Baconlindad köttfärslimpa

21 oktober, 2017
köttfärslimpa-okt17

Tänk ändå vad lite tjurig lättja kan vara kreativt. Plötsligt kände jag att nej, jag vill vara med istället för att stå här med ett större antal biffar att forma och steka. Med ett snabbt grepp var allt klart om än i helt ny skepnad. Baconlindad köttfärslimpa, ett höstigt middagstips. Välkommen in i köket!

Jag hade en större, mer avancerad idé som handlade om rader av små fina färsbiffar, men jag lovar att det här är minst lika bra som originaltanken.

Jag tröttnade helt enkelt. Hade ingen lust längre att stå ensam i köket när de andra skrattade på håll helt ointresserade av att kombinera skratt med matlagning. Vips föste jag ihop smeten till en limpa och klädde den med bacon. Snabbt in i ugnen med tillbehören i en ring omkring. Sen var det helt fritt fram att kasta sig i soffan bland de andra. Maten jobbade på i köket alldeles själv.

Jag ser på ingredienslistan att det ser krångligt ut, men egentligen är det bara att blanda och ställa in i ugnen. Samma sak med såsen vispa ihop och koka.

köttfärslimpa-okt17
Tänk vad lite lathet kan skapa. Samma blandning på smeten men i en helt ny skepnad.

 Baconlindad köttärslimpa

4-6 personer

  • 800 gram nöt-, vilt eller blandfärs
  • 3 skivor vitt bröd
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 ½ dl grädde
  • 2 matskedar koncentrerad kalvfond
  • ½ tesked torkad timjan
  • 1 tesked salt
  • svartpeppar
  • 8 skivor bacon, 1 paket

Tillbehör

  • 6 medelstora gula lökar
  • 1 litet huvud färsk vitkål
  • 2 äpplen
  • eventuellt 1 bukett färska kryddor, timjan och rosmarin

Äppeldoftande sås

  • 1 dl äppelmust
  • 1 dl vatten
  • 2 ½ dl grädde
  • 3 matsked koncentrerad kalvfond
  • 1 matsked balsamvinäger
  • 1 kryddmått svartpeppar
  • salt

Gör såhär

  1. Mixa brödet till smulor. Riv löken på järnets grova sida och pressa eller finriv vitlöken.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla färsens ingredienser utom baconet. Droppa lite olja i en rymlig ugnsfast form, lägg i färsen och forma till en limpa.
  3. Täck färsen med baconskivorna som läggs på tätt, i rad.
  4. Skala och klyfta löken. Skär kål och äpple i klyftor. Droppa olja över grönsakerna, blanda och lägg dem runt köttet. Lägg ner de färska kryddorna och sätt in formen i ugnen. Tillaga cirka 30 minuter till färslimpan har en innertemperatur på 68 grader.
  5. Häll upp såsens ingredienser i en kastrull och koka ihop till bra smak och konsistens. Smaka av med salt.

Och till dig som inte alls är lat och sällskapssjuk kan jag meddela att receptet på de små fina biffarna med enbärssås som syns på bild hittar du här. De kan dessutom med fördel tillagas av fler än en person så sällskap behöver man faktiskt inte alls stå utan.

Potatis kan man såklart servera till. Hitta en middagsgäst med  skaltalang så löser det sig. Allt gott! Hälsar Kat : )

"Nyponskär, nyponros, nyponsoppa, nyponmos"
Boeuf bourguignon - en gryta att lita på