Lingonglass med x-tra allt

21 december, 2015
Kategori:

Det finns smaker som är som gjorda för varandra. Ta lingon, som i sig är en rätt kärv liten rackare. Syrlig med en viss bitterhet. Jag älskar lingon, men visst drar det bak i kinderna av syra och beska  när man plockar och äter direkt från riset. Men så låter man lingonet möta de tre pepparkakskryddorna, kanel, ingefära och kryddnejlika och då händer något. 

Det handlar inte om att dölja smak utan smaken blir tvärtom större. Det är som det smakar mer lingon tillsammans med kryddorna än utan. Tillsätt sötma till det här och det blir hur bra som helst. Kolasås och lingon är ju en klassiker. Och varför ska man välja när man kan få allt? Vi gör en lingonglass med pepparkakskolasås.

Tror den blir fin efter juldagsmiddagen eller efter annandagens andmiddag. Men den återkommer jag till. Idag blir det dessert!

Lingonglass 

Ingredienser

  • 5 äggulor
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1 ½ dl lingon + en näve dekorationslingon

Gör såhär

  1. Börja med att vispa äggulor och socker. Vitt och pösigt ska det bli.
  2. Skåra vaniljstången på längden, skrapa ur den och lägg i en kastrull tillsammans med mjölk och grädde. Sjud upp, och fiska upp vaniljstången efter någon minut. Ta kastrullen av plattan och låt det hela svalna en stund innan du rör ner äggsmeten.
  3. Sätt tillbaka på plattan, låg värme, och rör till smeten tjocknar. Ställ åt sidan.
  4. Mixa bären grovt. Rör ner i smeten, som nu ska kylas. Har du en glassmaskin? Fine, då kör du i den. Annars sätter du in en skål i frysen. Rör om några gånger i början av frysningen. Jag brukar köra en snabbsväng med elvispen

Pepparkakskolasås

Ingredienser

  • 2 dl grädde
  • ½ dl ljus sirap
  • ½ dl socker
  • 1 1/2 -2 tsk pepparkakskrydda

Gör såhär

  1. Låt grädde, sirap och socker sjuda på svag värme ca femton minuter. Rör om då och då. Smaksätt med kryddorna. K
  2. Kolasåsen ska tjockna men inte för mycket. Servera den ljummen till glassen.

 

Andmiddag och upprättelse
Vildsvinsspjäll på julbordet