag förmodligen druckit kaffe däruppe flera gånger varje dag. Med utsikt över…

Läs mer

Lev som en bonde i Polen

23 maj, 2017
Kategori:
_dsc3160

Att driva småskaligt lantbruk är viktigt, utmanande och rent av nödvändigt. Inte minst för att bevara det öppna landskapet och ge oss möjlighet att producera hälsosam mat i samklang med naturen. I helgen var jag i Polens huvudstad Warszawa för att prata svensk småskalig odling och promota boken Lev som en bonde. Tro det eller…

Läs mer

Laga mat på ogräs

18 maj, 2017
_d2a8802

Att dryga ut maten med ogräs och vilda örter har ingenting med ekonomi att göra. Åtminstone inte i mitt fall. Istället handlar det framförallt om att begränsa naturens slöseri och ta hand om maten som växer runtomkring oss. Dessutom smakar ogräs riktigt bra! Ända sedan jag första gången mötte Ann-Louise Fransson på företaget Botanikan i…

Läs mer