Läskande dragonlemonad

20 juli, 2018
Kategori:

Som ört är dragon svår att använda i någon större omfattning. Visst är den utmärkt (fransk dragon) till egengjorda korvar, fisk, kyckling och béarnaise, men tack vare sin starka och distinkta smak är användningsområdena relativt små. Tills vi smakade dragonlemonad i Georgien och fick en ny favorit. Så här gör du din egen dragonlemonad. Att…

Läs mer

Friluftsmat utan låga

20 juli, 2018

Trots massiva informationskampanjer syns dagligen bilder på brinnande stormkök, engångsgrillar och eldar på sociala medier. För sista gången: det är FÖRBJUDET att laga mat över öppen låga i princip hela landet. Så även på stormkök. För att kunna vandra, cykla, paddla eller på annat sätt ta del av den fantastiska sommarnaturen – och dessutom äta…

Läs mer

Skogsbrand – så gör du för att skydda dig

18 juli, 2018
Kategori:

I Sölvesborg har det inte regnat mer än 20 mm sedan början av maj. Det gör sommaren 2018 till en av de torraste i mannaminne och risken för skogsbrand är större än på mycket länge. Faktiskt så stor att en ynka gnista kan få ödesdigra konsekvenser. Så här gör du för att minska riskerna för…

Läs mer

Vatten – en resurs som inte är oändlig

15 juli, 2018
Kategori:

Den senaste tidens torka har fått varenda människa att inse att Sveriges vattenresurser inte är oändliga. Ändå tycker landsbygdsministern Sven-Erik Bucht inte att det finns behov av en lagstiftning kring prioriteringsordningen för svenskt vatten. När det är precis det som behövs. Innan katastrofen är ett faktum. Som bondson har jag ända sedan barnsben fått höra…

Läs mer

Vandra – en inspirationsbok av Angeliqa Mejstedt

15 juli, 2018
Kategori:

Angeliqa Mejstedts debutbok Vandra på Natur & Kultur är en spännande inspirationsguide till det vi alla skulle behöva göra lite oftare: vandra i både fjäll- och i närområde. Det jag gillar allra mest med Angeliqa är hon aldrig jämför sig med andra. Vill du vandra långsamt – gör det. Eller spring, vandra fjäderlätt eller tungt…

Läs mer

Vandra Blekingeleden

13 juli, 2018

Att vandra har återigen blivit populärt och snudd på varenda tidning skriver om nyttan med att röra på sig. Gärna med en ryggsäck på ryggen och vacker svensk natur runtomkring. Fördelen är att minsta tillstymmelse till stress rinner av som en vårflod och fötternas trummande mot marken (det uttrycket har jag lånat av Angeliqa Mejstedt…

Läs mer

Café Frappe – utmärkt för varma sommardagar

5 juli, 2018
Kategori:

Den som haft förmånen att resa till Cypern vet hur cyprioterna älskar sin frappe (svalkande iskaffe). Så här gör du egen frappe – precis som på Cypern. Det finns inget som är så gott som svalkande iskaffe under varma dagar som dessa. Glöm fesljummet bryggkaffe – frappe görs på pulverkaffe tillsammans med is och en…

Läs mer

Georgiskt bröd i bakugn ”Det godaste bröd jag ätit på länge”

30 juni, 2018
Kategori:

För mig är resor en unik möjlighet att komma närmare en annan kultur. Jag älskar att botanisera på lokala marknader och köper gärna med mig både fröer och färska tomater, paprikor och gurkor för att helt enkelt kunna odla lokala sorter på hemmaplan. Just den här resan – till Georgien – fick mig fullständigt såld…

Läs mer

Kaukasus fantastiska glasverandor

24 juni, 2018
Kategori:

För lite drygt fem år sedan var vi mitt uppe i återställningen av vår egen glasveranda, en fantastisk konstruktion i två plan (plus takterass högst upp) som olyckligtvis revs på 1950-talet samtidigt som hela Sölvesborg blev av med sina mäktiga glasverandor. Om jag vetat hur mycket inspiration jag skulle hittat i Kaukasus skulle jag bokat…

Läs mer