Rödbetsgravad lax- en färgglad påsksnackis

17 mars, 2016
rödbetsgravad lax

Gravad lax är påsk. Och jul. Och midsommar. Festlig helgmat helt enkelt. För enkelt är det. Några få ingredienser och en tidsmässig insats på kanske tio minuter. Sedan sköter den sig själv. En välkommen egenskap när det är mycket att fixa ändå.

Gravad betydde precis det. Fisk saltades och sedan grävde man ner den. Därnere kom en syrningsprocess igång och jag tänker att resultatet kanske inte är det man helst vill presentera på påskbordet. Vet inte säkert, men jag lämnar den forna laxen där i gropen och går vidare.

Idag menar vi sockersaltat när vi talar gravat. Och det är smak och konsistens i fokus inte konservering. Man kan ge sig på olika slags fiskar, men jag tycker att de feta blir bäst. Konsistensen på mager, gravad fisk kan bli torr och hård. I alla fall om man torrsaltar som vi ska idag. Till det här receptet kör vi på lax. Odlad eller Atlantfångad.

I många recept ska två jämntjocka laxfiléer läggas mot varandra med salt, socker och kryddor i mitten. Jag är slarvigare och kan inte märka någon skillnad. I alla fall inte när man som här lägger till en fuktig ingrediens. Jag gravade en enkel stjärtbit och det blev kanonbra.

Och gravlaxsås? Nix, inte idag. Kände för något friskare och vårigare. Det fick bli en sorts sallad, eller röra, eller sallad? Innehållet är i alla fall färsk fänkål, grönt äpple, pepparrot och creme fraiche. Gott , krispigt och krämigt.

Annars är gravningen i grunden klassisk, men med ett tillägg som liksom gör hela grejen. Färgen blir minst sagt speciell och påskbuffén har en given snackis.

rödbetsgravad lax galleri
Rödbeta salt och socker förvandlar laxen till en smakrik och färgsprakande rätt att pryda påskbordet med. Fräsch sallad på äpple, fänkål och pepparrot till.

Rödbetsgravad lax (8 pers)

  • 1 kg lax
  • 3 msk socker
  • 3 msk salt
  • 1 rödbeta

Fänkåls- och äppelsallad

  • 2 st fänkålsknölar
  • 2 grönt äpple
  • 1 msk citron
  • 2 dl creme fraiche
  • 2  tsk dijonsenap
  • färsk pepparrot
  • salt

Gör såhär

  1. Putsa laxen och kontrollera att inga ben sitter kvar. Blanda socker och salt och klappa in det på laxens köttsida. Skölj rödbetan och skala den noga. Riv den grovt och fördela rivet över fisken.
  2. Lägg i plastpåse och knyt ordentligt. Plastpåsen ska vara så stor att laxen kan ligga platt. Lägg i kyl och vänd påsen några gången under gravningen. Låt ligga ett och ett halvt, eller högst två dygn. Ligger den längre kan den bli hård.
  3. Vid servering skär man tunna, tunna skivor som blir sprakande vackert upplagt på tallrik.
  4. Halvera fånkålen och ta tillvara på de dilliknande bladen. Skär sedan fänkålen tunt, eventuellt med hjälp av en mandolin. Samma sak med äpplet. Droppa citron över äppelskivorna så att de behåller färgen.
  5. Rör ihop creme fraiche och senap innan fänkål och äpple blandas i. Blanda i riven färsk pepparrot. Mängden avgörs av styrkan. Ibland är pepparrot riktigt het, ibland mildare. Men ett par matskedar är ett ungefärligt mått på lagom. Smaka  av med salt.och plocka till sist över fänkålsdillen.

Gravat behöver inte bara betyda fisk. Titta gärna på ett påskigt inlägg om portergravad viltfilé här. Små snittar till påskbuffén hittar du här och ett inlägg med en fluffig påskdessert hittar du om du klickar på den blå länken här.

Påskens pavlova med skogsbär
Äggtoddy - instant påskgott