✨Bondjäntan fyller 10 år!✨

21 juli, 2019
Kategori:

I juni för 10 år sedan tog jag mina första staplande steg och började blogga som Bondjäntan! Jag kallade mig Bondjäntan, eller allra först så kallade jag mig faktiskt för Wannabe bondjänta eftersom jag inte var någon bondjäntan. Ganska snart blev det bara Bondjäntan och en tecknad bild som har fått klä ansiktet på Bondjäntan. Det är en bild av mig som är omgjord till tecknad form för att jag ville vara inkognito.

Det tog många år innan jag visade vem jag var på riktigt och än idag så går jag ibland under radarn. Många känner till Bondjäntan och den tecknade bilden men har inte alltid koll på hur jag ser ut i verkligheten och då kan man gå på mässor och dylikt som Mr Walker. Ni vet, ibland går fantomen som en helt vanlig man på gator och torg?!

Nu har jag dock vant mig och har också ”outat” mig i flera olika sammanhang så att man har både fått se och höra mig livslevande. Ja och på bloggen här så är det ju en riktig bild så nog är det lättare att känna igen mig. Första stora steget utanför min comfortzone var nog när jag var med i podden Odlarna för några år sedan. Jisses, ni anar inte hur stort det var. Under flera års tid hade jag sagt nej till saker och ting, bara nej och återigen nej tills jag faktiskt sa ja till Odlarna. Och jag är så tacksam att jag blev tillfrågad och så glad att jag tackade ja. 2016 var ett spännande år då jag även blev Inspiratör för hållbar livsstil tillsammans med många andra.

Nu var det inte riktigt det som jag skulle berätta om men det är också viktigt för det handlar om utveckling och att våga utmana sig själv. När jag bläddrar tillbaka bland inläggen i bloggen så ser jag hur jag utvecklas, både i språket men också vad jag vill förmedla. Det är riktigt roligt att gå tillbaka och läsa, vissa helt galna inlägg och andra riktigt bra. Utveckling som så småningom leder till att jag ”kommer ut ur garderoben” och där jag är idag.

Visst är det helt otroligt att jag har skrivit i tio år som Bondjäntan?! Och jag blir faktiskt lite rörd när jag ser flera som har läst mina inlägg i många år. Det måste ju betyda att jag skriver om något ni vill läsa?!

Vad skrev jag då för första gången i juni 2009?

Tomater

Tomater

Jo jag skrev om tomater så klart. Detta år byggde maken ett litet tomathus på knappt 6 kvm och jag var så lycklig.

Jag har haft lyxen att få en make som bygger det jag vill ha 😉 Ja, han byggde ett tomatväxthus till mig här under maj och jag är så nöjd. Det är inte bara praktiskt utan snyggt också. Jag drog upp plantor i överflöd så nu är växthuset fullt med tomatplantor! Tyvärr har ju inte vädret varit så varmt så de växer ganska långsamt. De är planterade i vanlig matgjord och igår fick en rejäl dos av gödning. Eftersom jag har höns så finns det ju gott om hönsgödsel. Så sagt och gjort, många spadar av brunnen hönsgödsel tillsammans med spån la jag ut på tomaterna igår och vattnade. Så kanske extra näring och värme får tomaterna att må bra.

Naturens skafferi

Det var inte bara första året med blogg utan det var också första året som jag gjorde nässelpesto med nässlor, solrosfrön, vitlök och parmesan. Supergott och jag har fortsatt att göra den sen dess. Nuförtiden byter jag ut parmesan mot annan smakrik ost som till exempel västerbottenost. Då på den tiden var inte Bondjäntan etablerat namn, varken för mig eller någon annan och då märkte jag etiketten med husets namn. Detta var en uppskattad present!

Höns och ägg

Redan då var jag hooked på mina höns och ägg. Jag ville utöka hönsgården och hade beställt ägg och väntade nu på leverans med posten. Jag skulle kläcka själv i äggkläckare och hade beställt 30 ägg av rasen RIR. Jag har faktiskt några höns kvar från det beståndet. Superroligt att läsa alla gamla inlägg om hönsen och senare också när vi bygger Glädjehuset som är en stor milstolpe i vår hönshållning men även odlingen av tomaterna.

Kvalitet kontra kvantitet

Jag skrev inte bara om odling och höns utan även om vad jag handlade och hur jag tänker runt att handla. Det pratar jag faktiskt om i podden med Odlarna. Det är ett viktigt ämne för mig, vad handlar jag och varför, kvalitet kontra kvantitet… Många fler inlägg om mat och handling kommer under bloggåren!

Idag i värmen så tog jag tag i maken och åkte in mot civilisationen och shoppade litegranna. Jag ska inte radda upp allt i inköpskorgen men nog nämner jag min musli. Självplock i muslihyllan bland hälsogrejer och ekomat! YES! Eftersom jag har lite problem med gluten så passar det ju mig alldeles ypperligt. Jag brukar göra egen musli av havre, solrosfrön och torkade frukter men nu fick jag så mycket mer spännande frukostmusli. Vad sägs om qinnoapuffar, solrosfrön, pumpafrön, goijabär, tranbär, blåbär, gula russin, lingon linfrön och mandlar! MUMS-filibaba. Mera sånt, ekomat där jag kan plocka godbitarna!

Tänker högt

När jag läser tillbaka så kan jag se att många gånger så skriver jag mina inlägg som om jag tänkte högt. Man får följa mina tankar om hönsen, kalkoner, olika färger på ägg, olika maträtter och tillbehör, konserveringar och fermentering. Ja det är både högt och lågt. Återigen, det är roligt att kunna se sin egen utveckling men även vilka äventyr jag har varit med om i mitt vardagsliv.

Bondjäntan 10 år – tack!

Nu försöker jag tänka ut hur jag ska fira Bondjäntan 10 år, för visst borde jag göra det?! Det är ju stort, i alla fall i min värld. Inte kunde jag ana att jag skulle skriva så länge om det jag håller på med och att det dessutom finns en hel del människor som läser det jag skriver. Så tack alla ni som läser, både nya och gamla läsare och ett extra tack även till de som kommenterar och ger feedback. Betyder så mycket!

Berätta gärna hur du kom i kontakt med Bondjäntan, hur länge du har läst mina hyss och vad gillar du att läsa om?  Det vore roligt att höra! Så ska jag i gengäld berätta om några höjdpunkter genom åren!

Johnna a.k.a Bondjäntan

 

Utflyktsmål: Katrinelunds trädgård
Q&A om tomater