Baka lussekatter över öppen eld

1 december, 2020
Kategori:

Få andra saker är så mysiga som att baka lussekatter över öppen eld. Så här gör du. Se till att bygga upp en rejäl brasa som genererar en djup glödbädd. Man bör använda glöd som värmekälla och inte sätta gjutjärnsgrytan – kallas dutch oven – rakt i elden för att helt enkelt ha möjlighet att…

Läs mer

Koka egen slånbärsglögg

19 november, 2020
Kategori:

Inget är så gott som hemkokt glögg på slånbär. En utmärkt dryck till advent. Vänta till slånbären är riktigt mogna innan du plockar dem från busken och lägg dem i frysen innan användning om frosten ännu inte gjort entré. Slånbär är nämligen en aning sträva i smaken, något som avtar när bären nypts av frosten….

Läs mer

Vilket stormkök ska jag välja?

18 november, 2020
Kategori:

Årets julklapp har för första gången i mannaminne utsetts till något som vi faktiskt behöver. Ett stormkök avsett för utematlagning eller som nödkök om strömmen går. Så här tänker jag i valet mellan klassiskt kök med brännare för flytande bränsle eller gastillsats. Klassiska Trangia från Trångsviken i Jämtland har tillverkat kök sedan 1925. Först för…

Läs mer

Tid att plocka slånbär

17 november, 2020
Kategori:

Sträva slånbär är utmärkta att plocka för att göra egen glögg efter den första frosten. Tack vare kylan försvinner en del av strävheten och bären blir en utmärkt grund till hemkokt glögg. Man kan också plocka bären när det är plusgrader och placera dem i frysen. Senhösten är en utmärkt tid för att plocka slånbär…

Läs mer

Så maler du eget mjöl

9 november, 2020

Till skillnad från att köpa mjöl i butik är färskmalet mjöl betydligt mer näringsrikt. Det beror på att säd, så fort den mals till mjöl snabbt förlorar sitt näringsvärde, där groddens fleromättade fettsyror och vitaminer bryts ner av luftens syre. Så här maler du eget mjöl. I det här fallet Ölandsvete från Skåne. Allra bäst…

Läs mer

Så rullar du ihop ett spännband

1 november, 2020
Kategori:

Att hålla ordning på spännband och lastsäkringsutrustning kan vara knivigt oavsett om du förvarar dem på en hylla i garaget eller i bilen. Lär dig att rulla ihop spännbanden som en snäcka så slipper du trasslet i bilen och arbetet med att hitta rätt spännhandtag till respektive band. Så länge du bara har en enda…

Läs mer

Rosta egna pumpakärnor

30 oktober, 2020

Halloweentider eller inte. Att spara kärnorna när du skär upp ett läskigt halloweensmajl i en pumpa eller tillagar en god pumpagryta eller pumpasoppa är ett utmärkt sätt att ta vara på kärnornas nyttigheter. Skölj av dem ordentligt och rosta med salt och olja mitt i ugnen. Så här gör du. Att äta pumpa är både…

Läs mer

Tortillabröd med mozzarella över öppen eld

25 oktober, 2020
Kategori:

Sugen på att ge dig ut i skogen och tända en brasa, men osäker på vilken mat du ska laga? Testa varma tortillabröd med ett rejält lager mozzarellaost och kokkaffe till. Hösten är utan tvekan skogsutflykternas tid och sällan är en sprakande eld lika uppskattad som under kyliga skogsutflykter under vinterhalvåret. Ett bra tips för att…

Läs mer

Vilken ved värmer bäst i spisen?

21 oktober, 2020
Kategori:

Olika träslag värmer olika mycket oavsett om du använder vedspis, kamin eller kakelugn. Den bästa veden är självklart den du redan har, men om man har möjlighet att välja bör man skaffa ved som värmer bra. Gärna björk, bok eller alm. Även ek är utmärkt att elda med, men du bör blanda ekveden med något…

Läs mer