Magnifikt äppelbröd på surdeg

24 oktober, 2016
Kategori:
Nybakade bröd på en bakhandduk på ett träbord.

Det här brödet innehåller mycket äpple och bakas på en kväll, eller över en natt. Ger riktigt goda frukostmackor med knapriga kanter och mustigt bröd innanför.

Ibland blir det bara så bra och så gott! Smaker och ingredienser harmonierar med varandra och trollar fram det bästa ur det bästa. Så är det med det här äppelbrödet som snabbt blivit hela familjens favorit.

Till det här surdegsbrödet passar det fint med både söta och lite syrliga äpplen, ta det som finns. Extra gott är förstås att använda hemkokt osötad äppelsaft/-juice, men det går lika bra med köpt.

 

Du behöver:
450 g osötad äppelsaft eller äppeljuice
250 g fördeg av rågsurdeg
10 g jäst
650 g vetemjöl
125 g rågmjöl
ca 15 g sirap
20 g salt
2 grovt rivna äpplen

 

Närbild på två bröd som ligger på varandra.
Den fina ytan får brödet av att jäsa i jäskorgar.

 

Gör så här:
Blanda äppelsaft, fördeg och jäst till en smet i hushållsassisten eller bunke.
Vänd i rivet äpple, mjölsorter och sirap.
Arbeta degen ca 10 minuter i assistent eller något längre för hand. Tillsätt sedan saltet och arbeta degen lite till. Degen är ganska lös och klibbig. Tillsätt något mer mjöl om du tycker det behövs.
Låt degen jäsa i bunken 30 minuter.
Häll eller klicka ut degen i mjölade jäskorgar eller brödformar och låt jäsa under bakduk i två timmar. Det går också bra att ställa korgarna kallt över natten och grädda morgonen därpå.
Värm ugnen till ca 225 grader.
Vänd ut bröden ur korgarna på plåt med bakplåtspapper.
Grädda cirka 30 minuter tills bröden har fin färg och låt sedan svalna på galler.

Det går också fint att tillsätta något mer mjöl i degen och efter jäsning i bunken baka ut till små frallor. Dessa gräddas i 250 grader i cirka 15 minuter.
Brödet får en jättegod lite fruktig smak av äpple och juice. Det är mycket gott att rosta.

 

Två avlånga jäskorgar.
Jäskorgar är praktiska hjälpmedel som ger välformade bröd trots att degen är ganska lös.

 

Jag använder gärna jäskorgar till lite lösare degar, då pöser inte degen ut till väldigt platta bröd på plåten. Jäskorgar finns i olika storlekar och formar och kan köpas i vanliga husgerådsaffärer eller på nätet.

Fler recept på bröd med trädgårdens skörd i kan du läsa under taggen Bröd här på bloggen.
/Sara Bäckmo

Är lakrits godis?
Hur vi gjorde vår trädgårdsbok