Aclima Femunden – ett skönt underställ i ull

28 februari, 2023
Kategori:

Det är förvånansvärt få människor som äger ett underställ i merinoull. I stället envisas många med att använda syntetiska underställ som både luktar illa efter en dags användning och som inte värmer alls lika bra som ett klassiskt underställ i ull. Aclima Femunden är ett lagom tjockt underställ (200 gram/m2) som är en utmärkt val för den som vill skaffa ett hållbart underställ som lämpar sig för aktiva dagar i skog och mark. Ett favoritställ som jag gillar att använda oavsett om det handlar om aktiva dagar i skidspåret eller framför brasan senare på kvällen. Givetvis kliar de mjuka fibrerna inte alls.

De mjuka fibrerna kliar inte alls och den höghalsade underställströjan ger skönt skydd i halsen.

Norska Aclimas nya underställ är döpt efter Norges tredje största sjö Femunden och har tagits fram i samarbete med den norska friluftslegenden Lars Monsen som flera gånger vandrat kors och tvärs genom Norge och varit ute på flera årslånga expeditioner i både Finland, USA och Kanada. Med andra ord en man som vet vad som krävs när det drar kallt runt nacken.

Polokrage för skön passform

Femunden Polo Men med dragkedja (den finns också som rund hals) är gjord av 100 % merinoull vilket värmer gott när det är kallt ute. Polokragen har en extra lång dragkedja som gör det möjligt att ventilera bort överskottsvärme när du anstränger dig för att sedan kunna dras upp igen när du är mer stilla. Dessutom finns en skyddande flik som skyddar huden från dragkedjan. Fördelen med merinoull är materialet värmer också när det är fuktigt och du kyls alltså inte alls på samma sätt som av ett underställ i syntet. Dessutom har ullen förmågan att rena sig själv och du behöver inte tvätta understället lika ofta som man måste göra med syntetunderställ. Merinoull har en naturligt odördämpande förmåga som bland annat hämmar bildandet av bakterier. Häng bara ut merinoplagget och låt det vädra efter användning så försvinner behovet av att tvätta det. Sedan måste man såklart tvätta även ullunderställ när man svettats mycket, men i jämförelse med klassiska underställ i syntet är behovet mycket mindre. Glöm inte att använda ett ulltvättmedel när du tvättar merinoull och använd aldrig sköljmedel. Detta för att skona fibrerna och hjälpa det naturliga ullfettet lanolin på traven.

Tumhålen i ärmsluten håller tröjan på plats och värmer skönt över handlederna. 

Kompassring och bröstficka

Ullunderställströjan är utrustad med en ring vid vänster bröstficka där du kan fästa kompassen och sedan förvara kompassen i bröstfickan för att enkelt kunna ta fram den vid behov. Det finns också tumhål i ärmsluten som hjälper till att hålla tröjan på plats och du slipper med andra ord ett underställ som glider upp i ärmarna när du tar på dig överdragskläder och handskar. Det finns också öglor i tröjan som gör det lätt att hänga upp den när den behöver torkas.

Kompassringen och bröstfickan på vänster bröst passar utmärkt till kompassen.

Sköna långkalsonger

Även underställsbyxorna har en fantastisk passform i 100 % merinoull. De är förstärkta med ett dubbelt Warmwool-tyg över baken, mellan låren och över knäna för att undvika att du fryser på de mest utsatta partierna. Det finns också öglor i midjan som gör att du kan hänga upp långkalsongerna på tork när du kommer hem efter en dag utomhus. En perfekt lösning för dig som går på tur eller jagar och behöver torka understället vid eldstaden efter en blöt eller kylig dag. Understället är ribbstickat längs sidorna för optimal passform.

Dubbelt tyg på utsatta partier värmer gott när det är kallt ute.

Skaffa två underställ i ull

Den som har två kompletta underställ i ull behöver aldrig oroa sig för att frysa. Komplettera med ett tjockare mellanlager, också det i ull och byt underställ mellan dagarna och låt det första vila innan du använder det igen. Ytterligare ett sätt att använda ullunderställ är att använda ett av ställen under dagtid när du är aktiv och sedan byta om till det andra – mysunderstället – när du kommer fram till stugan eller kryper in i tältet. På så sätt har du alltid tillgång till ett torrt ullunderställ som värmer skönt både under dagen och på kvällen.

Att ta fram ett extra underställ när du kommer fram värmer skönt medan understället som du använt under dagen kan torka tills nästa dag.

Den som aldrig ägt ett ullunderställ och nu skaffar ett Aclima Femunden kommer troligtvis aldrig att vilja ta på sig något annat. Så skönt och följsamt är nämligen ullunderstället.

FAKTA: Du hittar Aclima Femunden i välsorterade friluftsbutiker eller på nätet. På Widforss.se kostar polotröjan 1 295 kronor och långkalsongerna 1 195 kronor. Dyrt kan tyckas, men med rätt skötsel håller ett ullunderställ i åtminstone tio år.

  

Få koll på energiåtgången
Så bladgrönsaker i pluggbrätten