Stekt inlagd lax till påskbuffén

11 april, 2017
Kategori:
stektinlagdlax-april17

Snart påsk och såklart blir det påskbord. Och såklart blir det fisk. Sill och lax. Men jag möts av klagosång. Sill är för silligt och gravad lax för rå. Inga problem jag har en räddningsrätt för kräsna ungar. Stekt inlagd lax blir en succé. Och inte bara hos barnen. Välkommen in i köket!

Jag tycker att det är så roligt med de här mathelgerna. Stress tycker någon, men mitt tips är att göra några få riktigt goda grejer istället för an massa måsten som sedan blir restmat i en evighet.

Jag har till exempel två laxrätter. Jo, det blir gravad lax. Sorry kids, men vi är faktisk flera runt bordet. Och sedan har jag en ny bufférätt som friar till barnen. Jag tänkte stekt inlagd lax för att: lax inte innebär protester, för att laxfilé är inställsamt benfritt, för att stekt ger tummen upp, för att inläggningslag har blivit en del av mångas vardag med den picklade löken. Lagen är typ densamma.

En majonnäs blir det också. Ni vet den där 15-sekunders mixervarianten, men den blir vårigt grön av dill. Vill du testa den rödbetsgravade (syns i bildgalleriet) som alternativ så finns receptet i inlägget här.

stektinlagdlax-april17
Klart att det ska vara lax på påskbuffén. I år i två varianter, en repris på förra årets rödbetsgravade och en innovation, stekt inlagd lax.
stektinlagdlax-april17
Jag åt en snabblunch efter fotografering och upptäckte att stekt inlagd lax är ett utsökt pålägg. Ett litet berg på en knäckemacka …mmm gott!
stektinlagdlax-april17
1-2-3-lag är hur användbar som helst. Passar det mesta som ska läggas in. Och siffrorna står för propotionerna en del ättika, två delar socker och tre delar vatten.

Frågan är nu hur mycket lax går det åt? Dels beror det på vilka som ska äta. Min styrketränande tonårsson äter betydligt mer än lilla lottengrannen, en späd dam på 80+, som också är inbjuden. Men på ett ungefär brukar man säga att det går åt 50-75 gram lax per person om buffén innehåller fler än 3 rätter. Jag garderar med 1 kg lax för 10 personer.

Och nu till väsentligheterna. Såhär går det till.

Stekt inlagd lax (Räcker till 10 buffégäster)

  • 1 kg färsk laxfilé utan skinn
  • 2 gulbetor
  • 1 morot
  • 1 dl ättika
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 4 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 rödlök
  • ½ gurka

Till servering

  • några kvistar dill
  • 1 liten knippa gräslök

Dillmajonnäs

  • 1 ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • ½ tsk salt
  • 2 ½ dl rapsolja
  • lite pressad citron
  • 1 knippa dill

Gör såhär

  1. Skala gulbetor och morot. Skiva ytterst tunt.
  2. Häll upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Lägg i kryddpeppar och lagerblad. Koka upp så att sockret smälter. 1-2-3-lagen används ofta kallrörd, men nu vill jag att kryddorna ska ge smak och då behövs ett uppkok.
  3. Häll den heta lagen över betor och morot. De kommer att bli precis lagom al dente under tiden som lagen svalnar.
  4. Skala och skiva rödlöken tunt. Skiva gurkan lite på snedden. När lagen svalnat lägger du i lök och gurka.
  5. Skär laxen i tärningar och salta och stek vackert gyllenbruna. Lägg upp den varma laxen i en serverimgsskål och häll lagen över. Ställ svalt minst ett par timmar före servering.
  6. Till majonnäsen behövs en stavmixer. Se också till att ingredienserna har samma temperatur. Knäck ägget i mixerns behållare, klicka i senap och häll på salt. I med rapsoljan och så sätter du mixern i botten på behållaren. Kör igång och dra mixern uppåt. Magi! Majjo på nolltid!
  7. Lägg i dillen och kör ytterligare  en kort stund  tills du får en grönglänsande och dilldoftande majonnäs som passar fint till den sötsyrliga sillen.

Mer påsk blir det och en del har vi redan kört. Till exempel de här

Citron-maräng-cheesecake

Marängtoddy

Och varför inte kika på förra årets påsksnittar.

Eller en påskig pavlova med glass och skogsbär.

Har du frågor eller idéer att dela så skriv gärna en kommentar så svarar jag pronto. Hälsar Kat : )

Blixtsnabb sill-i-dill
Marängtoddy - dessertfluff till påsken