Bågar (till nät) som håller skadedjuren borta

14 januari, 2018
Kategori:

Ett enkelt sätt för att hålla borta insekter och betande klövdjur är att använda nät eller fiberduk. Men hur gör jag för att duken ska ligga an mot grödorna utan att bränna plantorna?

Med hjälp av böjda elrör (VP-rör) ligger näten bra över plantorna.

Den enklaste väven lägger man rakt över grödorna (exempelvis jordgubbar eller sallad) som man vill driva tidigt på säsongen. Ett bra tips är att förkultivera salladsplantor och sätta ut dem på friland under ett dubbelt täcke med odlingsväv för att få igång skörden så tidigt som möjligt. Väven sträcker du ut över plantorna och sätter fast mot marken med hjälp av tegelstenar eller sandsäckar. Enkelt och effektivt, även på stora fält.

För små odlare kan pallkragar fungera alldeles utmärkt. Du kan då sträcka över väven över pallkragens kanter och fästa med stenar eller sandsäckar ner mot marken. Ännu enklare är att spika ihop en ram (som passar till pallkragen) och lägga rakt på pallkragens kanter.

Genom att sätta fast väv på en ram som sedan skruvas fast med gångjärn (eller läggs rakt på) en pallkrage kan man börja odla tidigt på våren när snön fortfarande ligger kvar runtomkring.

Kålnät – nästan ett måste för att slippa skadedjur

Under besvärliga år med ett högt inseksttryck är kålnät snudd på obligatoriskt. Visst finns det odlare som hävdar att det inte är någon mening att skydda kålplantorna preventivt – då kålflugans, kålmalens och kålfjärilens larver ändå hittar in under nätet – och istället sprutar med det biologiska preparatet Turex eller Larvskydd som finns att beställa på nätet. Preparatet är biologiskt och godkänt för ekologisk odling (det är egentligen levande bakterier Bacillus thuringiensis som gör att larven slutar att äta och dör inom ett par dagar).

VP-rör som bågar för kålnät.
VP-rör som bågar för kålnät.

För att slippa angrepp av skadedjur är det viktigt att man skyddar kålplantorna så fort de kommer i jorden med ett täckande nät som ligger an mot marken så att fjärilarna inte kommer in och kan lägga ägg. Det är viktigt att det blir helt tätt eftersom nätet annars kan bli en utmärkt kuvös där fjärilar och larver kan kalasa ostört medan odlaren självgott tittar på – från utsidan- och tror att trädgården är skyddad från angrepp. Tro mig – det har hänt mig och när jag väl öppnade nätet var alla blad renätna ända ner till stammen.

Böj VP-rören med en fjäder (det finns speciella sådana att köpa) eller genom att värma rören lätt med en varmluftspistol.

Smidiga elrör (VP-rör)

En enkel lösning är att använda vanliga 16 mm elrör (sådana som elektriker använder när de drar elledningar i hus). De är böjbara och går att forma nästan hur som helst. Om du planerar att sätta ut rören tidigt på säsongen kan det vara smart att böja till rören inomhus eftersom det är lättare att börja rören när plasten är rumsvarm. Det finns en speciell böjfjäder att köpa i bygghandeln – en slags fjäder som förs in i röret – vilket gör det enklare att forma rören precis som man vill. Tycker du att det är besvärligt att böja rören utan hjälpmedel kan du först värma röret med en varmluftspistol. Då går själva böjandes som en dans.

Även vidjor funkar utmärkt som ramar över odlingsraderna.
Även vidjor funkar utmärkt som ramar över odlingsraderna.

Vidjor är helt gratis

Allra enklast är att använda vanliga vidjor av björk, sälg eller pil. Har du inte tillgång till egen skog kan du fråga en bonde i grannskapet. Få bönder brukar tycka illa om att någon håller undan undervegetationen kring vägar och vändplatser. Ta gärna vidjorna tidigt på våren innan bladverket slått ut eftersom det då är enklare att göra vidjorna rena. Ju längre vidjor desto bättre. Det finns inget värre än att upptäcka att vidjorna är 20 cm för korta när du väl står på fältet eller i trädgårdslandet. Sätt fast vidjorna rakt ner i marken (tryck ner den 10 cm på var sida om raden) och låt nätet vila på vidjornas bågar. Fäst not marken med sandsäckar eller stenar/tegelstenar. Om du tycker att vidjorna är svåra att arbeta med kan man låta dem ligga i ett vattenbad i några dagar innan du formger dem.

Tips: Lägg gärna ut en bräda på var sida om kanalen så räcker det med några få tegelstenar för att hålla en ganska lång nätsida på plats. Har du däremot problem med sniglar bör du inte använda den tekniken eftersom sniglarna gärna söker skydd under brädorna.

Kör ner rörstumparna i marken på på båda sidor om odlingsraderna. Sedan är det enkelt att trycka ner vidjorna och fästa med en kil.
Kör ner rörstumparna i marken på på båda sidor om odlingsraderna. Sedan är det enkelt att trycka ner vidjorna och fästa med en kil.

Fäst vidjorna med rörstumpar

Ett enkelt sätt att fästa vidjorna i marken är att gräva ner 10-20 cm långa rörstumpar i marken på båda sidor om raderna. Se till att sätta rören mitt emot varandra så att du sedan kan sticka ner vidjorna och fästa dem med en kil (en liten pinne eller kil). Jag fick tipset av Elise Eriksson och Hjalmar Sveinbjőrnsson som driver Tävelrums Grönsaker på Öland  och använder numera uteslutande vidjor när det handlar om större odlingar. Till skillnad mot VP-rör kan man styra längden på vidjorna redan i skogen och slipper korta bågar som ligger an mot bladverket vilket blir allt viktigare efterhand som grödorna växer. Tack vare rörstumparna håller vidjorna längre och sitter fast i marken.

Tips: Använd helst rör som inte är så tjocka i godset. Plåtrör eller järnrör spelar ingen roll. Kapa av stumparna med en vinkelslip eller leta efter lämpliga rörstumpar på skroten.

Tunna aluminiumrör är utmärkta som jordankare för vidjor.
Tunna aluminiumrör är utmärkta som jordankare för vidjor.

Även om det fortfarande är januari månad kan man mycket väl ge sig ut i skogen under en skön vinterdag för att hämta vidjor till kommande trädgårdsprojekt. Glöm bara inte att fråga markägaren om lov.

 

/ Niklas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VMA – viktigt meddelande till allmänheten
Laga mat över öppen eld