Åtta skäl att älska norra Öland 

21 juli, 2017

Få platser är lika genuint förknippade med sommaren som vackra Öland. Fortsätt längst upp mot Byxelkrok och upplev fantastiska stränder, härlig natur och enastående mat. Satsningen på ett lokalt mathantverk har onekligen gett resultat.

Jag fullkomligt älskar den genuina enkelheten som råder på Öland. Har man en lada så öppnar man ett kafé. Vet man hur man röker fisk så öppnar man ett rökeri. Lite så fungerar det på Öland, med lite kurser och utbildningar däremellan. För att få rätt kompetens naturligtvis.

 

Böda Fisk och Rökeri

Karin Steen säljer chilirökta räkor på Böda Fisk och Rökeri.
Karin Steen säljer chilirökta räkor på Böda Fisk och Rökeri.

Jag är verkligen ingen konsument av chartercampingar, men Böda är så mycket mer än Böda Sand. Dessutom ligger själva campingen (där man måste betala parkeringsavgift för att ens kunna besöka stranden) långt utanför Böda by och är lätt att undvika. Satsa istället på Böda hamn och det fina lilla rökeriet Böda Fisk och Rökeri där far och son Johansson (Stefan och Fredrik) röker läcker fisk och skaldjur från stora blå. Missa inte den kallrökta torksryggen som smälter som socker i munnen. En riktig delikatess. www.bodafisk.se Tfn 0485-223 42.

Homrevets stränder

Kilometerlånga sandstränder längs Homrevet.
Kilometerlånga sandstränder längs Homrevet.

Bara en bit norr om Böda Sand (runt fyra kilometer längs strandkanten) hittar du vackra Homrevet. En enorm strandlinje i norra Bödabukten där sandstränderna sträcker sig kilometervis längs den öländska östkusten. Havet är grunt och utmärkt för sköna bad, inte minst om du reser tillsammans med små barn. Från parkeringen går det en trallad stig (trätrall ända ner till havet) vilket gör det enklare att gå med barnvagn genom tallskogen. GPS: N57°18´04” E17°05´23”.

Trollskogen, Ölands nordöstra udde

Fantastiska trolska tallar som under årtionden formats av vindens krafter.
Fantastiska trolska tallar som under årtionden formats av vindens krafter.

Längst upp på Ölands nordöstra udde (på västsidan in mot Grankullaviken) hittar du trolska Trollskogen som med sina vindböjda tallar skapar smått sagolika formationer av träd. Den trolska stämningen förstärks av murgröna som klättrar över mark och stammar. Tack vare betande boskap hålls markerna öppna. Missa inte vrakresterna av den åländska båten Swix. Från parkeringen vid Naturum är det knappt fem kilometers promenad runt hela den nordöstra udden. Naturum kommer i höst att renoveras och öppnas på nytt inför säsongen 2018 med en helt ny utställning och spännande guidningar. GPS: N57°20´33” E17°07´09”.

Spännande tallar i Trollskogen.
Spännande tallar i Trollskogen.

Cykla på norra Öland

Upplev norra Öland på cykel. Eva och Torbjörn Kumerius från Stockholm cyklar längst upp i norr.
Upplev norra Öland på cykel. Eva och Torbjörn Kumerius från Stockholm cyklar längst upp i norr.

Det finns mängder med trevliga turer att cykla på hela Öland. Till skillnad mot i söder är det betydligt mindre trafik i norr och du kan enkelt ge dig ut i tallskogen och cykla utan att möta en människa. Tanka ner färdbeskrivningar och kartor från www.cyklapaoland.se

Långe Erik, så högt du kan komma på norra Öland

Långe Erik på Ölands norra udde.
Långe Erik på Ölands norra udde.

Längst upp på Ölands norra udde ligger fyren Långe Erik. En 32 meter hög fyr byggd helt i kalksten. På sommaren är fyren öppen och den gamle fyrvaktarens dotter Kristina Österberg låter besökare traska de 138 trappstegen upp till fyrens topp. Under klara dagar kan du se långt in över fastlandet och njuta av båttrafiken norr om Ölands norra udde. Det finns en enkel kaffeservering och glasskiosk i ett av båthusen. Entré: Vuxen 40 kr och barn 20 kr. Det är gratis att strosa runt nedanför fyren och njuta av hela den norra udden. www.langeerik.se

Kristina Österberg driver glasskiosk och besöksverksamhet vid Långe Erik.
Kristina Österberg driver glasskiosk och besöksverksamhet vid Långe Erik.

Neptuni åkrar, ett klapperstensfält norr om Byxelkrok

Sagolikt ljus vid Neptuni åkrar.
Sagolikt ljus vid Neptuni åkrar.

Bara några kilometer norr om Byxelkrok på Ölands nordvästra sida hittar du klapperstensfältet Neptuni åkrar (namngivet av Carl von Linné år 1741). Mitt i sommaren (juni) blommar ett enormt Blåeldsfält med hundratusentals blåeldsblommor som på avstånd får Neptuni åkrar att skifta i blått. På den karga strandremsan överlever inget annat än torktåliga och vindtåliga växter. Följ stigarna ända ner till havet (200 meter) och upplev ett magiskt ljus. En utmärkt plats för en madhavd fika eller lunch.

GPS: N57°20´09” E17°00´47”.

Fredrikssons smakhantverk, butik i Byxelkrok (och på Solliden)

Missa inte Fredrikssons marmelader i Byxelkrok.
Missa inte Fredrikssons marmelader i Byxelkrok.

Missa inte att besöka Mona och Christer Fredrikssons fina mathantverksbutik i en av fiskebodarna vid hamnen i Byxelkrok. Här kan du köpa med dig äkta öländska söta smaker av saft, sylt och marmelad. Familjen Fredrikssons marmelader och chutneys har flera gånger serverats på Nobelmiddagens efterfest Nobel NightCap. Till skillnad från många andra mathantverkare är Fredriksson inte hovleverantörer till kungahuset. Istället är det frukt från kungliga Solliden som ligger som bas i flera av familjen Fredrikssons sötsaker.

– Jo vi är nog rätt unika på den punkten. Att kungen levererar åt oss, säger Christer Fredriksson muntert. www.fredrikssons.eu

Byrums raukar, strax söder om Byxelkrok

Byrums raukar.
Byrums raukar.

Alldeles utanför Byrum ligger några av Ölands mest kända raukar. De vackra stenstoderna, som på sommaren är en utmärkt middagsplats på stranden har under miljoner år mejslats fram av havets rörelser mot den porösa kalkstenen. Utanför raukarna finns jämna kalkstenshällar som sträcker sig långt ut i vattnet. Förmodligen är det också dessa hällar som fått raukbildningen att avstanna då hällarna helt enkelt brutit vågorna innan de slagit upp mot stranden. Totalt finns det omkring 120 raukar i området.

GPS: N57°13´25” E16°57´11”.

Lycka till på Öland!

 

 

 

 

 

 

Visst kan man odla mullbär i Sverige
Smart sätt att rensa ogräs mellan ölandssten