Astrid Lindgrens värld – där sagor blir verklighet

20 augusti, 2018
Kategori:

Få saker är så förknippade med Sverige som sagan om Pippi Långstrump. Lägg till Emil i Lönneberga, Ronja Rövardotter och bröderna Lejonhjärta och du har grunden till hela Astrid Lindgrens värld. Ta med barnen och njut av fantastiska teaterföreställningar i världsklass.

Pippi Långstrump bjuder på klassiskt bus tillsammans med poliserna Kling & Klang.

Det är svårt att inte älska Astrid Lindgrens värld. Denna unika plats på jorden där sagor och drömmar – hos både barn och vuxna – blir till ljuvliga föreställningar som trollbinder publiken. Dessutom är hela parken en mysig installation som påminner om landsbygden från förr. En ljuvlig del av Småland med röda stugor och fantastiska hagmarker.

Småländska miljöer i världsklass.

Det är lika bra att säga det direkt. Jag gillar inte sagoparker, nöjesanläggningar, lekland och kommersiella jippon. Det känns helt enkelt påklistrat, lite som om man ska gilla känslan, men i grund och botten avskyr hela konceptet. På Astrid Lindgrens värld i Vimmerby är det precis tvärt om. Här har man inte bara lyckats göra verklighet av sagornas värld utan också gjort det trevligt, innehållsrikt och besöksvärt. Dessutom är föreställningarna så bra att man gärna sitter kvar till nästa. Och nästa och nästa.

Teaterföreställningarna är ytterst välgjorda. ”Natten då Ronja föddes”.

Medan många av attraktionerna vänder sig till mindre barn är det fantastisk att besöka Astrid Lindgrens värld med två tioåringar. Jag minns första besöket – det är nog åtta år sedan nu – att det var långt från ena änden av parken till den andra. Med stora barn är det däremot enkelt att förflytta sig mellan föreställningarna och maximera upplevelserna i parken utan att för den skull stressa.

Härliga miljöer i Törnrosdalen. Det går givetvis utmärkt att besöka alla hus.

Maten är bra och utbudet smått fantastisk. Vällagat, snudd på hemlagat, med en stark småländsk fokus av både producenter och leverantörer.

Ida åker givetvis upp i flaggstången på riktigt.

Ta en tur till Vimmerby

Att besöka Astrid Lindgrens värld passar de flesta barn ända upp i tonåren. Kanske inte för att njuta av lekplatserna, utan snarare för att ta del av de fantastiska föreställningarna med enastående skådespelare som förgyller hela besöket. Missa inte Ronja Rövardotter, Katthult (Emil i Lönneberga), Rasmus på luffen och höjdpunkten: bröderna Lejonhjärta. En av de bästa föreställningarna jag någonsin sett. Bänka dig vid föreställningarna ”Mot Katlagrottan” och Stridens Dag”. Den senare strax före stängning på slänterna kring Törnrosdalen.

Mötet med draken Katla känns oerhört välregisserat
Skalle-Per är en favorit som barnen älskar.

Öppettider under hösten

Astrid Lindgrens värld är öppet dagligen klockan 10:00-18:00. Från den 27 augusti till den 30 september begränsas öppettiderna till 11:00-16:00 dagligen. Därefter (1 oktober – 16 december är anläggningen öppen torsdag-söndag 11:00-16:00). www.astridlindgrensvarld.se

 

Torkade tomater i ugn
Mörrumsån – lägsta vattennivåerna i mannaminne