Baka lussekatter över öppen eld

1 december, 2020
Kategori:

Få andra saker är så mysiga som att baka lussekatter över öppen eld. Så här gör du.

Att baka lussekatter över öppen eld är magiskt gott.

Se till att bygga upp en rejäl brasa som genererar en djup glödbädd. Man bör använda glöd som värmekälla och inte sätta gjutjärnsgrytan – kallas dutch oven – rakt i elden för att helt enkelt ha möjlighet att styra temperaturen på insidan. Du kan givetvis använda vilken gjutjärnsgryta som helst, men ska du ändå skaffa en ny kan en friluftsvariant med plant lock och hål för att sticka in en digital termometer i grytan vara att föredra då glöden (till övervärme) ligger kvar på lockets ovansida. Vill du inte elda med ved går det precis lika bra att använda briketter. Använd ett klassiskt recept för lussekatter.

Lägg ett par pinnar på botten av grytan för att undvika att det bränner.

Pinnar på botten

För att undvika att dina lussekatter bränner fast kan det vara smart att lägga två pinnar i botten av grytan som distans mellan grytans botten och insatsens form där du lägger degen. Man kan använda både aluminiumformar och springformar utan teflon. Enklast är att använda ett par pinnar från skogen (dessa förkolnas efter en tid) och det kan vara smart att använda distanser av järn (exempelvis grovt armeringsjärn) eller underlägg av gjutjärn.

Forma lussekatter och lägg ut på bakplåtspapper i formen.

Bakplåtspapper i botten

Lägg ut bakplåtspapper i botten av formen och forma lussekatter som du lägger ut i formen. Tänk på att lussekatterna jäser av värmen så lägg dem inte för tätt. Smartast är att göra degen hemma och ta med den ut i skogen i en påse. Låt den gärna jäsa långsamt, men försök att hålla degen täckt så att den inte blir torr. Sätt ner formen i gjutjärnsgrytan och lägg på locket. För ut glöd från eldstaden på en yta bredvid eldens centrum och ställ grytan rakt i glödbädden. Lägg över glöd på locket för att skapa en så jämn ugnsvärme som möjligt med både över- och undervärme. Baka precis som i ugnen hemma, i omkring 200 grader (man kan ha med en digital termometer för att kunna mäta temperaturen i grytan, men det går vanligtvis fint utan. Grädda i 6-10 minuter beroende på storlek på lussekatterna och värmen. Är värmen lägre så låter du bara lussekatterna gräddas längre.

Dra ut glöd från brasan och lägg glöd både under grytan och på locket för att få en så jämn värme som möjligt.

Man kan enkelt lyfta på locket efter halva tiden för att se hur gräddningen blir.

Lyft av grytan från elden och servera lussekatterna med nykokt kaffe eller glögg.

Bada kallt – ett utmärkt sätt att uppleva vintern
Koka egen slånbärsglögg