Avhärda plantor under fiberduk

25 maj, 2022
Kategori:

Att flytta ut välmående plantor utan att först vänja dem vid starkt solljus och obarmhärtig vind kan få vilken planta som helst att dö eller vissna ner av olust. Ett bra sätt för att lyckas med att plantera ut växterna är att avhärda dem i trädskugga under fiberväv. Så här gör du.

I sol- och vindskydd under ett stort träd bakom en lada ger optimala förutsättningar för att avhärda plantorna effektivt.

Nästan varje vår fylls sociala medier och min e-postkorg av chockade odlare som inte förstår varför tomatplantor, chiliplantor och alla möjliga sorters växter vissnar ner när de flyttas utomhus. Svaret lyder chock. Antingen av starkt solljus, vindar eller båda ock.

Bygg gärna en A-ställning runt borden för att enkelt kunna hänga över fiberduken.

Så här gör du för att lyckas med plantorna också i vår/sommar.

1). Flytta ut dem långsamt. Ställ dem i skugga och i vindskydd, gärna under ett skyddande lager fiberduk. Har du inte möjlighet att täcka dem med fiberduk kan man flytta dem in och ut i några dagar tills de vant sig vid det starka solljuset. Glöm inte att vattna plantorna, både för att plantorna ska vara starka och samtidigt stå stadigt om det trots allt sveper in en lätt bris.

2). Använd gärna en lada, ett garage eller träd som sol- och vindskydd.

Ladan skapar ett bra vindskydd från starka vindar.

3). Är det risk för nattfrost så slänger du över ett extra lager med fiberväv. Eller två om temperaturen kryper stadigt neråt. Ställ krukorna på ett bord och bygg en passade ställning som du enkelt kan hänga fiberduken på.

4). Efterhand som plantorna avhärdats tar du av fiberväven och kan låta dem vänja sig vid utomhusmiljön, fast aldrig i direkt solljus. Glöm inte att skydda mot vind.

Det funkar hyfsat bra att ställa plantorna i skugga bakom en vägg som ger vindskydd.

 Lycka till!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fem skäl att bygga upphöjda odlingsbänkar
Skydda trädgården från nattfrost