Skaffa en egen krislåda eller ett krisskafferi

13 november, 2019

I takt med att många människor lever ett urbant liv ökar behovet av att ha en krislåda eller ett krisskafferi att ta fram vid en samhällsstörning. Bortsett från mat och vatten bör du också lagra mediciner som du använder i vardagen, en alternativ värmekälla, ett friluftskök, radio med extra batterier, en laddad powerbank, tändmaterial, en…

Läs mer

Traditionell grind till gärdsgården

10 november, 2019
Kategori:

Få saker är så fina som en äkta gärdsgård runt ägorna. Även om utseendet varierar runt om i Sverige är likheterna större än skillnaderna. Snyggast blir gärdsgården om du också tillverkar tidstypiska grindar allra helst i ene eller gran. Till skillnad från att ha en öppen passage i gärdsgården är det både snyggare och mer…

Läs mer

Tjärved, fetved eller töre

6 november, 2019
Kategori:

Att göra upp en eld under regniga dagar kan vara svårt även mitt i sommaren. På vintern däremot är veden kall och fuktig och det kan vara svårt att utveckla en tillräcklig mängd värme. Ett bra sätt för att grunda en eld är att skrapa av spån från naturlig tjärved. En helt vanlig tall som…

Läs mer

Kolat tyg som fnöske

3 november, 2019

Klassiskt fnöske utvinns av fnösktickans sämskskinnsliknande innandöme och används av den som gör eld på primitivt sätt med bågdrill eller flinta och eldstål. Ett artificiellt alternativ är att använda kolat tyg som fnöske – tyg som förkolnats i en syrefri miljö – och göra eld som förr i tiden. Så här kolar du eget tyg….

Läs mer

Smakrik japansk ramen

30 oktober, 2019
Kategori:

Ramen är en japansk nudelsoppa som finns i lika många varianter som det finns japanska familjer. Grunden bygger på en smakrik buljong som hälls över nykokta nudlar och rejält med vegetariska tillbehör. Man kan också servera ramen med kyckling, fläsk eller lax. Jag fullkomligt älskar smaken av ramen oavsett om jag gör den själv eller…

Läs mer

Torka äpple i mängder

27 oktober, 2019

Så här på hösten när äppelträden dignar av frukt kan det vara smart att torka mycket äpple. Både för att äta som de är (ett utsökt snacks) eller för att förgylla müsli, yoghurt och desserter. Ett bra tips är att torka fallfrukt som du samlar på marken. Då kan du enkelt skära bort stötta delar av…

Läs mer

Odlingslådor och rabattkanter

23 oktober, 2019

Ett enkelt sätt för att skapa ordning och reda i köksträdgården är att rama in odlingarna med snygga kanter och odlingslådor. På så sätt kan du enkelt skilja mellan det som är innanför och utanför odlingarna och använda redskap för ogräsbekämpning utan att riskera skörden. Att odla mat i odlingslådor är smidigt och snyggt. Dessutom…

Läs mer

Egna krokar från skogen

20 oktober, 2019
Kategori:

Ända fram till 1900-talets mitt var det betydligt enklare att ge sig ut i skogen på jakt efter en krok, ett handtag till en port eller stegfästen för att hänga upp en stege på väggen än att svänga inom järnhandeln. Fortfarande kan man hitta fantastiska krokar i skogen när man röjer eller helt enkelt göra…

Läs mer

Spaljé till fruktträden

16 oktober, 2019
Kategori:

Den som bygger spaljéer till fruktträden kan se fram emot mycket frukt och en snygg installation. Att dessutom använda pinnar från skogen ger en naturlig känsla och ett snyggt yttre. Det går utmärkt att använda både klena toppar från en avverkning eller smala slanor. Att bygga en spaljé är snyggt, dekorativt och dessutom bra för…

Läs mer

Samla nässelfrön till vintern

13 oktober, 2019

Nässelfrön är precis som späda nässlor på våren en riktig vitamininjektion som du skördar just innan kylan får nässlorna att vissna ner. Bäst är att plocka nässelfrön när de fortfarande är gröna, men även bruna nässelfrön går bra att använda. Skörda fröställningarna i skogen rakt ner i en papperspåse och låt dem torka i några…

Läs mer