Två nyanser av jordgubbar och grädde

21 juni, 2016
jordgubbar och grädde

Jordgubbar och grädde. Nog så. Egentligen behövs inte mycket mer, men jag kan inte låta bli. Det blir ett par riktiga sommarskapelser med de där två som huvudingredienser. Två helt olika varianter. Superenkla recept som passar alla, som liksom jag, inte är någon dessertmästare. Välkommen in i köket!

Midsommar är naturligtvis ”mid”på ett sätt, men det är ju ändå bara början. Starten för en massa alldeles underbara saker. Snart törs man bada när solen värmer på riktigt. Mina första, allra spädaste rödbetor serverades igår och till och med barnen förstod storheten i de där små ynkliga betorna.

Vi fyller borden med buketter av smörblom, humle- och midsommarblomster. Kaprifolen vaknar framåt kvällskvisten och sprider väldoft och snart är det dags för den lilla stadens alla lindar att ta över uppgiften.

Min yngsta son har helt skippat skor, precis som alla somrar. Och första punkan är lagad. Kanalen fylls av vimpelprydda båtar och allt andas tidig sommar med så mycket kvar att ge. Gillar tanken på en gemensam fest för att fira. Några dagar kvar och ännu lite tid att förbereda kalaset.

Jag planerar maten och när vi kommer till punkten ”något med jordgubbar och grädde” ser jag att P får något oroligt i blicken. Dessert är ju inte min starka sida. Tycker att socker är svårt, men kanske, kanske har det ändå blivit lite bättre. Bakat eller efterrätt betyder inte alltid totalt kaos.

Faktum är att den här gången blir det bra. Riktigt bra. Jag provlagar två varianter av jordgubbar och grädde utan att svära en enda gång.

jordgubbar och grädde galleri
Jordgubbar och grädde. Bilden av midsommar och jag kör två varianter på temat. Helt olika, men med mycket liknande ingredienser. Och som alltid när det handlar om mig och socker. Det blir det allra enklaste, men fint och somrigt ändå!

Den första är en variant på pannacotta. När jag kokade saft för en tid sedan funderade jag över om man inte kunde använda den koncentrerad som smaksättning. Ersatte en del av sockret i en pannacotta med fläder och jordgubbssaft och det blev kanon. Marinerade jordgubbar på. Så gott! Och receptet till saften hittar du här.

Mitt andra försök är ett bak. Sommarens absolut enklaste tårta, eller tårtkaka. Gräddade en dubbel smet, som en tårbotten toppad med maräng och serverade med vispad grädde och marinerade jordgubbar. Succé!

Och såhär går det till:

Fläder- och jordgubbsdoftande pannacotta (4-5 pers)

  • 2 gelatinblad
  • 2 ½ dl grädde
  • 2 msk socker
  • ½ krm vaniljpulver eller en halv vaniljstång
  • 1 dl saft, en blandning av fläder och jordgubbar (recept här) eller ren flädersaft

Marinerade jordgubbar

  • 1 l jordgubbar
  • ½ – ¾ dl socker
  • ½ citron, den pressade saften

Gör såhär

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp grädden tillsammans med socker och vanilj. Använder du en vaniljstång ska den skåras och fröna skrapas ur. Både frön och stång ska läggas i grädden.
  2. Ta kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i grädden tillsammans med saften. Rör varsamt tills gelatinet löst sig. Häll upp i portionsglas eller skålar och kyl minst ett par timmar.
  3. Snoppa och skiva jordgubbarna. Blanda med socker och citronsaft. Låt vila i kyl minst en timma.

Enkel jordgubbstårta med maräng (1 långpanna, ca 10 pers)

Sockerkaksbotten

  • 1 ägg
  • 4 äggulor (obs! spara vitorna till marängen)
  • 1 ½ dl socker
  • 60 g smör
  • ¾ dl mjölk
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ½ tsk bakpulver

Maräng

  • 4 äggvitor, som blev över från kaksmeten
  • 2 ½ dl socker
  • några droppar citronsaft

Marinerade jordgubbar

  • Se recept ovan

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg , äggulor och socker riktigt fluffigt. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och blanda i mjölken.
  2. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Vänd försiktigt, men omsorgsfullt ner i äggsmeten tillsammans med smör- och mjölkblandningen.
  3. Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna.
  4. Marängdags. Inte en fettgnutta ska finnas nära en maräng som ska vispas. Jag kokar vispar och diskar en glasskål tills den gnisslar. Torka torrt innan du häller i äggvitorna, socker och citron.
  5. Vispa till en fast maräng. Det ska bli små toppar som håller när du lyfter upp vispen. Skeda ut marängen över kaksmeten. Kika på bilden så blir det tydligt. Bred ut marängen slarvigt över utan och sätt in i ugnen. Grädda till fin färg 12-15 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna. Servera med vispad grädde och marinerade eller färska jordgubbar.

 

Vill du ha fler idéer om saker att servera till midsommar och lite tips om mat till många så kan du titta på det här inlägget. Igår gjorde jag dessutom underbara små kalvfärsbiffar till midsommar och det inlägget kan du kika på här.

Frågor om mat? Eller egna idéer? Dela gärna dina undringar eller tips i en kommentar. Jag svarar direkt! Hälsar Kat : )

Midsommarmatjes - från kris till succé
Vi festar med somriga kalvfärsbiffar