Tortillabröd med mozzarella över öppen eld

25 oktober, 2020
Kategori:

Sugen på att ge dig ut i skogen och tända en brasa, men osäker på vilken mat du ska laga? Testa varma tortillabröd med ett rejält lager mozzarellaost och kokkaffe till. Hösten är utan tvekan skogsutflykternas tid och sällan är en sprakande eld lika uppskattad som under kyliga skogsutflykter under vinterhalvåret. Ett bra tips för att…

Läs mer

Vilken ved värmer bäst i spisen?

21 oktober, 2020
Kategori:

Olika träslag värmer olika mycket oavsett om du använder vedspis, kamin eller kakelugn. Den bästa veden är självklart den du redan har, men om man har möjlighet att välja bör man skaffa ved som värmer bra. Gärna björk, bok eller alm. Även ek är utmärkt att elda med, men du bör blanda ekveden med något…

Läs mer

Preppa Mat – allt du behöver veta om livsmedel i kristider

12 oktober, 2020

Missa inte årets snackis: boken Preppa Mat som finns att köpa i bokhandeln eller på landshopping.se En hel bok fullproppad med matnyttig kunskap och smarta tips som underlättar både mat- och dryckesfrågor i kris och vardag kopplat till odling, skafferi och livsmedelsfrågor. Har du inte skaffat dig ett eget exemplar så är det hög tid att göra det….

Läs mer

Sex goda matsvampar att plocka i oktober

5 oktober, 2020
Kategori:

Hösten är svamparnas tid då skogen är fuktig och luften ovanligt lätt att andas. Packa svampkorgen och ge dig ut för att leta favoriter i naturens oändliga skafferi. Här får du tips på sex riktigt bra matsvampar att plocka mycket av. Karljohan Boletus edulis (Stensopp) med sin fasta något kullriga hatt är en självklar matsvamp…

Läs mer

Hilleberg – världens bästa tält (och service)

2 oktober, 2020

Att investera i ett nytt tält är en stor kostnad som många drar sig för och kanske ifrågasätter vad som egentligen skiljer mellan ett billigt och ett dyrt tält. Är prisskillnaden verkligen motiverad? Att äga ett högkvalitativt tält är en investering för åtminstone de kommande tjugo årens friluftsliv. Med rätt hantering och rätt förvaring kan…

Läs mer

Så slipper du oönskade hallonskott

24 september, 2020
Kategori:

Egna hallon är supergott oavsett om du föredrar sommarhallon, hösthallon eller både och. Ett bra tips för att hålla undan oönskade hallonskott är att plantera hallonen mitt i gräsmattan och klippa bort skotten med gräsklipparen. Gamla hallonodlingar har en tendens att sprida sig okontrollerat och det spelar ingen roll om du använder markduk eller inte då…

Läs mer

Melanzane – auberginegratäng från medelhavet

12 september, 2020
Kategori:

En riktigt god auberginegratäng hör hösten till. Använd egna auberginer eller köp fina frukter i affären. Smaken är gudomlig och har du inte provat är det hög tid att göra det.   Det enda du behöver är ett par rejäla auberginer, bifftomater, vitlök, basilika och mozzarella. Sedan toppar du med riven parmigiano-reggiano och låter smakerna…

Läs mer

Har du kontanter hemma?

4 september, 2020
Kategori:

Idag är det inte många människor som har kontanta medel i plånboken för att kunna betala för en liter mjölk. Istället har vi vant oss vid digitala betalsystem och blir inte ens upprörda när butiken vägrar att ta emot kontanter. Men vad händer när betalsystemen inte fungerar? Det har verkligen gått snabbt att skrota kontanthanteringen…

Läs mer

Så slipper du kållarverna

28 augusti, 2020
Kategori:

Just när kålodlingarna mår som bäst och du gläds åt fantastiska rader med kål brukar kållarverna slå till. Först som små obetydliga minilarver som ganska snart blir glupska jättelarver. Den som inte behandlar, manuellt, eller med hjälp av biologisk bekämpning kan på några dagar få se hur kålodlingen förvandlas till ett slagfält där bara bladnerverna…

Läs mer

Polkabets- och getostpaj med valnötter

21 augusti, 2020
Kategori:

Just nu är betorna i trädgårdslandet som bäst. Skörda polkabetor eller rödbetor och sväng ihop en enkel paj med getost, rosmarin och valnötter. Utmärkt till både fest och vardag. Med trädgårdslandet fullt av olika sorters betor kan det vara svårt att välja vad man ska göra med alla betor. I synnerhet de som råkat bli…

Läs mer