Rulltårta med inbyggd rabarber

24 augusti, 2015
Kategori:
Rulltårta i solljus på ett bord ute.

Rulltårta är en av barnens favoritkakor. När det finns gott om rabarber gör jag rulltårta med rabarber rakt i smeten, snabbt och lätt utan kladd.

När jag skördade mina första rabarber för många år sedan började jag baka den här rulltårtan. Den är mycket fiffig eftersom själva fyllningen är i rulltårtan redan från början. Minimalt med klet och inte så många moment att hålla ordning på när jag bakar med barnen. Jag är noga med att skära mycket tunna skivor av rabarbern, då blir den godast. Rabarbern går också att byta ut mot en något mindre mängd rivet äpple.

Du behöver:
3 ägg
1,5 deciliter socker
1,5 deciliter vetemjöl
1,5 tesked bakpulver
2 matskedar kokande vatten
3-4 deciliter rabarber i fina skivor
extra socker och eventuellt kanel eller kardemumma att strö över rabarbern

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa ägg och socker riktigt poröst.
Sikta ner de torra ingredienserna, blanda i vattnet och rör om.
Lägg bakplåtspapper i en ugnsplåt med höga kanter och häll i smeten.
Fördela rabarbern på smeten och strö över socker och eventuella kryddor.
Grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter.
Ta ut kakan ur ugnen.
Sockra ovansidan av kakan och lägg på ännu ett bakplåtspapper.
Lägg försiktigt en plåt eller stor skärbräda över kakan och vänd hastigt allt upp och ner så att kakan hamnar med uppsidan ner på den kalla plåten.
Dra försiktigt bort det understa bakplåtspappret (som nu är överst). Sitter det fast brukar jag pensla med kallt vatten på pappret, då lossnar det lättare.
Rulla ihop kakan från långsidan och packa in i bakplåtspapper tills kakan kallnat.
Servera med grädde och/eller lite hemgjord sylt på toppen.

Rabarberskivor på en plåt fylld av smet.
Fyllningen av rabarber läggs på smeten redan innan den gräddas.

 

Rulltårta inlindad i smörpapper.
När tårtan är ihoprullad låter jag den ligga i kylen till dess den ska ätas, inrullad i smörpapper.

 

Sylt och grädde på en bit rulltårta.
Med hemgjord sylt på toppen blir fikat lite lyxigare.

 

Rulltårtan blir lite kletig om den har varit fryst så den är godast att äta färsk. Å andra sidan brukar den gå åt ganska snabbt så det blir sällan tal om något att spara.
Nyskördade rabarber, gärna glasrabarber, är finast att använda men det går förstås lika bra med frysta.
/Sara Bäckmo

Löjligt god mjölksyrad sommarkål
Vinterodling i tunnelväxthuset - augusti