Sollidens slott och idéträdgårdarna 2020

30 juli, 2020

För sjätte året i rad arrangerar Solliden en idéträdgårdstävling på Gustaf V krocketplan i slottsparken. Åtta trädgårdsdesigners har inrett varsin balkong med syfte att ge inspiration och nya idéer. Tävlingen pågår fram till den 8 augusti, men du kan njuta av balkongerna ända fram till den sista augusti. Ett måste när du är på Öland….

Läs mer

Sommar på östra Öland

27 juli, 2020

Drömmer du om öländska nätter och stillsamma cykelturer utan att bli omkörd av hundratals husvagnar och husbilar från fastlandet? Då kan östra Öland vara ett utmärkt alternativ där radbyarna ligger på rad och du slipper hemska lådbilsland, outlets och gokart. På något sätt har fantastiska Öland tappat charmen av allt skräp som trängs i norr….

Läs mer

Müsli med svarta vinbär

24 juli, 2020
Kategori:

Att göra hemgjord müsli är enkelt och gott och tar inte mycket mer tid än ett par timmar. Det enda som behövs är svarta vinbär (kan bytas mot andra bär), havregryn, solroskärnor, pumpakärnor, olja och hasselnötter eller hasselnötssmör. Så här gör du. Med dignande svarta vinbärsbuskar är det skönt att göra något annat än gelé, sylt…

Läs mer

Svemestertips: Brygghuset Café och Art

15 juli, 2020

På Listerlandet strax utanför Sölvesborg i västra Blekinge ligger sommarpärlan Brygghuset Café & Art i mysiga Krokås. Här kombinerar Anna och Chego (som bor halva året i Mexico) mexikanska resevibbar med svenska fikatraditioner. Ett mysigt genuint kafé att längta till. Det är svårt att inte älska Brygghuset Café & Art i Krokås. Dess fantastiska sallader,…

Läs mer

Odla smultron som marktäckare

7 juli, 2020

Ett bra sätt för att täcka naken jord och hindra ogräsetablering är att sätta riktigt mycket smultron. Bortsett från att smultronen sköter sig själv blir det dessutom mängder med söta bär att njuta av. Sätt smultron längs gångarna i köksträdgården eller täck en hel rabatt. Fördelen med smultron är att plantorna nästan växer överallt, såväl…

Läs mer

När ska vitlöken skördas?

6 juli, 2020
Kategori:

En vanlig uppfattning är att vitlök bör skördas i slutet av juli eller i början av augusti beroende på var i landet du bor och vilken sort du valt att odla. Men redan i början av juli kan det vara dags att skörda vissa sorter. Är du osäker så dra upp en planta för att…

Läs mer

Svemestertips: Vallonbruket Lövstabruk i norra Uppland

28 juni, 2020
Kategori:

I norra Upplands skogar ligger järnbruket Lövstabruk med anor ända från 1500-talet. Packa bilen för utflykt och dra till Lövstabruk för att lära dig mer om svensk industrihistoria. Givetvis finns fina bad i närheten och härliga miljöer att njuta av. Redan på medeltiden inleddes järnframställningen på Lövstabruk som sedan följdes av ett framgångsrikt bondebruk under…

Läs mer

Rabarberglass med hemgjord sirap

19 juni, 2020
Kategori:

Känslan av att gå ut i trädgården och skörda egna rabarber är obeskrivlig. Gör en glass med yoghurtgrund och toppa med krossade digestivekex och hemgjord granskotts- eller flädersirap. Saknar du egna rabarber så går det givetvis lika bra att köpa. Rabarberglass ger cirka 1,5 liter färdig glass Du behöver: 700 gram rabarber, 250 gram socker,…

Läs mer

Tabbouleh – libanesisk persilje- och tomatsallad

14 juni, 2020
Kategori:

Med köksträdgården full av skördemogen persilja (från förra året) är det utmärkt att göra riktigt mycket libanesisk persiljesallad så här på försommaren. Gör din egen sallad på enbart persilja, tomat och lök eller lägg till bulgur för mer mättnad. Utmärkt för varma dagar. Du behöver: Ett rejält knippe med persilja, ju mer desto godare (500-700…

Läs mer

Jordgubbssylt med vit choklad

10 juni, 2020
Kategori:

Koka ihop en smarrig sylt av färska jordgubbar, socker och vit choklad och servera med ugnspannkaka, grädde och färska jordgubbar. Så här gör du! Att koka jordgubbssylt i läckra smakkombinationer är utmärkt i jordgubbstider. Oavsett om du har egna jordgubbar eller köper av en odlare i trakten är sommarens röda guld tacksamma att smakmixa. En…

Läs mer