Rödbetspaj – nyskördat i pajform

15 augusti, 2017
rödbetspaj-aug17

Paj går alltid hem. Relativt lättlagat som passar lika bra på bryggkanten som en del i festbuffén. Kan göras i förväg för att värmas, men funkar också kall eller ljummen. Man kan fylla dem med olika godsaker efter lust och dagsform. Eller efter tillgång. Och nu är det rödbetsläge. På menyn idag skördepaj med rödbeta. Välkommen in i köket!

Jag vandrar runt på mina fyra, (snart fem!) kolonilotter och förundras. Allt detta ur bara ett par handfullar frö. Svårt att greppa hur mycket som ryms i ett frö. Så många färger, former och smaker.

Just rödbetor har jag i tre varianter. Polkabetan som bjuder på ett vackert polkarandigt mönster när den skärs itu. Mild smak utan den ibland lite jordiga karaktären som följer den vanliga röda.

Jag gillar polkabetan bäst rå. Tunt mandolinskivad i en 1-2-3-lag eller med god dressing. Koka eller ugnsrosta funkar smakmässigt, men då förlorar den sin vackra färg.

Intensivt knallgul är gulbetan. Ugnsrostad är den alldeles fantastisk och så stoppar jag den ibland i min turboblender tillsammans med morot, gurkmeja, ingefära och äppelmust. Det blir en dryck lika kraftfull som färgen och kanske är det bara är placebo men jag känner mig verkligen så pigg. En energikick!

rödbetspaj-aug17
De där betorna kan man använda till mycket. Det skiljer mer i färg än i smak, men jag använder dem ofta till olika saker. Både röd och gul funkar i paj liksom en hel del annat nyskördat.
rödbetspaj-aug17
Blad av olika slag passar fint i paj, med eller utan rödbetssällskap. jag rullar blad av rödbeta och mangold för att enkelt kunna strimla fint.
rödbetspaj-aug17
Jag serverar gärna rödbetor med ett litet senapssting. Några salladsblad, rostade frön och en dressing på lika delar grov fransk senap, honung och äppelcidervinäger blir perfekt.

Nå, idag blir det i alla fall paj. En sort som kan göras med olika grönsaker. Rödbetan måste förberedas genom kokning eller ugnsrost för lägger man i den rå hinner den inte bli färdig.

Annars är receptet likt det jag brukar använda till paj. Det finns en hel rad med pajtips i ett tidigare inlägg som du hittar vid blå länken här. Där handlar det om paj med ogräs, men principen är densamma.

Förutom betorna så vill jag ha in gröna blad i pajen. Rödbetsblast passar utmärkt liksom betsläktingen mangold.

Okej, nu blir det paj och såhär går det till:

Rödbetspaj med fetaost

Pajskal

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g kallt smör
  • 1 msk iskallt vatten
  • ½ tsk salt

Fyllning

  • 500 g rödbetor
  • 1 valfri lök, eller ett par om de är små
  • 1 vitlöksklyfta
  • några blad blast från betorna och eller mangold
  • ett par kvistar persilja
  • 150 g fetaost

Äggstanning

  • 3 ägg
  • 3 dl grädde eller crème fraiche eller mjölk eller en blandning
  • svartpeppar

Gör såhär

  1. Eftersom pajdegen behöver vila i kylen minst en halvtimme så startar vi där. Enklast görs den i matberedare. Lägg ingredienserna i beredaren, kör ihop till en degklump, slå in i plast och lägg i kyl att vila.
  2. Kavla ut degen och klä en form, gärna en med avtagbar kant. Pricka botten med en med gaffel och ställ i frysen ett tag.
  3. Koka rödbetorna med skalet på. Räkna med att det tar runt en halvtimma. Ställ att svalna. Skala och skiva lök och vitlök. Stek varsamt i smör. Strimla bladen som får följa med i pannan. Bladen ska bara mjukna, inte brynas.
  4. Ugnen ska ha en temperatur på 225 grader när pajskalet tas direkt från frysen och sätts in för att förgräddas. Då brukar kanterna hålla sig på plats. Grädda till fin färg cirka 10 minuter.
  5. Lägg de frästa bladen i botten på det förgräddade pajskalet. Smula osten över och lägg ut klyftor av skalade förkokta rödbetor.
  6. Blanda ägg och mejeriprodukt som du sedan häller över pajen och så skjuts in i ugnen. Nu brukar jag sänka temperaturen till 200 grader. Lite olika på olika ugnar, men ett ungefärligt tidsmått för färdig är 30-35 minuter.

Pajen funkar att äta direkt eller att servera avsvalnad, ljummen. Passar till mycket. Vi hade den senast som en del i kräftkalaset. Alltid bra att ha en matig vegorätt på lut när det kommer gäster. Alltfler väljer grönt framför annat.

Vill du ha fler rödbetstips nu när de är så fina så kika gärna på inlägget här.  Och gillar du risotto så finns recept på en grymt god rödbetsvariant här. Hälsar kat : )

Kräftmacka de luxe
Örtsocker - sött med karaktär