Vatten – en resurs som inte är oändlig

15 juli, 2018
Kategori:

Den senaste tidens torka har fått varenda människa att inse att Sveriges vattenresurser inte är oändliga. Ändå tycker landsbygdsministern Sven-Erik Bucht inte att det finns behov av en lagstiftning kring prioriteringsordningen för svenskt vatten. När det är precis det som behövs. Innan katastrofen är ett faktum. Som bondson har jag ända sedan barnsben fått höra…

Läs mer

Vandra – en inspirationsbok av Angeliqa Mejstedt

15 juli, 2018
Kategori:

Angeliqa Mejstedts debutbok Vandra på Natur & Kultur är en spännande inspirationsguide till det vi alla skulle behöva göra lite oftare: vandra i både fjäll- och i närområde. Det jag gillar allra mest med Angeliqa är hon aldrig jämför sig med andra. Vill du vandra långsamt – gör det. Eller spring, vandra fjäderlätt eller tungt…

Läs mer

Vandra Blekingeleden

13 juli, 2018

Att vandra har återigen blivit populärt och snudd på varenda tidning skriver om nyttan med att röra på sig. Gärna med en ryggsäck på ryggen och vacker svensk natur runtomkring. Fördelen är att minsta tillstymmelse till stress rinner av som en vårflod och fötternas trummande mot marken (det uttrycket har jag lånat av Angeliqa Mejstedt…

Läs mer

Café Frappe – utmärkt för varma sommardagar

5 juli, 2018
Kategori:

Den som haft förmånen att resa till Cypern vet hur cyprioterna älskar sin frappe (svalkande iskaffe). Så här gör du egen frappe – precis som på Cypern. Det finns inget som är så gott som svalkande iskaffe under varma dagar som dessa. Glöm fesljummet bryggkaffe – frappe görs på pulverkaffe tillsammans med is och en…

Läs mer

Georgiskt bröd i bakugn ”Det godaste bröd jag ätit på länge”

30 juni, 2018
Kategori:

För mig är resor en unik möjlighet att komma närmare en annan kultur. Jag älskar att botanisera på lokala marknader och köper gärna med mig både fröer och färska tomater, paprikor och gurkor för att helt enkelt kunna odla lokala sorter på hemmaplan. Just den här resan – till Georgien – fick mig fullständigt såld…

Läs mer

Kaukasus fantastiska glasverandor

24 juni, 2018
Kategori:

För lite drygt fem år sedan var vi mitt uppe i återställningen av vår egen glasveranda, en fantastisk konstruktion i två plan (plus takterass högst upp) som olyckligtvis revs på 1950-talet samtidigt som hela Sölvesborg blev av med sina mäktiga glasverandor. Om jag vetat hur mycket inspiration jag skulle hittat i Kaukasus skulle jag bokat…

Läs mer

Frysa fläderblommor?

17 juni, 2018

Just när skog, stengärdsgårdar och åkerkanter exploderar i ett hav av vita fläderblommor blir man lätt hagalen och känner att man måste göra hur mycket saft som helst. Ett bra tips är att plocka blommorna när skogen skiner i vitt och frysa in i lämpliga portionsförpackningar för att kunna göra flädersaft tolv månader om året….

Läs mer

Luktfritt nässelvatten

10 juni, 2018
Kategori:

Att tillverka eget nässelvatten är ett utmärkt sätt att tillverka egen näringslösning som sedan går att använda återkommande under hela säsongen. Alla som provat är eniga om nässelvattnets fördelar, men lukten (det luktar vidrigt) får de flesta att sluta. Så här gör du för att få ett luktfritt nässelvatten och samtidigt behålla näringslösningens fördelar. Plus…

Läs mer

Odla mycket grönkål

7 juni, 2018
Kategori:

Grönkål är en fantastisk kålsort som det pratas på tok för lite om. Dessutom är den lätt att odla och full av antioxidanter, järn, omega-3, fibrer, vitamin A, C och K och mängder med kalcium. Se till att mota skadedjuren tidigt på året (med starka plantor och kålnät) och skörda ofantliga mängder med grönkål ända…

Läs mer