Närproducerat fredagsmys

12 februari, 2016
fredagsmys, närprod.

Ni känner igen det. Det är fredag, lugnet sänker sig. Man är trött, men vad gör det? Här kommer helgen inrullande! Dags för maten som ska ge fredagskänsla och som gärna ska vara lite som förra fredagen för att det är så det funkar.

Men nu vill jag i alla fall föreslå något nytt. Jag tänker på allt det där vi läser. Det vi borde tänka på men som försvinner i vardag, tidsbrist och gamla vanor. Här kommer i alla fall ett förslag.

Kanonbra fredagsgrej, eller en helggrej. Lunch kanske?! Hela idén bygger på riktigt goda saker som också råkar vara supernyttiga och närproducerade. Nu blir det fredagsmys på snabbfräst viltkött, coleslaw på rödkål med egenfixad majonnäs och picklad rödlök.

En verklig extrabonus att återkomma till är en hemmagjord majonnäs. Ni har receptet här och i en film på mitt Instagramkonto som också går under namnet skog till bord. På Instagram har man 15 sekunder på sig att visa en film. Majonnäs på 15 sek. Slå det den som kan.  Ni måste verkligen gå in och kolla! Jag lägger majonnäsreceptet  för sig här nedan så att det blir tydligt.

fredagsmys närprod, galleri
Visst kan man äta och fredagsmysa med råvaror från hemmaplan, också nu i februari. Rödkål, morot, rödlök,  machesallat, majonnäs och snabbstekta viltstekrester kommer inte göra någon besviken.

Jag hoppas att ni har möjlighet att välja viltkött till er tortilla, om inte försök ändå att göra ett bra köttval. Jag använde mig av överblivna älgstekrester som skivades tunt. Viltskav fungerar alldeles utmärkt och det finns att köpa fryst i många butiker.

Ett annat alternativ kan vara en bit ytterfilé. Den kallas lite olika saker beroende på vilket djur den kommer ifrån. Till exempel biff om det handlar om älg eller utskuren kotlett om det är ett vildsvin.

Hursomhelst så ska köttet skivas eller strimlas fint innan man snabbsteker det och jag tycker inte att man behöver särskilt mycket kött per person.

Jag räknar med en tortilla per man, men jag vet att till exempel mina tonårssöner vill ha två, eller tre, eller fyra. Anpassa mängd efter ålder och hunger.

Låt oss börja med majonnäsen. Såhär går det till

fredagsmys, majjo
Egen majonnäs, är inte det överkurs?! Nej absolut inte. Ni får recept på sidan här och en film på instagram. Där har man 15 sekunder på sig och jag hinner!

Majonnäs på 15 sekunder

  • 1 msk fransk senap
  • 1 ägg
  • lite salt
  • 2 tsk av något syrligt, citron eller vinäger
  • 2 ½ dl rapsolja

Gör såär

  1. Det är viktigt att alla ingredienser har samma temperatur.
  2. Klicka senapen i behållaren till en stavmixer. Knäck i ägget. Strö i lite salt och syran. Häll i oljan.
  3. Sätt stavmixern i botten av behållaren. Sätt igång mixern och dra den sakta uppåt. Majonnäsen går ihop på några sekunder när du drar upp staven.
  4. Smaka eventuellt av med en aning pressad citron eller vinäger. Kanske behövs lite mer salt?
fredagsmystortillia
Så, då är det bara att rulla ihop tortillan och hugga in. Fredagskänsla med närproducerat. Funkar perfekt!

Närproducerad fredagsmys (4 personer)

  • 4 tortilla
  • machesallat

Picklad lök

  • 1 stor rödlök
  • 1 msk ättika
  • 1 msk socker
  • 2 msk vatten

Coleslaw

  • 200 g rödkål
  • 1 morot
  • ½ – 1 dl majonnäs

Viltfräs

  • 75-100 g viltkött per person
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk finhackad persilja
  • en nypa chiliflakes
  • salt

Gör såhär

  1. Skiva rödlök tunt. Blanda ättika, socker och vatten tills sockret löst sig. Blanda lagen med löken. Ställ åt sidan.
  2. Strimla rödkålen så fint du kan. Skala moroten och strimla den fint. Blanda med majonnäs.
  3. Skiva eller strimla köttet tunt. Finhacka vitlöken. Hetta upp olja i en panna och fräs kött tillsammans med, vitlök, persilja, en aning chiliflakes och lite salt.
  4. Värm tortillabröden i stekpanna eller ugn. Dags att lägga ihop härligheten . Lite machesallat i botten, coleslaw, kött och en sträng med den picklade löken. Rulla ihop och hugg in.

Jag gillar tanken med en fredagskväll som bjuder på hela nyttopaketet och dessutom en rejäl dos gott matsamvete. Men allra viktigast är såklart att det är gott och jag lova er, det här är en höjdare.

I morgon kommer fler majonnästips. Den är mer användbar än man kan tro och superlätt att göra!

Kött eller inte kött
Sju steg mot din perfekta gnocchi