Anlägg en egen kryddträdgård

17 mars, 2021

En väl avvägd kryddträdgård precis utanför köksfönstret är ett utmärkt sätt att knyta ihop trädgårdens grödor med daglig matlagning. Allra bäst blir det om du kan gå mellan kök och trädgård med en enkel dörr emellan. 

Den som har en egen kryddträdgård precis utanför köksdörren kan känna sig rik på riktigt.

Vem har inte drömt om en egen kryddträdgård vackert anlagd med ett aldrig sinande hav av örter som förgyller vilken maträtt som helst? Oregano, timjan, dill, persilja, koriander, rosmarin, basilika, mynta och citronmeliss vid sidan om mer ovanlig salvia, libbsticka, lager, curryört, klöveroxalis och citronverbena. Det viktiga är att du har rika bestånd som sällan tar slut och hela tiden fyller på med sådant som tenderar att sina. Koriander – jag älskar det – behöver exempelvis sås med jämna mellanrum för att helt enkelt aldrig ta slut.

En pampig örtagård med rejäla gröna häckar mellan bäddarna är både praktiskt och snyggt.

Med mer plats kan du välja yvigare växter

Målsättningen att anlägga en kryddträdgård så nära köksingången, eller altandörren som möjligt bör man aldrig kringgå. Däremot kan man plantera yvigare buskar lite längre bort i trädgården och fokusera på det man använder allra mest närmast huset.

Bygg gärna upp gångarna med tegelstenar, stensättningar, singel eller täckbark. Ett bra tips är att kombinera örterna allra närmast köket med krukor med rosmarin (måste förvaras frostfritt på vintern), basilika och lagerblad. Det är dessutom snyggt att rama in bäddarna med gröna häckar, lavendel, flätad pil eller liggande staket av slanor.

Ju mer plats du har desto högre och yvigare plantor.

Mynta sprider sig snabbt

Att odla mynta i stora sjok är nästan ett måste i en köksträdgård. Bortsett från ett fantastiskt te kan man också använda mynta till såser, till tabouleh (en supergod couscoussallad från nordafrika), sallad och helt magisk myntasaft. Det finns en lång rad olika myntasorter efter smak och tycke, allt från chokladmynta till ingefära och banan. Tänk på att myntan sprider sig lätt och då och då behöver ansas med en spade. Man kan också prova att plantera mynta i avgränsade rabatter eller kanske rentav i ett murartråg för att slippa spridning.

Favoriten chokladmynta kan man omöjligen odla för mycket av.
Låga risstaket runt rabatterna skapar ordning och reda.

Bästa inspirationen

Bäst idéer får man om man googlar efter bilder från kloster och kryddträdgårdar. Missa inte den fantastiska inspirationskällan Pinterest. Det kan också vara smart att besöka några offentliga trädgårdar, exempelvis Göteborgs botaniska trädgård för härlig kryddinspiration. Har du svårt att välja vilka kryddor du ska börja med kan man börja litet och växa efterhand. Plantera sådant du redan vet att du använder och växla upp efterhand som nyfikenheten och möjligheterna växer.

Det är ganska lätt att bli helt självförsörjande på örter. Börja med timjan och oregano och växla upp efterhand.

 

Lycka till!

 

/ Niklas

 

 

 

 

 

 

 

 

Skönt sittunderlag av renskinn
Så tidig spenat på friland