Avhärda tomater under fiberduk

17 maj, 2021
Kategori:

Många ihärdiga tomatodlare upptäcker att raskt utplanterade tomatplantor skadas av solbränna, vind och i vissa fall köld i växthuset eller på friland. Ett bra sätt att skydda tomaterna är att använda fiberduk och täcka plantorna med solskydd.

Nyligen utplanterade tomatplantor trivs bra under skyddande fiberduk.

De flesta som planterar egna tomatplantor avhärdar plantorna innan de hamnar på sin slutgiltiga växtplats i direkt solljus. Börja med att ta ut plantorna försiktigt och ställ dem i ett skuggigt läge så fort temperaturen är över 10°C. Öka sedan successivt solexponeringen tills bladen är tillräckligt motståndskraftiga för att orka med det starka UV-ljuset. En sådan process kan ta allt mellan några dagar upp till två veckor i sällsynta fall. Precis som hos oss människor är UV-ljuset alltför starkt för en ovan planta som då inte kan fotosyntetisera.

UV-ljuset kan bränna tomatplantorna. Bladen blir skadade och tillslut vita vilket gör att plantorna inte kan fotosyntetiera.
Solbrända tomatplantor.

Orkar du inte vänta på att tomaterna ska avhärdas kan du plantera ut plantorna direkt i växthuset och täcka dem med fiberduk. Är du rädd för nattfrost kan du använda flera lager med fiberduk.

Täck plantorna med fiberväv och avhärda plantorna på plats i växthuset. Ju soligare desto noggrannare måste du vara med att väven verkligen skyddar alla blad.

Efter 10-14 dagar, längre om det fortfararande är kallt på nätterna, är tomatplantorna redo för avtäckning och du kan ta bort väven och låta dem exponeras för solljus fullt ut.

Spänn upp väven med tunna vidjor, bambupinnar eller växtstöd. Under väven trivs också andra sådder som väntar på att växa till sig.

 

 

Förvara nyskördad sparris i vatten i kylskåpet
Kan man bygga odlingslådor av impregnerat virke?