Att odla och njuta av Kronärtskocka

6 september, 2017
Kategori:

Äntligen skördar vi egna kronärtskockor från trädgården, vackra klotformade bollar med fantastisk smak som tillsammans med smör och salt (jo det ska vara ganska mycket smör) förgyller kvällarna mitt i veckan. Trots att Kronärtskockorna blommar magiskt (blomman slår ut i en lila perfektion) skulle jag aldrig komma på tanken att låta den gå i blom. Den är helt enkelt för god för att inte äta som den är.

Så här på den tidiga hösten ger Kronärtskockorna bra skördar hemma hos oss.
Så här på den tidiga hösten ger Kronärtskockorna bra skördar hemma hos oss.

– Tänk att det finns barn som inte får uppleva det här, utbrister dottern, nio år gammal när hon äter årets första kronärtskocka efter ett gympapass en helt vanlig tisdagskväll.

Nog har hon hört det förut, av vuxna som i stunder av odlingslycka (att skörda och äta egna grödor) mumlat något om att inget går upp mot en färsk kronärtskocka med salt och smör framåt kvällskvisten.

Hilda väntar på att kronärtskockorna ska koka klart.
Hilda väntar på att kronärtskockorna ska koka klart.

Vi har trånat länge efter de första kronärtskockorna. Först kom det inga alls och sedan bildas det plötsligt kockor i parti och minut. Lite som att vänta på jultomten och så kommer allt på en och samma gång. För att lyckas med kronärtskockor måste man så fröerna tidigt. Inomhus, redan i februari för att få stadiga plantor som kan komma i jorden tidigt och ge skörd redan samma år. Kronärtskockan är en perenn växt som framförallt ger skörd under det andra året, men då krävs övervintring (som under ett tjockt skyddande lager av löv och halm) kan ge fantastiska skördar året efter. Det finns också tidiga sorter, som vår Imperial Star Cynara Scolymus från Runåbergs Fröer som ger skörd redan första året.

Kronärtskockan gillar lucker välgödslad jord

Om man ska följa klassiska odlingsrekommendationer får det inte plats många plantor i en helt vanlig villaträdgård. Vissa hävdar att frösådda plantor kräver åtminstone 1 meter i både radavstånd och plantavstånd medan perenna plantor kräver ända upp till en och en halv meter mellan plantorna i välgödslad lucker jord. Jag gör inget av det. Planterar kronärtskocksplantor tätt, visserligen i välgödslad jord som får ett par extra gödselbevattningar under året, gräsklipp och kanske till och med en skvätt hönsgödsel under en regnig dag på sommaren. Trots betydligt tätare planteringar får vi bra med skörd och njuter av den tistellika plantans skönhet.

Underbara Kronärtskockor.
Underbar Kronärtskocka. Trädgårdens favorit.

Genom att sträva efter ett plantavstånd på omkring 50 cm (vi planterar bara kronärtskockor i en enda rad i varje rabatt) och samodlar istället med andra grödor för att skapa både innehållsrika och vackra rabatter som blommar – och ger skörd – under en så lång säsong som möjligt.

Om man planterar plantorna med kronärtskockor längst ut mot ändarna är det enkelt att skörda, gödsla och täcka plantorna senare på hösten under ett tjockt lager med halm.

Det är inte kylan som är kronärtskockans värsta fiende (det tål till och med ett par minusgrader) utan tjälen – som utan täckande halm – dödar plantan under jord.

Koka upp ett lättsaltat vatten och lägg i kronärtskockorna i det kokande vattnet.
Koka upp ett lättsaltat vatten och lägg i kronärtskockorna i det kokande vattnet.

Så kokar du kronärtskocka

Räkna med en kronärtskocka per person. I en ren och sann njutning.

1). Skär bort kronärtskockan från stängeln (med sekatör eller kniv).

2). Ta bort de vassa bladen närmast kockan och tvätta av vid behov.

3). Koka upp tillräckligt med vatten så att det täcker kronärtskockorna. Salta lätt.

4). Lägg i kronärtskockorna och koka tills de är mjuka (det tar 20 minuter för små kockor och knappt det dubbla för riktigt stora exemplar).

5). Ta upp kronärtskockorna med en hålslev och låt dem rinna av.

6). Servera varma tillsammans med smör och salt. Eget örtsalt funkar utmärkt till.

Fiska upp Kronärtskockorna med en hålslev eller låt dem rinna av i ett durkslag.
Fiska upp Kronärtskockorna med en hålslev eller låt dem rinna av i ett durkslag.

Ps. Du äter både den köttiga delen i botten av varje blad (”dra av” köttet med tänderna) och skockans botten, kakan under ”skägget” som måste skrapas bort med en kniv. Ljuvlig gott!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blommor mitt bland grönsakerna
Världens godaste ketchup – ur Bondens Skafferi