Frosta av frysen idag!

16 juli, 2019
Kategori:
Isig frysbox

De flesta brukar frosta av frysen mitt i vintern. Det är nämligen behändigt att flytta ut allt innehåll i trädgården i lämpliga backar och låta vinterkylan kyla innehållet. Nackdelen är att frysarna ofta är smockfulla mitt i vintern och det blir mycket innehåll att bära. Jag föredrar att frosta av frysarna på sommaren innan allt…

Läs mer

Sommarshot av krusbär

14 juli, 2019
Kategori:
Krusbärsshot med mynta

På något sätt har krusbär inte riktigt slagit igenom som trädgårdens godaste bär. Kanske beror det på att bären är sura (om de inte är tillräckligt mogna), grenarna taggiga och gamla sorter mjöldaggskänsliga. Eller så beror det helt enkelt på att vi inte vet vad vi ska använda bären till. Medan vissa gör krusbärschutney, marmelad,…

Läs mer

Nachos över öppen eld

11 juli, 2019

Tänk dig en välfylld nachotallrik mitt ute i skogen. Ett krispigt tillbehör med rejält med ost, salsa och jalapeño eller som egen huvudrätt. Utmärkt till sommarens lägerkvällar. Att tillbringa semestern i skogen är som att ta del av en annan värld. Det är knappast överfullt, åtminstone om du undviker välbesökta badplatser och istället siktar in…

Läs mer

Så gör du egen myntasaft

4 juli, 2019
Kategori:

Med örtagården full med mynta är det utmärkt att använda en rejäl dos till egen saft. Alla olika sorters myntor går att använda, men allra bäst (tycker jag) blir chokladmyntan. En stark mintsmak som aldrig blir besk. Tipset är att använda lite socker och istället låta mintsmaken dominera, vilket kräver att du fryser saften för…

Läs mer

Fritera fläder och libbsticka

2 juli, 2019
Kategori:

Att fläder går att använda till saft och champagne är nog de flesta medvetna om, men att fritera blommor och använda dem som snacks har nog betydligt färre provat. Gott, fräscht och enkelt. Ytterligare ett tips är att fritera blommor av libbsticka på precis samma sätt. Just nu experimenterar jag med fläder dagligen trots att…

Läs mer

Falsk eller äkta fläder

28 juni, 2019

Så här års blommar nästan hela södra Sverige i fantastiska buskage av fläder. Grönskande buskar med tusentals blommor i vitt. Enkelt att plocka och enkelt att se rätt. Ändå finns det människor som tvekar, av rädsla för att plocka giftig druvfläder. Så här lär du dig se skillnad mellan klassisk vit fläder och druvfläder. Klassisk fläder Sambucus…

Läs mer

Skapa en egen äng i trädgården

23 juni, 2019

I tider då klimatet diskuteras mer än någonsin är det lätt att glömma bort behovet av insekter. Till skillnad från förut då trädgårdar och köksträdgårdar var en dröm för pollinerande insekter är dagens gräsmatteöknar – omgärdade av sten – precis tvärtom. Genom att låta bli att gödsla gräsmattan och dessutom låta bli att klippa gräset kan…

Läs mer

Svenska snittblommor istället för utländska

20 juni, 2019
Kategori:

Den globala snittblomsbranschen med distributionscenter i Holland är en riktig miljöbov. Inte nog med att blommorna flygs till Holland och fortsätter med lastbil därifrån. Hela produktionen är ifrågasatt med dåliga arbetsvillkor och hög kemikalieanvändning. Nu startar nätverket Snittblomsodlare Sverige där lokala producenter av snittblommor väljer att samarbeta för att öka intresset – och efterfrågan –…

Läs mer

Lär barnen hantera kniv

16 juni, 2019
Kategori:

För bara hundra år sedan var knivhantering en stor del av många människors vardag. Det var med kniven vi formade verktyg, slaktade, skar, täljde och putsade till både fest och vardag. Numera är kniven ett sällsynt verktyg som få människor kan hantera. Bästa lösningen är ge barnen en egen kniv tidigt (med parerskydd) och lära dem…

Läs mer

Hellre laga än att köpa nytt

12 juni, 2019

Trots omfattande klimatdiskussioner läser man rätt sällan inlägg om vikten av att vårda och laga saker du redan har. Genom att köpa kvalitetsprodukter, vårda dem ömt och laga dem så fort de går sönder sparar du inte bara pengar. Du gör dessutom klimatet en tjänst och kan behålla kläder, skor och grejer som du stormtrivs…

Läs mer