Gratinera gårdagens rester av mos

20 mars, 2015
Kategori:
Gratinerat mos
Gratinerat mos av jordärtskocka och potatis, toppat med färsk gräslök.

Ett underbart gott sätt att använda rester av olika sorters mos är att helt enkelt klicka ut på en plåt och gratinera moset.

Under hela året gör vi gärna varianter av mos där vi kombinerar potatis med olika rotsaker, som palsternacka, selleri och rödbeta. Nu under våren är en av favoriterna att göra mos på jordärtskocka. Det som blir över gratinerar jag på följande sätt:

  • Värm ugnen till 200-225 grader
  • Blanda överblivet mos med ett ägg.
  • Rör i lite vetemjöl så att konsistensen blir lagom krämig.
  • Hacka färsk kryddor (gräslök, timjan, oregano eller annat) och rör i.
  • Klicka ut moset i drygt matskedsstora bollar på en plåt med ugnspapper.
  • RIngla gärna en olivolja med krossad vitlök över moset innan de sätts in i ugnen.
  • Gratinera moset tills det fått fin färg.

På bilden ovan har jag öst på pinfärsk hackad gräslök över de små portionsbitarna som en hyllning till våren. Alltihop är ljuvligt gott att servera till exempelvis en lätt stuvning av svamp eller bönor och några andra grönsaksrätter.

Fler recept på hemodlade rotsaker:
Vita krämiga rotsaker
Häftigt drakblodsbröd
Långsamstekta rotsaker
/Sara Bäckmo

Sticklingar av liguster rotas till ny häck
Skördeklara rädisor på 18 dagar