Torkad rotselleri med persilja

17 september, 2019
Kategori:

Att torka rotsaker och använda som krydda är ett utmärkt sätt att ta hand om stora skördar. Det enda som behövs är gott om burkar, ett mörkt svalt utrymme och en effektiv torkapparat. Skala en fast fin rotselleriknöl och riv ner hela knölen med ett rivjärn, ju mindre bitar desto snabbare går det att torka…

Läs mer

Plommon- och äppelmos

10 september, 2019
Kategori:

De år plommonträden ger rikligt med skörd brukar det vara svårt att veta vad man ska använda alla plommon till. Sötsaker i alla ära liksom chutney, marmelader och plommonpajer. Min favorit är istället kombinerat plommon- och äppelmos. Utmärkt som mellanmål och som topping på morgongröten. Plommon är goda att äta som de är och minst…

Läs mer

Koka egen nyponsoppa

6 september, 2019

Ta med en korg och ge dig ut i skogen på jakt efter nypon. När du väl hittat på ett par pålitliga buskage går det snabbt att fylla en hel korg. Så här kokar du egen nyponsoppa. Oavsett om du använder Stenros (den vanligaste vilda sorten) eller den betydligt större Vresrosen går det snabbt att plocka…

Läs mer

Squash stroganoff

3 september, 2019
Kategori:

Med trädgårdslanden fulla av squash är det gott att variera användandet i matlagningen. Min absoluta favorit är squash stroganoff, alltså korv stroganoff fast utan korv. Fördelen med att använda squash är att handhavandet är precis som med vanlig stroganoff. Det enda du gör är att byta ut falukorven mot en rejäl squash från köksträdgården. Skala…

Läs mer

Så gör du eget fnöske

29 augusti, 2019
Kategori:

Att kunna göra eld på ett primitivt sätt ger dig ovärderlig kunskap att lyckas också när förutsättningarna inte alltid är de bästa. För att lyckas med flinta och eldstål bör du använda fnöske, som du tillverkar själv av helt vanlig fnöskticka. Så här gör du. Fnöskticka är en svamp som växer på död eller döende björkar. Till…

Läs mer

Maxa gurkskörden

27 augusti, 2019

Trots att gurkplantorna gett fin skörd i nästan två månader kan man fortfarande dra ut på skörden och binda upp plantorna för att släppa in ljus och maxa skörden i ytterligare några veckor. Passa gärna på att gödsla när du ändå är i farten och stötta de långa ”gurkarmarna”. Det är lätt att tro att…

Läs mer

Eget svartvinbärspulver

21 augusti, 2019

Torka svarta vinbär och mixa till ett härligt mörkrött fruktpulver. Utmärkt på kakor, desserter eller bara som en syrlig smaksättning i frukostfilen. Torkat fruktpulver är ett utmärkt sätt att ta hand om mycket bär. Det går utmärkt att torka både röda och svarta vinbär, men svarta vinbär ger en uppskattad syrlig smak som uppskattas av…

Läs mer

Squash Rolet Little Gem

17 augusti, 2019

Tänk dig en squash som smakar som botten av en åtråvärd kronärtskocka. Fyllig och ljuv och två portioner i en enda frukt. Med flera frukter på en och samma planta räcker det med tio plantor för att täcka årsbehovet. Kärlek vid första odlingsögonblicket. Första gången jag servererades squashen Little Gem var på en härlig safaritur…

Läs mer

Torkad morot med kapris

12 augusti, 2019
Kategori:

Morötter är utmärkta att använda både färska och förädlade och lycklig är den odlare som kan skörda egna morötter. Ett kul sätt att bevara den färska smaken är att torka morot. Både som den är eller tillsammans med kryddor. Min favorit är utan tvekan torkad morot med kapris. Ett utmärkt ”strössel” på nygjord äggröra. Testa…

Läs mer

Via Ferrata på Skuleberget

9 augusti, 2019
Kategori:

I södra Europa är begreppet Via Ferrata ett vedertaget begrepp som fått snudd på varenda spanjor att testa vajerklättringens utmaningar på några av kontinentens mest imponerande berg. I Sverige bjuder Skuleberget i hjärtat av UNESCO-skyddade Höga Kusten på imponerande leder med milsvid utsikt över världens högsta kustlinje. Det är något speciellt med att klättra Via Ferrata….

Läs mer