Gissa din sommarsallad

29 juni, 2017
mixedsalad-juni17

Och så ska det väl vara en sallad? För att det hör till. Några gröna blad lite vid sidan av. Men så behöver det inte alls vara. Vi plockar skålen full med spännande små överraskningar och kör:” Gissa din sommarsallad.” Ingrediensleken ni vet. Inte det..nåja hursomhelt så är du hjärtligt välkommen in i köket!

Nu är den här. Min allra mest älskade och underbara sallat. Små, fasta huvuden i ljust, nästan limegrönt och så den vackert melerade rödbruna systersorten. Little gem och Intred. På bara kort tid växer de från frö till skördeklara och jag sår ofta för åtgången är stor.

Men sallatsbladen är bara en liten del av dagens sallad. Jag tar en runda på lotten och letar efter trevligheter att stoppa i. Andra blad och olika blommor. Inte sällan slinker det ner en näve bär och kryddörter förstås.

Vi äter oftast sallad som tillbehör utan matiga ingredienser, men jag vill ändå ge den en framträdande roll på bordet och det kräver lite styrning och regi. Något spännande ska i för att ingen ska missa bästa birollen.

mixedsalad-juni17
Sommarsallad. Inga märkvärdiga dyra ingredienser med exotiskt ursprung. Så simpelt, med bara blad, bröd och frön…och ändå visst känns det lite exklusivt på något sätt.
mixedsalad-juni17
Det där hjärtat ska man vara särskilt rädd om. Sallatshjärtat. Själva mitten av huvudet. Spröda, fina blad i ett hårt knyte. Jag brukar klyfta hjärtat så att alla vid bordet får en av de särskilt fina bitarna. Här är två favoritsorter Little gem och Intred.

Här kommer en liten lista på saker att pimpa en stjärnsallad med. Kanske inte allt på en och samma gång, men du bestämmer. Bara att välja och vraka.

Förslag till din sommarsallad

  • Krutonger, det allra enklaste och en av de mest uppskattade salladstillbehören. Surdegsbröd är underbart, men det funkar med vilket mjukt bröd som helst. Mörk bröd som kavring eller danskt rågbröd är kanon. Idag penslar jag lite olivolja på levain och steker i panna. Gnider ytan med en ituskuren vitlöksklyfta och saltar innan jag skär i bitar.
  • Frön och nötter. Det är bara att blanda efter lust och tillgång. Rosta gärna i panna först. Smakerna kommer fram och det blir ett särskilt trevligt krisp. Jag varierar mellan, hasselnötter, valnöter och mandel. Pumpafrö är vanligt och solrosfrö, men testa också rostade sesamfrön som ger en särskild lite annorlunda karaktär.
  • Blommor i salladen är gott och vackert förstås. Jag plockar de jag är alldeles säker på är ätliga. Idag ser ni ringblomma, daglilja, kryddsalvia, gräslök, ros, viol och gurkört. En hel salladsbukett.
  • Blad av andra växter än sallat. Vet ni förresten att sallat är växten och sallad rätten? Jag plockar lökblast, blad från blomkrasse, kålblad, rödbetsblast, morotsblast och kryddörter. Och glöm inte dill och persilja. De är så mycket mer än bara lite grönt på toppen av maten. Låt de följa med i salladen verkligen som en ingrediens. Dill är en favorit!
  • Bär och frukt. Våra månadssmultron är på gång. Jag plockar en näve. Och blåbärstry. Snart är det dags för vinbär, krusbär och sedan kommer körsbär, plommon och äpplen. Alla platsar i en sallad.

Förutom de här förslagen finns det oändliga variationer. Ost, knaprigt bacon, grillade grönsaker och så vidare, men idag är jag bara ute efter det enkla, men ändå lite mer arbetade tillbehöret. Ingen svulstig huvudrätt.

Dressing ska det till förstås. Enkel vinägrett som jag lärt av en fransman. Man ska ha i vinäger som en snåljåp, salt som en vis man och olja som en slösare. En del vinäger till tre delar olja brukar bli perfekt. Smaka av med salt och med örter, senap eller vitlök om du vill. Och du vet väl att bästa sättet att servera dressing är bredvid. Bladen vissnar snabbt när de kommer i kontakt med vinäger och salt. Låt var och droppa på och blanda själv.

Och den där leken då? Det handlar ju såklart om att gå bordet runt varv på varv och låta en efter en försöka pricka in vad som döljer sig bland bladen. Vi har en tvååring på frekvent besök och han missar inte en detalj utan vet definitivt skillnad på solros– och pumpafrö.  Basilikan sätter han utan att tveka liksom gurkörten. Klockrent!

Ut och plocka! Hälsar Kat : )

Ugnsbakad fetaost - snabbmat för veggie
Gör eget syrat smör