Kombucha del 2 – bubblig och smaksatt

13 juli, 2017
Kategori:
kombucha

Kombucha – den fermenterade tedrycken som tar världen med storm. Hälsobringande och fantastiskt god i en oslagbar kombination. I mitt förra inlägg bryggdes en grundsats och nu kommer fortsättningen med smaksättning och trivsamt spritsigt bubbel. Välkommen in i köket!

Den som stirrar en SCOBY i vitögat för första gången kan drabbas av tvivel. Det hände mig. Ska det verkligen…? Men nä, kan det här vara rätt? Svaret är ja. Det kan det. Det som ser förskräckligt misstänkt ut är inte alltid det och här har vi ett lysande  exempel.

Det du ser är idel nyttigheter.  Den ljusa geleliknande plattan som guppar där i teet är fylld av vänligt sinnade mikrober som kommer att plocka fram och stärka ditt friskare jag. Men det bästa av allt är att nyttigheten kommer som en bonus för Kombucha är i första hand en alldeles fantastiskt god dryck.

skogtillbord-kombucha-del2-
Bli inte rädd, allt är i sin ordning och det du ser är i själva verket något både hälsobringande och gott. Det kommer att sluta lyckligt med vacker färg, fantastisk smak och trivsamt bubbel.

Grunden är en frisk, lätt syrlig, aningen söt ton. Smaken av te finns där i bakgrunden, men inte alls framträdande. Den har fått en ny sorts fruktighet redan innan någon smak är tillsatt.  När du fixat din SCOBY och bryggt själva kombuchagrunden som beskrivs i förra inlägget så står du inför alternativet att genast sila, kyla och dricka upp den eller att smaksätta den och dubbelfermentera för att skapa ett naturligt bubbel.

kombucha-smaksatt-juli17
Kombuchan är god som den är utan smaksättning, men den kan spetsas till med något kryddigt som ingefära eller ges en lätt fruktigt bärig smak. Våga experimentera för att hitta dina favoriter.
kombucha-smaksatt-juli17
Första gången jag satte igång att göra egen kombucha var den största frågan bubblorna. Kommer jag lyckas att få till den där friskt, spritsiga känslan som gör drycken så speciell? Svar ja. Faktum är att den ibland blir nästan för bubblig. Locket måste pysas flera gånger och ändå rinner det över.

Smaksättning är spännande och inte så strikt som man kan tro. Mitt tips är att du fattar mod och testar. Vill du ha inspiration så leta smakkombinationer hos duktiga kockar och konditorer. Annars provar du efter eget huvud. Ett gott nybörjarråd är att grunda med frukt och bär för att sedan eventuellt fylla på med krydda. Undantagsvis funkar en ensam krydda som exempelvis färsk ingefära. Och utgå alltid från kombuchans egen smak. Här kommer min lista på lyckade kombinationer jag testat:

Kombucha – smakförslag

  • Hallon – svarta vinbär
  • Krusbär – päron
  • Blåbär – hallon
  • Jordgubbar – citron – vanilj
  • Ingefära
  • Äpple – kanelstång
  • Citronverbena

 

Kombucha, hela processen – en trestegsraket

Steg 1

Själva tillredningen är enkel. Du brygger en omgång kombucha som finns beskrivet i inlägget här. Plocka upp SCOBYn och spara eller brygg genast igen.

Steg 2

Förbered smaksättning. Uppriktigt sagt så har jag höftat en del med mängden, men på ett ungefär 50 – 75 g frukt/bär till 1liter dryck. Bär och frukt ska finfördelas för att inte låta en enda smakmolekyl gå förlorad. Jag mosar med gaffel eller mixar.

Vaniljstång delar jag mitt itu. Ingefära har jag haft någon matsked finhackad. Kanelstången lägger jag i hel. Citronverbena ungefär en näve lätt krossade blad. Undrar du över vad Citronverbena är så har jag skrivit om den alldeles underbara kryddväxten i inlägget här.

Oavsett vilken smak du valt så lägger du ingredienserna i botten på en ren burk. Sila över kombuchan. Fäst en ren duk över öppningen och låt stå i rumstemperatur i ett dygn.

Steg 3

Nu ska drycken buteljeras och här vet jag att det finns mycket tyckande om vilket sorts kärl som är bäst. Oavsett vilken sort du väljer så ska bärmassan silas bort. Jag brukar använda den och mixa ner i en smoothie.

Frågan är nu om du vill fortsätta för att få bubblor eller inte. Glas är självklart om du struntar i bubblorna. Sila då direkt upp på flaskor och kyl.

Vill du ha bubblor så finns det några alternativ. Den här processen innebär en liten risk för flaskexplosion. Den är inte stor, men det händer och man bör inte lämna sin brygd utan koll.

Glasflaska är bra, men fyll inte riktigt ända upp utan lämna ett par centimeter till kanten. Sätt på lock och låt stå i rumstemperatur ett till två dygn. Pys eventuellt flaskan någon gång för att se om det är klart. Det vill säga vrid lite på korken, lyssna efter pyset. Kyl när processen är igång.

Flaska med bygellås lär vara bra, jag har inte testat men jag tror på den idén. Dela gärna i en kommentar om du har erfarenheter.

Ett alternativ är pet-flaska. Utgångspunkten är naturligtvis att vi ska använda mindre plast, men det är ett säkert sätt eftersom den inte kan spricka och har du redan en flaska så kan den återanvändas många gånger. Det är också enkelt att klämma på flaskan som blir stum och hård när kolsyran är på plats.

Min erfarenhet är att bubblet är lättare att få till och att det blir kraftigare i små flaskor än i stora.

När drycken börjat bubbla är din kombucha klar. Kyl och drick direkt eller spara upp till ett par månader.

Det är många som tycker att fermenterade drycker är spännande och ni får gärna dela era erfarenheter och frågor i en kommentar. Hälsar Kat : )

Broccoli - en knopp att älska
Kombucha del 1 - trendig hälsodryck