Blanda egen såjord

6 februari, 2023
Kategori:

Att köpa färdig såjord på påse är ett enkelt sätt att komma i gång med odlingssäsongen, men det går precis lika bra att tillverka egen såjord av jord, sand och kompost. Så här gör du!

Vanlig lucker jord från odlingsbäddarna går fint att använda för att göra egen såjord. Man kan också använda vanlig naturtorv eller lövkompost som man tillverkat själv. Var noga med att få bort alla klumpar.

Även om man inte bör stressa i gång odlingssäsongen så finns det mycket som behöver sås tidigt på säsongen för att helt enkelt hinna gro och utvecklas till stabila plantor. Paprika, chili och kronärtskocka måste exempelvis sås tidigt på säsongen liksom lobelia, flitiga Lisa, verbena och pelargon som dras upp från frön. Tänk på att såjorden bör vara fri från klumpar.

Chili bör sås i såjord i slutet av januari eller i början av februari månad.

Blanda tinad jord

Bor du i ett område där det ofta är rejält med minusgrader under lång tid kan det vara smart att spara en hink med sand frostfritt under vintern. Samma sak med jorden om du planerar att använda jord från odlingarna som bas i såjorden. Man kan också använda kompost från varmkomposten och minska mängden jord en aning och i stället öka upp med lite torv för att helt enkelt minska näringsinnehållet i såjorden och skapa goda förutsättningar för en näringsfattig tillväxt. Först när plantan kommit upp och etablerat sig är det tid att skola om den i vanlig planteringsjord eller kompostjord från varmkomposten.

Det går utmärkt att använda kompost från varmkomposten.

Blanda omkring 60 % gammal jord från odlingsbäddarna med 20 % sand och 20 % kompostjord från varmkomposten. För att göra jorden mer luftig kan man eventuellt använda några procent perlit vilket är en slags vulkaniskt superlätt mineral som ser ut som små frigolitkulor. Tack vare den porösa strukturen gör perliten jorden stabil och syrerik.

Perlit är en slags vulkanisk mineral som hjälper till med att göra jorden mer porös.

Det finns också de som föredrar att blanda Vermikulit i såjorden, en annan bergart som processas för att bevara fukthalten i jord och krukor, medan andra föredrar att blanda torvmull (50%) med 40 % sand och 10 % kompostjord. Personligen undviker jag helst torvmull av miljöhänsyn eftersom brytningen av torv påverkar naturens förmåga att reglera vattenståndet.

Hemgjord såjord av jord från olingsbäddar, kompostjord, natursand och perlit.
Nysådd chili, paprika och kronärtskocka.
Så dina frön under skyddande plastfilm
Odlingshyllor i fönstret