Besök av 401 000 vitkindade gäss

16 maj, 2017
Kategori:

Så här på våren brukar himlen då och då mörkas av väldiga sträck med flyttfågel. I söndags slog gässen svenskt rekord, då 401 000 vitkindade gäss flög lågt över takåsarna.

I söndags passerade 401 000 vitkindade gäss Blekinge på väg norrut.
I söndags passerade 401 000 vitkindade gäss Blekinge på väg norrut.

Vad jag vet kan jag inte minnas att jag sett så mycket fågel på en och samma gång förut. Enorma sträck med tusentals vitkindade gäss som alldeles uppenbarligen tyckte att det var en fantastisk dag att flyga norrut.

Rekord i antalet sträckande fågel

Redan i torsdags lyckades Blekinge Ornitologiska förening räkna 250 000 passerande fåglar vid naturreservatet Gö som är känt för sina stora sammanhängande ekskogsområden och ett betydande antal rödlistade arter, framförallt vedinsekter i Ronneby kommun.

Enorma rader av gäss.
Enorma rader av gäss.

Bara ett par dagar senare, på söndagen den 14 maj lyckades samma förening räkna 401 000 vitkindade gäss som passerade över naturreservatet Gö.

– Det är ofattbart. Detta är once in a lifetime att få uppleva något sådant, säger Fredrik Lennartsson från Blekinge Ornitologiska förening i en intervju med SVT.

Stundtals kändes himlen svart av fåglarnas konturer.
Stundtals kändes himlen svart av fåglarnas konturer.

Utklassning av gammalt rekord

Det gamla rekordet är från 2010 då en lokal förening lyckades räkna 192 000 vitkindade gäss som sträckte förbi Kåseberga i Skåne. Den här gången var det alltså dubbelt upp. Svenskt rekord i Blekinge. 401 000 gäss på en och samma gång.

Det är nästan så att man längtar tills gässen återvänder.

 

 

 

 

 

Laga mat på ogräs
Focaccia på maskrosknoppar, oliver och fetaost