Bada kallt – ett utmärkt sätt att uppleva vintern

10 december, 2020
Kategori:

Från att ha varit en suspekt vinteraktivitet med några få utövare på västkusten och i Skåne har kallbadandet blivit populärt i hela landet. Både längs kusten och i fjällvärlden där entusiaster hugger hål i isen för att kunna bada kallt. Bortsett från en rad hälsoeffekter är vinterbad ett utmärkt sätt att uppleva sitt eget land. Helt gratis.

Att bada kallt handlar om mental kontroll och att må riktigt bra efteråt.

För den som bor längs kusten är kalla bad ett utmärkt sätt att njuta av den mörka årstiden och dessutom ta del av en rad hälsoeffekter som både piggar upp och gör oss mer motståndskraftiga mot sjukdomar. Självklart går det lika bra att bada i en sjö, men ju längre norrut du tar dig desto större utmaning med att ta hål i isen. Se till att alltid vara två när ni badar och simma inte ut längre än att du når stegen för att enkelt komma upp igen.

Trots att det vanligtvis blåser mer vid havet är kalla havsbad att föredra.

Att bada kallt är bortsett från den uppenbara upplevelsen av kyla också ett utmärkt sätt att känna närvaro och ta del av den mörka årstidens ljus. Bada gärna mitt på dagen för att kunna njuta maximalt av vinters eftertraktade ljus.

Dagsljuset är eftertraktat under vinterhalvåret.
Fantastiskt bad längs kusten.

Packa en väska med handduk, badkläder, vantar, mössa och något varmt att dricka. Bästa knepet för att hantera kylan är att vara varm när du går i och dricka något varmt efteråt. Det kan också vara smart att ha något isolerande att stå på när du byter om och neoprenskor för att undvika kalla fötter. Resten sitter i huvudet och du kan när som helst bestämma dig för att bada. Och njuta av det, både när du är i plurret och efteråt.

Andningskontroll och självbehärskning. Bada inte mer än ett par minuter som mest.

Smarta tips för ett behagligare bad

Bada alltid tillsammans med någon annan. Inte minst för säkerhetsskull. Kliv i långsamt och sänk ner kroppen i det kalla vattnet och lär dig att hantera andningen efterhand. Var försiktig med fingrar och tår – de blir oftast kalla först – och bada gärna med både mössa och vantar. Ett bra sätt för att skydda fötterna är att skaffa ett par neoprenskor, sådana som surfare och paddlare använder för att undvika kalla fötter.

Ett par neoprenskor minskar risken för att du ska frysa mer än nödvändigt om fötterna.

Doppa inte huvudet om du inte är van vid att bada kallt då värmeförlusten ökar markant och det finns risk för att man kan utveckla yrsel. Sänk ner kroppen långsamt och lär dig att hantera kylan. Gå sedan upp och vira in dig i en handduk eller morgonrock och känn hur kroppens alla delar vaknar. Sällan är man så levande som efter ett kallt dopp.

Ta gärna med något varmt att dricka efteråt.
Så gör du smarriga saffranskrabbelurer
Baka lussekatter över öppen eld