Behöver man preppa för coronaviruset?

8 mars, 2020

Även om man inte bör dra alltför stora paralleller med coronavirusets effekter kan det vara smart att se över sin egen förmåga att klara sig på egen hand vid en större smittspridning. Tänk brett och lagra mat och förnödenheter så att du klarar dig på egen hand i åtminstone en vecka. Glöm inte foder till djuren, medicin och toalettpapper.

På så sätt är du inte bara rustad för en längre tid i karantän utan kan också klara dig fint vid andra typer av samhällsstörningar.

Fördelen med att preppa för att klara en medicinsk hotbild är att strömmen fortfarande fungerar. Det gör att du även kan lagra färsk- och mejerivaror i både kyl och frys.

Ett bra sätt för att öka sin egen förmåga att klara sig på egen hand är att preppa mat för åtminstone en vecka, gärna två eller tre veckor. Med skafferiet och kylskåpet fullt med mat är det betydligt lättare att välja att stanna hemma – i självvald eller beordrad karantän – om coronaviruset sprider sig snabbt. Glöm inte att också skaffa hem mediciner, foder till djuren, tvål, toalettpapper, bindor och andra hygienartiklar som du vanligtvis använder i vardagen.

Fördelen med ett välfyllt skafferi och förråd är att det inte kostar mer än att handla dagligdags. Hur som helst ska du ändå köpa den där extra tvålen eller toalettpappret oavsett om du gör det idag eller först om en månad.

Tonfisk på burk, quinoa och kikärtor är tre utmärkta basingredienser i ett nödskafferi.

Mat

Köp hem några extra paket med pasta, ris, matgryn och linser och kombinera med sådan mat som du använder i vardagen. Fördelen med att preppa inför ett medicinskt hot är att elektriciteten fungerar precis som vanligt vilket innebär att både frys och kylskåp går att använda. Dessutom finns det vatten i kranen och avloppet fungerar precis som vanligt.

Ytterligare livsmedel som går utmärkt att lagra är pastasåser, krossade tomater på Tetrapak, majs, grönsaker (frysta eller färska), bönor, linser, ärter och olika sorters smakförstärkare i olja: soltorkade tomater, pesto, tapenade och grillad paprika.

Medicin och hygienartiklar

Glöm inte att öka på hushållets lager av medicin och hygienartiklar. I första hand receptbelagd medicin, alltså sådan som du äter dagligdags eller vid behov och i andra hand värktabletter och febernedsättande läkemedel. Dessutom krävs toalettpapper, tvål, bindor, blöjor till små barn och tvättmedel.

Skaffa hem toalettpapper och andra hygienartiklar som behövs i hushållet.

Foder till djuren

Glöm inte djurens behov av mat och mediciner. Hundar, katter, marsvin, hästar och får har alla sin särskilda diet som kan vara bra att ha ett extra lager av.

Liksom foder till hästar och får.
Även hundar och katter behöver extra foder vid en långvarig smittspridning eller annan samhällsstörning.

Och så lite gott

Glöm inte att toppa lagervarorna med lite onyttigheter som stärker humöret. Kaffe, choklad, chips och kanske popcorn som går att poppa. Om du inte gillar mikropopcorn.

 

 

 

Skotta taket för att undvika byggnadskollaps
Hur är grobarheten i gamla fröer?