Odla egen ingefära

14 oktober, 2017
_i6a9004

För oss är ingefära nästan lika viktigt som äpple i hushållet. Vi äter ingefära till det mesta och juicar stora knölar tillsammans med rödbetor, morötter, äpple och gröna blad i råsaftscentrifugen. Men går det verkligen att odla ingefära i Sverige? Jag minns ett fält i Myanmar (Burma) som jag besökte för ett par år sedan….

Läs mer

Inkokning – ett utmärkt sätt att konservera tomater

11 oktober, 2017
_e6a6942

Så här i tomatskördetider är det lätt att det blir riktigt mycket mogna tomater på en och samma gång. Ett bra sätt för att ta hand om mycket tomater är att konservera dem på burk. Med hjälp av en klassisk konserveringsapparat (går fortfarande att hitta på loppisar för några hundralappar) blir arbetet enkelt och tidsaffektivt….

Läs mer

Köp svenska tomater i butik

7 oktober, 2017
Kategori:
Svenska delikatesstomater från Elleholms Tomatodling i Mörrum.

Trots att vi bor mindre än en kvart från en av Sveriges största tomatproducenter – Elleholms Tomatodling i Mörrum – har vi under hela sommaren bara kunnat köpa holländska, spanska och marockanska (oftast cocktail) tomater i vår lokala Konsumbutik. Skäms Coop! Just i år har det varit ovanligt dåliga priser på svenska tomater. Medan odlarna…

Läs mer

Vitlök av bulbiller (groddknoppar)

3 oktober, 2017
Kategori:
file319

Ett kul sätt att skörda tidig vitlök är att plantera bulbiller (eller groddknoppar) tidigt på året och skörda ljuvlig vitlöksblast långt innan något annat tittat upp ur jorden. Jag bredsår bulbiller redan vid årsskiftet (det går utmärkt att göra det tidigare än så) och njuter av färsk vitlöksblast sex veckor senare. Först i februari hamnar…

Läs mer

Falafel på egna bondbönor

27 september, 2017
Kategori:
_i6a4989

I flera år har jag velat byta ut kikärtorna i falafeln och laga egen Tameya (platt falafel med ursprung i Egypten) där rätten görs på bondbönor och inte kikärtor som i resten av Mellanöstern. I kväll provade vi för första gången (på bondbönor) och föll pladask. Tack bondjäntan Johnna Gilljam för bra inspiration. Nästa gång…

Läs mer

Trädgård och riktigt bra mat på årets bokmässa

26 september, 2017
Kategori:
_i6a8563

Just i år är det ett extra bra program på årets bokmässa i Göteborg. Missa inte spännande föredrag av riktigt vassa mat- och trädgårdskribenter som berättar om hur man kan odla fantastiska råvaror hemma i trädgården. Det vi odlar själv är både gott, ekologiskt och närproducerat. Det är dessutom fullt möjligt att producera ganska mycket mat…

Läs mer

Falsk ostkaka gjord på squash

22 september, 2017
Kategori:
_d2a1746

Så här på hösten är det extra kul att göra spännande rätter baserade på squash. Kombinera en ljummen ostkaka med grädde och hemgjord hallon-, jordgubbs- eller plommonsylt. Att plantera squashplantor är en sak. De växer sakta (i pluggbrätten) och får enorm fart så fort de hamnar i jorden. Vanligtvis räcker det med några få plantor av ett…

Läs mer

Lyckas med physalis (Kapkrusbär)

15 september, 2017
_i6a1133

Så här på hösten är skörden enorm från en ynka liten physalisplanta. Jag skördar varannan dag och får med mig en hel skål inomhus. En del går att äta direkt, medan andra skalas och får mogna i köksfönstret. Det enda som irriterar är att bananflugorna (fruktflugorna) fullkomligt älskar bären och förökar sig i parti och…

Läs mer

Blommor mitt bland grönsakerna

12 september, 2017
_i6a8227

Jag älskar känslan av att skörda grönsaker i en blommande köksträdgård. Att samodla (grönsaker och blommor) är inget nytt, men behöver ändå lyftas fram då vi svenskar har en förmåga att begränsa oss och välja mat framför skönhet – när det egentligen finns plats för båda två i trädgården. Snart är det dags att köpa…

Läs mer

Att odla och njuta av Kronärtskocka

6 september, 2017
Kategori:
_dsc5137

Äntligen skördar vi egna kronärtskockor från trädgården, vackra klotformade bollar med fantastisk smak som tillsammans med smör och salt (jo det ska vara ganska mycket smör) förgyller kvällarna mitt i veckan. Trots att Kronärtskockorna blommar magiskt (blomman slår ut i en lila perfektion) skulle jag aldrig komma på tanken att låta den gå i blom….

Läs mer