Betongrör i marken – ett utmärkt sätt att lagra mat

11 juli, 2017
Kategori:

Utan jordkällare kan det vara svårt att hitta plats att lagra mycket mat. Ett enkelt och prisvärt alternativ är att gräva ner ett betongrör rakt ner i backen. Dränera ordentligt runt omkring och fyll upp med grus eller singel. Isolera gör du med frigolit.

Isolera betongröret med frigolit och fyll upp runtomkring med grus, makadam eller singel.
Isolera betongröret med frigolit och fyll upp runtomkring med grus, makadam eller singel.

Jag har alltid uppskattat enkla alternativ och tycker att betongrör är prisvärda, smidiga och enkla att få tag på. Antingen köper du ett nytt eller så vänder du dig till en entreprenadfirma eller kommunen och hoppas på det bästa. Ju vidare rör desto mer mat ryms i marken. Tänk på att betongröret inte enbart kan användas på sena hösten och vintern. Det går utmärkt att använda förvaringsutrymmet även mitt i sommaren.

Gräv ett rejält hål i backen

Även om det går att gräva ganska stora hål för hand är det alltid lättare med maskin. Har du inte tillgång till en egen grävare eller lastmaskin kan man alltid hyra en liten grävare över helgen och samtidigt passa på att gräva sådant som man gärna vill, men aldrig får tid att göra. Som att gräva ner vattenslangen till växthuset eller fiberkabeln till internet. Fyll upp botten med singel, makadam eller grus. Är marken vattensjuk kan det vara bra att dränera ordentligt och leda bort överflödigt vatten till en annan del av trädgården. Allra helst bör du välja en torr del av tomten för att slippa riskera översvämning i röret senare på säsongen. Placera gärna röret nära entrén så är det enkelt att hämta råvaror även mitt i vintern när det plötsligt inte är lika ljust som på sommaren.

Förvara rotsaker i säckar, gärna ombäddat med halm.
Förvara rotsaker i säckar, gärna ombäddat med halm.

Isolera ordentligt

Isolera runt röret med frigolitskivor. Det är inte hela världen om det blir helt tätt. Det viktiga är att frigolitskivorna överlappar varandra så att det inte blir stora köldbryggor runt röret. Fyll upp med grus, sten eller makadam. Ett bra sätt för att få skivorna att ligga stadigt är att fylla ut alla hålrum med singel eller grus. Som stöttepelare kan du använda lite större stenar. Slutligen fyller du på med jord så att väggarna runt röret är så tjocka som möjligt, gärna ända upp till en meter för att minska risken för att innehåller i röret fryser på vintern. Allra bäst är om du kan sänka ner hela röret backen.

Lock av trä eller metall

Bygg ett lock av trä som du sedan isolerar med frigolit. Sätt sedan takpapp på locket som skydd mot regn och oväder. Det funkar också utmärkt att använda ett lock av metall. Tänk på att göra locket lite större än röret för att undvika att det regnar ner i källaren. Sätt fast locket med gångjärn på ena sidan. Blir locket tungt kan man alltid tillverka en hävarm (se bilder) och ta hjälp av naturens krafter för att öppna rörets lock. Montera hyllplan på insidan av röret om du planerar att använda betongröret som skafferi eller mata ner säckar – kartonger – med rotsaker rakt ner i röret. Är du rädd för att det ändå ska frysa kan man klä hela insidan med löst packad halm. Som skyddar mot både stötar och kyla. Och garanterar färska rotsaker och kål långt in på vinterhalvåret.

Isolera locket med frigolit.
Isolera locket med frigolit.

Tips: Kål trivs utmärkt i betongrör rakt ner i backen. Lägg kålen i en pappkartong innan du sänker ner den i marken. På så vis mår kålen som bäst.

Tack Roger och Karina för att jag fick plåta hos er!

Smakfesten i Karlshamn den 20-22 juli
Miljövänlig shopping kan aldrig rädda världen