Bjud in skogen till tolvslaget

31 december, 2020

Årets nyårsafton är annorlunda på en rad olika sätt. Stora fester är avbokade och många firar in det nya året ensamma eller i små grupper. Alltså en utmärkt tidpunkt för att vara ute lite mer, inte bara ikväll utan för all framtid. Blanda gärna en drink och lägg i en grankvist eller några tallbarr och dröm om kommande utflykter under 2021. Gott Nytt År!

2021 är ett utmärkt år för att vara ute mer än vanligt.

Fördelen med att inte kunna resa, träffa vänner och gå på fest är att vi människor blivit ovanligt kreativa under det senaste året. Vi ses utomhus, tenderar att promenera mer, besöker naturreservat och njuter av skogens magi. Aktiviteter som vi förhoppningsvis kommer att behålla under resten av våra liv.

Passa på att vara ute så mycket det bara går.

Minst en utenatt i månaden

På facebook dyker det upp grupper för människor som tillsammans med andra uppskattar att göra något nytt. Exempelvis att sova utomhus minst en natt i månaden, bada kallt när andan faller på eller att tillreda middagen utomhus minst en kväll i veckan. Stockholmsbördige Louise Östman – som numera bor i Funäsdalen – var tidigt en inspiratör.

Under ett helt år bestämde hon sig för att göra ett äventyr om dagen, ett projekt som blev upprinnelsen till hennes omtalade projekt: 365 äventyr då Louise dagligdags såg till att göra något äventyrligt utanför bekvämlighetszonen. Det kunde vara att springa, cykla, klättra, simma eller laga mat över öppen eld. Läs gärna mer om Louise Östberg på hennes egen blogg.

Louise Östberg bor numera i Funäsdalen.

Äta eller fika utomhus

Hinner du inte planera kvällens middag utomhus kan man åtminstone hoppas på en utomhusfika under morgondagen? Det enda som behövs är kaffe på termos och kanske någon god kaka bredvid. Ännu godare blir det om du har möjlighet att koka kaffe över öppen eld.

Klassisk gin & tonic passar fint vid tolvslaget kryddad med granskottssirap.

Nyårsdrink med smak av skogen

Ett bra sätt för att skåla in det nya året är att smaksätta nyårsdrinken med skogens – eller trädgårdens smaker. En klassisk gin & tonic med sockerlag, förslagsvis granskottssirap sätter fart på vilken nyårsupplevelse som helst. Har du inte gjort någon sirap kan det räcka att lägga ett par gran- eller tallkvistar i vanlig sockerlag och låta dem stå och dra fram till tolvslaget. Uppskattar du inte smaken av skog kan man också göra sockerlag smaksatt med bär, förslagsvis hallon, blåbär eller jordgubbar eller göra en magisk myntalag att krydda vilken nyårsdrink som helst.

Krydda gärna sockerlagen med hallon eller jordgubbar. Det går givetvis utmärkt att använda frysta bär.

Så kokar du egen sockerlag: Blanda 1 dl vatten med 1 dl socker och koka upp under omrörning. När sockret smält låter du sockerlagen svalna och blandar i smaksättning. Det kan vara granbarr, tallbarr, blåbär, mynta, citron eller vad du själv föredrar som smakbas. Häll i en gnutta sockerlag i drinken strax innan servering och njut av skogens eller trädgårdens smaker.

Gott Nytt År!

 

Bo kallt i vinter
Fira jul utomhus