Rödbetsravad lax och senapsgravad strömming

21 december, 2016
Kategori:
julbord, fisk

Hur ser ert julbord ut? Vårt krymper trots att vi blir fler. Vi har reducerat, men det finns rätter jag inte vill vara utan. En jul utan gravad fisk skulle allt vara lite tristare. Rödbetsgravad lax och senapsgravad strömming! De blir kvar! Och nu är tiden inne. Välkommen in i köket!

När snygglaxen är skuren i lövtunna skivor och vackert radad på fat känns de alltid lika bra. Det är festmat som hängt med sedan jag var liten. Jul, påsk och midsommar. År efter år. Mamma var helt klart en pionjär för jag har varit ensam om den magnifikt rödkantade laxen tills för några år sedan.

Och jag har skrivit om den tidigare på bloggen. Därför kommer inget recept utan en länk. Klicka här så hamnar du rätt. Där hittar du också en sorts frisk sallad att servera till om du inte känner för gravlaxsås. Den passar för övrigt till det mesta på julbordet.

Och så är det kockbrosans strömming. Efter att han serverat julbord hela december fanns det bara en sak han ville ha på själva julafton. Kall öl och senapsgravad strömming. Och den hänger envist kvar.

julbord, fisk
Rödbetsgravad lax och senapsgravad strömming. Gott och vackert på julbordet.

Inget att vänta på, såhär går det till.

Senapsgravad strömming

Dag 1

  • 600 g strömmingsfilé
  • 5 dl vatten
  • 1 dl ättikssprit
  • 1 msk salt
  • 1 tsk socker

Dag 2

  • 5 msk senap, typ slotts
  • 2 msk skånsk senap
  • 3 msk socker
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • ½ tsk salt
  • 2 dl rapsolja
  • en knippa dill

Gör såhär

  1. Dra strömmingen. Det vill säga dra av skinnet från filéerna. Blanda lagen, lägg i fisken och ställ i kyl till nästa dag. Tolv timmar ska den vila i lagen.
  2. Ta upp filéerna och låt de rinna av när du gör såsen. Blanda senap med socker, vinäger och salt. Droppa ner oljan medans du vispar som en tok alternativt låter stavmixer eller elvisp göra jobbet. Övergå från att droppa till att hälla ytterst försiktigt. Vispa, vispa. Smaka av och tillsätt eventuellt lite mer salt.
  3. Skär dillen fint och rör i den innan du lägger i strömmingen, rör om och ställer kallt i åtta timmar eller mer.

Några frågor på det eller på något annat matigt? Då är du välkommen att skriva en kommentar så lovar jag svara direkt. Hälsar Kat : )

Julbordets gröna - en färgstark julsallad
Vilt på julbordet