Pepparkaksbulle – en adventssuccé

3 december, 2016
Kategori:
pepparkaksbulle

Kanel, ingefära, kryddnejlika och kardemumma. Känn den välbekanta doften av pepparkaka! Och av bulle, för idag blandar jag pepparkakskryddor i bullfyllningen. En mitt-i prick, femetta. Varma snurror med juldoft och om du vill, dessutom ett litet syrligt sting av lingon. Välkommen in i köket!

För mig är julens allra viktigaste ingredienser dofterna. Apelsin och skinkkok. Ättika, lök och kryddpeppar. Gran och mossa. Hyacint och Tazett. Saffran och gröt. Den ljuvligt sockersöta aromen från kolakoket som slingrar sig mellan rummen.

Och så pepparkakskryddorna jag inte kan få nog av. Kryddor som passar till mer än bara hårda kakor. Jag tänkte bulle. Kanelbulle fast uppgraderad och pimpad med extrasmak av varma julkryddor. En lysande idé visade det sig.

pepparkaksbulle
Kanel är en av pepparkakans mest framträdande kryddor. och då borde väl funka att…eller? Jodå, pepparkaksbulle är en lysande idé.
pepparkaksbulle
För att bullarna inte ska rulla upp sig kan man vika in snurrans degände, och vända den neråt på plåten som ett litet lås.

Och halva nöjet är att mortla kryddorna själv. Inte svårt eller tidskrävande däremot en rejäl dos stimulans för doftsinnet. Å andra sidan så går det fint att köpa sig en färdigblandad pepparkakskrydda. Välj, eller välj bort i måstelistan alltid med lugnet som ledstjärna.

Egen pepparkakskrydda

  • 1 msk mald kanel
  • 1 msk mald ingefära
  • ¾ msk hel kryddnejlika
  • ¾ msk hela kardemummafrön
  1. Mortla kryddnejlika och kardemummafrön. Blanda med kanel och ingefära. Det här blir lite drygt 2 ½ msk färdig krydda. En lagom mängd för att sätta smak på bullarna.

 

Degen har ni sett förr. Till kanelbullens dag gjorde jag ett inlägg med den och ett antal goda råd hämtade från landets allra bästa sockerbagare. Titta gärna på det för att få till den optimala degen. Där finns mycket bra-att-veta-info om bullbak och vetedeg. Länken har du här.

Och den här gången kommer ytterligare ett råd. Ett som bygger på egen erfarenhet och ett par mindre lyckade bakomgångar. Det är mjölet. Jag tycker jag mäter så noga och ändå blir degen ibland lite för lös eller tvärtom lite hård. Det är svårt att mäta exakt i litermått, mycket säkrare är att väga upp mjölet. Fram med vågen alltså.

Dagens julbulle doftar pepparkaka plus att den fick ett litet lager lingon i fyllningen för syra och extra saftighet. Mycket gott, men bullarna är lysande bra också utan bär. Du bestämmer.

Pepparkaksbullar (20 st)

Degen

  • ½ ptk jäst
  • 3 dl mjölk
  • 700 g (ca 12 dl) vetemjöl, gärna special
  • 100g rumsvarmt smör
  • 1 ägg
  • 1 ¼ dl strösocker
  • 1 ½ tsk salt
  • 2 msk grovkrossade kardemummakärnor

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 250 g rumsvarmt smör
  • ¾ dl socker
  • 2 ½ msk pepparkakskrydda, recept ovan
  • 1 msk vetemjöl
  • (ev 1 dl tinade lingon)

Pensling steg 1

  • 1 ägg
  • en aning salt
  • ev mandel, spån eller grovhackad

Pensling steg 2

  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • ev pärlsocker

Gör såhär

  1. Smula jästen i degblandarens bunke och häll på mjölken, som inte behöver värmas. Kör maskinen ett par varv så att jästen löser upp sig.
  2. Lägg i resten av ingredienserna till degen i bunken och kör igång blandaren. Kör länge, minst femton minuter på mellanläge behöver degen för att bli elastisk och blank.
  3. Ta degen ur bunken och låt den vila under duk en halvtimme. Då släpper spänningar i degen och den blir lätt att kavla ut.
  4. När degen vilar får du tid att göra fyllningen. Blanda mandelmassan med smör lie i taget. Är mandelmassan hård kan du först riva den på rivjärnets grövsta sida. Blanda med socker, pepparkakskrydda och vetemjöl.
  5. Kavla ut degen till en 3 mm tjock rektangel. Bred över fyllningen i ett jämnt lager ända ut i kanterna. Vill du ha lingon i bullarna så strör du dem över fyllningen. Rulla ihop degen. Rulla och spänn, rulla och spänn till en fast rulle.
  6. Lägg rullen med skarven neråt och skär den sedan i tjugo lika stora bitar. Vik in änden på varje snäcka så att den ligger neråt, under bullen. Lägg bullarna på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  7. Jäs i kall ugn till dubbel storlek. Ställ gärna in en kastrull med hett vatten för värme och fukt.
  8. Ta ut de jästa bullarna. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med ägg som vispats lätt med en aning salt, och strö över mandelspån om du vill.
  9. Sätt in bullarna och sänk värmen till 200 grader. Grädda bullarna i 10 -12 minuter. Ytterligare någon minut längre tid om du har bär i fyllningen.
  10. Koka upp socker och vatten. Ta ut plåten och pensla genast med den heta sockerlagen. Strö pärlsocker över bullarna om du vill.

Njut av dofterna och unna dig en eller två av de alldeles nybakade, varma bullarna. Adventstider är tillåtande!

Har du frågor eller andra tips så är du hjärtligt välkommen att dela i en kommentar. Som vanligt finns jag här på plats och svarar direkt. Hälsar Kat : )

Frasigt ugnsrostad citronpotatis
Glömd rotselleri med brynt apelsinsmör