Är det smart att köpa fröer på rea?

30 november, 2022
Kategori:

Överallt reas fröer ut till fantastiska priser. Black friday, decemberpris och onekliga julerbjudanden, men i princip är alla fröer som reas ut återstående lager från året innan. När det handlar om fröer är det svårt att veta hur grobarheten påverkas av lång lagerhållning. Å ena sidan blir fröer i princip aldrig för gamla, åtminstone om…

Läs mer

Så tänder du kakelugnen allra bäst

21 november, 2022
Kategori:

Att elda effektivt utan onödigt mycket sot är en konst som kräver träning. Bästa sättet är att undvika tidningspapper, göra egna tändkottar och skippa den klassiska bottenelden till förmån för en toppmatad eld som varken ryker eller sotar. Så här gör du. Lägg två eller tre grövre vedbitar längst ner mot eldstadens botten och fyll…

Läs mer

Hur mycket gasol och fotogen får du lagra i bostaden?

15 november, 2022

Att bunkra upp med extra bränsle för att kunna driva fotogenkaminer, lyktor, lampor och olika bränslekök under en samhällsstörning är ett utmärkt sätt att förbättra krisberedskapen. Men hur mycket bränsle får man egentligen ha hemma utan tillstånd? Mängden gasol och fotogen som får lagras i hemmiljö skiljer mellan flerbostadshus och villa, radhus och fritidshus. Rätt…

Läs mer

PW klyven en stabil vedklyv att lita på

10 november, 2022
Kategori:

Att hugga egen ved är attraktivt sätt att hålla nere uppvärmningskostnaderna. Det är helt enkelt billigare att elda med ved, särskilt om du hugger och klyver veden själv. Själv har jag en PW klyv från Dalarna som jag stormtrivs med. En stabil prisvärd vedklyv som passar utmärkt till både små och stora jobb. Jag har…

Läs mer

Så rengör du glaset i eldstaden

6 november, 2022
Kategori:

Att göra upp eld och njuta av värmen från eldstaden är en uppskattad vintersyssla för den som har en egen kamin eller kakelugn. Men förr eller senare sotar glaset igen och man kan inte längre njuta av eldens dansande lågor. Så hör gör du för att rengöra glaset effektivt. Även om det finns en uppsjö…

Läs mer

Så gör du eget ströbröd

23 oktober, 2022

Att använda brödskalkar och torra skivor av gammalt bröd är ett utmärkt sätt att minska matsvinnet. Ströbrödet från klassiska limpor blir vanligtvis bäst om det rostas i ugnen medan surdegsbröd som torkar naturligt kan malas som det är. Ett bra tips för att slippa alltför hårda skalkar är att skiva upp brödet innan det blir…

Läs mer

Presteles trädgårdskafé

17 oktober, 2022

Mitt i Hörnsjös böljande jordbruksbygd, bland ängar, skogar och sjöar ligger Mona Presteles mysiga trädgårdskafé. En oas som under vinterhalvåret är öppet för förbokade gäster som kan njuta av Monas smarriga bakverk. Att besöka Mona Presteles trädgårdskafé är precis som att komma hem till en riktig bullmamma och bli bjuden på hembakta kakor medan ljusen…

Läs mer

Morotsmarmelad med ingefära

7 oktober, 2022
Kategori:

Oavsett om du odlar dina morötter själv eller köper dem av bonde i närheten är hemkokt morotsmarmelad, spetsad med ingefära en favorit i höstmörkret. Du behöver: 1 kg morötter, 6 dl vatten, 2-3 msk riven färsk ingefära, 9 dl syltsocker, 1 dl citronsaft. Glasburkar för att hälla upp marmeladen. Så gör du: Skala morötterna och riv…

Läs mer

Välj alltid svenskt i krisskafferiet

28 september, 2022

Att bunkra upp med tillräckligt mycket mat och vatten så att du och din familj klarar er i åtminstone en vecka är ett smart drag för att stärka krisberedskapen. Allra bäst är att välja svenska råvaror vilket stärker den svenska självhushållningsgraden och ger svenska bönder förutsättningar att odla även i kristider. Så fort prepping och…

Läs mer

Så sortbestämmer du dina äpplen

21 september, 2022
Kategori:

En vanlig fråga bland nyblivna trädgårdsägare är hur man kan ta reda på vilka äpplen som växer i trädgården. En enkel lösning är att använda Äppelappen från Nordiska museet eller att jämföra bilder på vanliga äppelsorter online. Här får du förslag på sju höstäpplen som är vanliga i svenska trädgårdar. Visst är det härligt att…

Läs mer