Blommor mitt bland grönsakerna

12 september, 2017

Jag älskar känslan av att skörda grönsaker i en blommande köksträdgård. Att samodla (grönsaker och blommor) är inget nytt, men behöver ändå lyftas fram då vi svenskar har en förmåga att begränsa oss och välja mat framför skönhet – när det egentligen finns plats för båda två i trädgården. Snart är det dags att köpa fröer på nytt. Glöm då inte att beställa några påsar sommarblommor. För både skönheten och känslans skull.

Rosenskäran frösår sig både här och där i trädgården och ger en välbehövlig färgprakt i grönskan.
Rosenskäran frösår sig både här och där i trädgården och ger en välbehövlig färgprakt i grönskan.

I vår trädgård odlar vi tätt, ibland sanslöst tätt betydligt tätare än vad andra människor skulle göra. Vanligtvis går det bra, men ibland tycks sommarblommorna spela oss ett spratt då de frösår sig både här och där och tittar upp mellan täta rader av gulbetor, rödbetor, morötter, sallad och kronärtskockor. Från början ser det riktigt nätt ut, men efterhand som både grönsaker och blommor växer till sig minskar ytan och djungelkänslan blir uppenbar.

Ringblommor, krasse, kronärtskockor, bondbönor och betor.
Ringblommor, krasse, kronärtskockor, bondbönor och betor. Och så lite dill!

Ändå kan jag inte bryta den. Jag vägrar att rycka upp frösådda blomsterhav och skulle aldrig komma på tanken att minimera köksträdgårdens matproduktion. Det är trots allt i trädgården som vi producerar mycket av den mat som vi äter här hemma.

Odla på höjden, djupet och bredden

Ett bra sätt för att kunna maximera skörden i trädgården – av både grönsaker och blommor – är att kombinera olika sorters växter med varandra. Låga morötter (nåja relativt låga) tillsammans med högre ringblommor och gigantiska kronärtskockor i en och samma rabatt vackert ackompanjerade av krasse, rosenskära och tagetes. Ett annat exempel är potatis tillsammans med solrosor eller majs och sallat, majs, squash och melon. Och jo – det funkar.

Samma sak i klassiska blomsterhav (rabatter för enbart blommor) där vi konsekvent trycker ner en handfull kronärtskocksplantor och njuter av både blommor och mat framåt höstkanten. För att inte tala om en kant med Blåeld och Vallmo runt köksträdgården.

Blåeld och vallmo runt rabatterna livar upp.
Blåeld och vallmo runt rabatterna livar upp.

Kolla höjden innan du sår

Ett bra sätt för att lyckas med samodlade grönsaker och blommor är att kolla höjden på blommorna och grönsakerna du ska odla. Vanligtvis står höjden angivet på fröpåsarna och du kan redan innan fröerna hamnar i jorden effektivt bestämma dig för vilka grödor som passar tillsammans. Generellt finns det inte många kombinationer som man bör undvika, så fall enbart grödor som bär på liknande sjukdomar, skadedjur och mögelangrepp. Istället kan man blanda utsäde hej vilt och njuta av naturens förträfflighet.

Ringblommorna är en favorit i köksträdgården.
Ringblommorna är en favorit i köksträdgården.

Undvik att odla sallad och lök vid sidan om varandra. I våras tyckte jag att det skulle vara utmärkt att kombinationsodla plocksallat och mangold med vanlig gul lök. Utrymmet var stort och jag satte varannan rad med gul lök (sättlök) och varannan rad med förkultiverade sallatsplantor: ruccola, mangold och plocksallat. Till en början växte allt mycket bra vid sidan om varandra, men under en semesterresa fick sallatsplanteringen ett för stort försprång och kvävde helt enkelt lökens tillväxt under det bastanta bladverket. Trots att jag skördade intensivt kom lökens tillväxt aldrig igång på nytt. Däremot blev det en fin plätt för att skörda färsk lök (utmärkta att lägga på grillen) under hela säsongen.

Vilka växter trivs tillsammans?

Föreningen FOBO (Förbundet organisk-biologisk odling) har fin information på sin hemsida kring vilka växter som trivs tillsammans. Exempelvis går det utmärkt att odla kålväxter tillsammans med örter (kålfjärilens larver gillar inte alls de aromatiska örterna), spenat, bönor, dill, gurka, lök, mangold, ringblommor och rödbetor liksom potatis tillsammans med bondbönor och ringblommor och squash tillsammans med krasse och majs.

 

 

Lyckas med physalis (Kapkrusbär)
Att odla och njuta av Kronärtskocka