Skydda fiberduken mot inkräktare

27 april, 2017
Kategori:
_d2a6619

Ända fram till i år har jag sett fiberduken som ett utmärkt sätt att skydda svaga plantor mot kyla, vind och skadedjur. Dessutom har väven alltid gett tidigare skördar och kunnat återanvändas år efter år. Åtminstone om man valt den lite dyrare fiberduken från början. Men i år är det inte plantorna som behöver skyddas utan…

Läs mer

Havssalt på Malta – fortfarande finns det saltbönder som utvinner salt ut Medelhavet

23 april, 2017
Kategori:
_d2a4755

Trots att lönsamheten sedan länge är borta finns det fortfarande saltbönder (de kallar sig så) som utvinner naturligt salt ur Medelhavet. Till skillnad från vanligt bordssalt, som genomgår en rad olika bleknings- och reningsprocesser innehåller havssalt mineralerna magnesium, sulfat, kalium och kalcium.      – Jag tog över saltutvinningen när min svärfar inte orkade driva verksamheten…

Läs mer

Kaprishäckar på Malta – går det att odla kapris hemma i Sverige?

20 april, 2017
_d2a2413

Det är lätt att bli förtjust i smaken av god inlagd kapris. På Malta växer kaprisbusken (jo det blir faktiskt en stor buske om den får växa fritt) på torra och steniga platser i smått osannolika skrevor, ofta mitt på en mur. Dessutom kan man ha turen att hitta stora bestånd av kapris längs stengärdsgårdar mellan…

Läs mer

Bondgården – den nya sevärdheten

16 april, 2017
Kategori:
_d2a1039

På långfredagen smygöppnade Kristina Wachtmeister Wanås Restaurant Hotel på Wanås gods i nordöstra Skåne. Som en av Skånes största ekogårdar, man odlar lite drygt 1000 hektar under plog och 250 hektar bete tar Wanås ledningen som en aktör med hållbarhetsambitioner. Det som inte odlas på gården kommer från Skånes absoluta närhet. Att besöka konstutställningen på Wanås…

Läs mer

Harissa – smakrik kryddblandning från Nordafrika

13 april, 2017
Kategori:
_d2a9375

Att resa handlar framförallt om att möta nya spännande människor och uppleva en annan vardag i en helt annan del av världen. För mig är maten en spännande orsak till att resa. Prova att göra egen Harissa, en smakrik kryddblandning från Nordafrika. Att besöka lokala marknader är en självklarhet när man kommer till ett nytt land. Smaka,…

Läs mer

Flytta en sextio år gammal buxbomshäck – vem kommer ens på tanken?

11 april, 2017
_d2a0805

Med risk för att infektera redan bestående häckar av buxbom är vi många som drar oss för att köpa nya buxbomsplantor. Ett bra sätt för att undvika smittspridning är att flytta friska existerande häckar. På köpet får du en snabbetablerad häck som dessutom verkar trivas med flytten. Jag måste erkänna att jag var rätt skeptisk…

Läs mer

Brösarps antikmässa – Sveriges bästa antikmarknad

6 april, 2017
Kategori:
_d2a6087

Intresset för antikviteter och loppmarknader har under de senaste tio åren stadigt pekat uppåt. Det märks inte minst på antikmässan i Brösarp, Sveriges största mässa för oförvanskade antikviteter. I helgen var vi där! Det är något speciellt med antikviteter och gamla saker. Kanske är det patinan eller känslan av ålder och historia på en och…

Läs mer

Ramslökspesto – nu har våren kommit till Skåne

29 mars, 2017
Kategori:
_d2a3398

Längst ner i Skåne börjar ramslöken så sakta titta upp genom lövtäcket. Ett ypperligt tillfälle för att göra smakrik ramslökspesto. Det är något speciellt med den skånska ramslöken. Egentligen växer den överallt där det finns porlande vatten och rätt jordmån. Själv brukar jag åka på en kort utflykt till Skåne för att plocka lövskogens ädla…

Läs mer

Bonde i stan – kan man verkligen vara det?

21 mars, 2017
Kategori:
_d2a9475

Måste man nödvändigtvis bo på en gård för att kunna kalla sig bonde eller räcker det med att man odlar sin egen mat och drömmer om en vardag omgiven av djur, natur och öppna landskap? Att vara bonde är trendigt och har aldrig varit så positivt laddat som nu. Plötsligt vill alla vara bönder och…

Läs mer