Bönröra på bruchetta – trenden rullar på

3 februari, 2017
bönröra

Baljväxter, ni vet bönor och ärtor. Såna som under sin späda uppväxt vilar tryggt i en balja innan de spritas. Ingen gourmetmat precis, eller har inte varit för nu ökar intresset snabbt och det här är växter med potential på många plan. Välkommen in i köket!

Oj, vilken boom. Är det baljväxterna som visar vägen rakt in i framtiden? Det forskas, odlas och lagas. Och det finns så mycket att säga. Men jag lovar att portionera allt det goda i lagom doser. Och vi startar med den vita bönan. Den stora varianten.

bönröra
Vita bönor eller smörbönor som de också kallas. Krämiga och milt nötiga i smaken.

Smörböna är ett av kärt barns många namn och det säger mycket. Konsistensen på den kokta vita bönan är krämig och ”bredbar”. Det är just en kokböna som inte äts färsk utan torkas för att förvaras och plockas fram när man har tid, för har man bara torkade i bönor i skafferiet dröjer maten till dagen efter.  Torkade bönor behöver verkligen tid.

Inte alls svårt dock. Vill du testa så gör såhär:

  • Räkna med att bönorna sväller under koket och att 1 dl blir ungefär 3 när det är klart.
  • Blötlägg i rikligt med vatten. Jag låter alltid mina stå länge, 20-24 timmar.
  • Skölj noga och koka upp i nytt vatten. En del bönor och tre delar vatten. Sjud varsamt och prova en böna efter en halvtimma. Exakt koktid är omöjligt att säga. Det varierar stort och brukar hamna någonstans mellan en halv och en timma.
  • På slutet häller jag på lite koncentrerad grönsaksbuljong, eller salt. Sedan får bönorna svalna i vattnet så håller de formen fint.

Med kokade bönor hemma är möjligheterna stora. De är med på det mesta. Hur bra som helst i grytor, i soppa, i sallader, i vegetariska biffar, eller i röra jag visar här idag.

Och hur smakar de då? Milt nötiga skulle jag vilja säga. De tar inte över och klarar mötet med många andra smaker. De är flexibla och öppna för variation. Trevligt sällskap i köket helt enkelt.

Och inte behöver man koka själv. Vita bönor finns konserverade i burk och tetra oftast jättebra. Lättare än så kan det inte bli.

Och så ska vi laga till något. Jag tänkte göra ett småplock med en bönröra som huvudattraktion. En sorts bruchettahappening som kan göras superenkel med bara bröd och bönröra eller byggas ut till en hel liten plockmåltid. Kan serveras som förrätt, som soffmat framför bra film eller varför inte som snabb som helglunch?

bönröra
Superenkel och rätt robust rätt som kan bli riktig finmat beroende på hur ambitiös du är med tillbehören. Men bönröran klarar sig själv och är hur god som helst bara på knaperstekt bröd.
bönröra
Enkel bruchetta med bönröra, rostad tomat, paprika och parmesan i flagor. Passar som vegorätt men den som vill lägger till en skiva lufttorkad skinka, eller plockar bort osten för en veganvariant.

Jag gör bönröran i mixer med lite salt och lite olja. Bredvid mixar jag en persiljeolja med vitlök. Häller sedan lite persiljeolja över bönorna och rör om slarvigt. Det här är grunden att servera precis så bara med lite bröd eller med tillägg av annat. Grillad citron, ugnsrostade tomater och paprika, ost, oliver, salami eller något annat lufttorkat. Välj och vraka.

Och såhär går det till:

Bönröra på bruchetta

  • 1 burk stora vita bönor
  • ett par nypor salt
  • 2 msk neutral olja, raps
  • 1 knippa persilja
  • ¾ dl olivolja
  • lite salt
  • 1 vitlöksklyfta
  • gott bröd att skiva, gärna surdeg
  1. Lägg avrunna bönor i mixer tillsammans med olja och salt. Kör till puré. Smaka av så att sältan är rätt. Lägg upp i skål.
  2. En liten mixerskål eller stavmixer blir bäst till oljan. Lägg persilja, olja och salt i mixerbehållaren. Kör tills oljan är jämn och illgrön. Riv i vitlöken.
  3. Droppa en matsked av oljan över bönorna och rör om, men inte för mycket. Oljan ska vara som en rippel i bönröran.
  4. Skiva brödet, pensla med olja och stek till fin färg i panna, eller rosta i ugn.
  5. Servera brödet med bönröran och eventuellt fler tillbehör.

Förslag på tillbehör

  • små tomater
  • gul paprika
  • citron
  • parmesanost
  • lufttorkad skinka
  • oliver
  • gröna blad t.ex. ruccola
  1. Halvera tomaterna. Lägg i form salta lätt och droppa över olja. Låt stå i ugn på 125 grader tills de börjar skrumpna.
  2. Strimla paprikan. Lägg bredvid tomaterna. När tomaterna är klara får paprikorna stanna i grillvärme en stund tills de får fin färg. Lägg in halverade citroner också, eller stek dem i panna med snittytan ner.
  3. Hyvla parmesanost i flagor.
  4. Lägg upp tillbehören du valt tillsammans med bönröran.

Baljväxter och bönor kommer vi ha anledning att återkomma till och om du redan nu vill kika på en riktigt läcker godisbit med vita bönor som huvudingrediens så klicka på den blå länken här. Otippat supergott!

bönröra
Med smak av jordnötter och kokos. fantastiskt gott med en otippad huvudingrediens. Vita bönor. Japp, låter helt galet, men jag lovar det här är verkligen så gott.

Har du frågor eller egna tips så är du välkommen att skriva en kommentar. Jag finns här och svarar direkt! Hälsar Kat : )

Apelsinsallad - bästa tiden är nu
Fiskburgare