Blir vi dummare av all service? 

27 november, 2018

För tjugo år sedan var det i princip inte en kotte som lämnade in bilen för att skifta mellan sommar- och vinterdäck. Än färre som faktiskt checkade in ickesäsongsdäcken på däckhotell. Idag är det mer regel än undantag trots att det kostar en smärre förmögenhet. Men visst är det behändigt att slippa förvara däcken hemma?

Jag byter mina däck själv. Inte minst för att veta hur man gör.

Jag har bara fallit för frestelsen en enda gång och då irriterade jag mig på att det tog längre tid för verkstaden att byta däck än vad det hade gjort för mig själv hemma på gården. Dessutom gick halva dagen åt till ingenting och känslan av att känna sig lurad kom krypande som en liten elak myra. Vad är det egentligen jag betalar för? Servicen eller fenomenet som faktiskt gör mig dummare? Inte rakt upp och ner, från en dag till en annan utan förändringen är en långsam process som får oss att kunna mindre. Och bli mer beroende av andra.

Den som inte byter sina däck på egen hand minns snart inte hur man gör.

Numera är det inte bara däckbytet som vi lejer bort till någon annan. Varannan vecka kommer ett företag hem till många och städar och två gånger om året kommer samma företag och putsar fönsterna. Vi kastar hellre än vi lagar och köper nytt hellre än att vårda.

Vet alla hur man pumpar ett däck? Och hur hårt ska bilens däck vara pumpade?

Men vad får det för långsiktiga konsekvenser? Är det helt enkelt så att den som hela tiden konsumerar till slut blir så tafatt att han eller hon inte ens klarar av att göra något själv?

Det är en skrämmande utveckling som jag inte alls gillar. Hur resonerar du?

Lagra rotfrukter i stuka
Grönsakspytt av trädgårdens fulingar