5 fördelar med att så grönsaker i pluggbrätten

Att använda klassiska pluggrätten i plast är ett effektivt sätt att dra upp mycket plantor på liten yta. Förgrodda plantor är betydligt starkare än frilandssådda och det går dessutom åt mycket mindre vatten för att driva fram samma mängd plantor för utplantering.

1 platsbrist
Inget är så yteffektivt som att driva fram många plantor i odlingsbrätten. Det finns brätten som bara rymmer några enstaka plantor och rejäla varianter där man kan så ett hundratal fröer i ett och samma brätte. Givetvis kan man återanvända brättena i flera år så länge de förvaras inomhus utan att exponeras för solljus (vilket försvagar plasten). Man kan dessutom köpa underbevattningsbrickor med filtinsats som passar odlingsbrättena precis vilket förenklar den dagliga bevattningen.

Tänk på att det går utmärkt att använda odlingslådor och brätten från handelsträdgården efter det att du köpt exempelvis penséer som vanligtvis säljs i flerpack.


2 starka plantor
Genom att förgro växterna i växthuset, odlingstunneln eller i ett varmt och gynnsamt läge i trädgården skapar du starka plantor som är motståndskraftiga när du väl planterar ut dem på friland. Dessutom kan en väl rotad planta stå emot både torka och blåst bättre än en klen planta som nyligen tittat upp ur jorden.

3 spara vatten
Istället för att vattna en hel odlingsbädd eller större rabatt så behöver du bara vattna pluggbrättet och enkelt blöta samtliga plantor på en och samma gång. Det går åt betydligt mindre vatten att så grönsaker i odlingsbrätten än på friland.

4 lätt att flytta
Pluggbrätten är enkla att flytta vilket passar utmärkt för tidiga sådder. Man kan också sätta dem i ett varmt och soligt läge när man vill stimulera groning och flytta dem till en skuggig svalare plats när man vill undvika uttorkning.

5 tidiga plantor
Många som sår grönsaker för frilandsodling sår sina grönsaker extremt tidigt och låter dem stå ute i en odlingstunnel eller växthus där fröerna gror så fort det blir tillräckligt varmt.
0 kommentarer