Fiskelycka i vardagspusslet

27 januari, 2016

Han gör det igen. Min fiskande granne. Försvinner i arla morgonstund och ringer på min dörr vid skymningen. Leveransen idag är en hel hink med de allra finaste ismetade abborrar. Hans fiskelycka blir min och jag känner mig rik som ett troll.

Slänger ihop en av mina paradrätter. Faktiskt precis så för det här går fort. Och är supergott. Grunden till den här rätten är en riktig vardagsräddare. En tomatsås som alltid finns till hands i kylen eller i frysen. Och jag älskar den.

Den stöttar mig verkligen i en ibland lite stressig vardag. Någon hungrig ropar efter mellis, ”Jamen gör en varm macka med ost och tomatsås!”. Det funkar alltid.

Eller, oops, visst ja föräldramöte. Hur ska vi hinna middag? Pasta med tomatsås! Klockrent.

Den passar till färsbiffar, den blir grunden i köttfärssåsen, i grytan och i den här snabba fiskrätten. Riktigt bra att ha helt enkelt.

Min räddande tomatsås

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 burkar krossade tomater
  • ½ msk koncentrerad grönsaksfond
  • 1 tsk socker
  • en aning salt

Gör såhär

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp lite olja i en tjockbottnad kastrull och låt löken svettas där tills den blir genomskinlig. Klicka i tomatpurén och fräs den en kort stund. Nu ska resten av ingredienserna i och såsen får småputtra minst femton minuter. Klart!

Men nu tillbaka till abborren. Eller till fiskrätten för det går bra att göra den på annan fisk också. Torsk eller gös blir jättebra. Och nu när jag tänker på det fungerar det säkert finfint med lax eller öring också.

Oavsett fisk så måste den vara benfri. Att filéa och byxa abborre eller gös är inte svårt och i det här inlägget visar jag hur det går till.

Här har ni den, fiskrätten jag återkommer till om och om igen.

Ugnsbakad tomatfisk (4 pers)

  • 600 g abborrfilé, eller annan fisk
  • 2 dl tomatsås, se ovan
  • 2 dl créme fraiche
  • 1 ½ dl riven ost
  • ev någon örtkrydda, färsk eller torkad, basilika, timjan eller oregano

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Torka av fiskfileerna och salta dem lätt innan du lägger dem i en ugnsfast form.
  2. Blanda tomatsås med créme fraiche och fördel såsen över fisken. Strö över ost och sätt in i ugnen. Osten får en aning färg och efter 20 min är det hela färdigt. Vill du kröna det hela med en ört av något slag så funkar basilika, timjan eller oregano bra.
  3. När fisken står i ugnen kokar du ris eller potatis. Och något grönt. Ärtor, spenat, broccoli gröna bönor passar fint till. Och får man en minut över kan man snabbfräsa dem i lite olivolja med en aning hackad vitlök.

Inget avancerat men en sådan där enkel vardagsgrej man faktiskt behöver. Och kanske särskilt när det gäller fisk. Eller? Vad säger ni är fisk lite krångligt att hantera i vardagen?

Älgkött på europaturné
Lika vilt som tamt