Bo bland vargar på varghotellet i Järvsö

17 februari, 2020
Kategori:

Med bara en glasruta mellan hotellrummet på insidan och vargarna på utsidan ger varghotellet på Järvzoo i Hälsingland unika möjligheter att komma den svenska vargen nära.

Fantastiska djurupplevelser från det egna hotellrummet på Varghotellet i Järvsö.
Eftersom man kan sitta i fönsterkarmen känns det nästan som om man sitter utomhus.

Det är fascinerande att se hur vargarna kommunicerar med varandra. Hur flocken följer ett hierarkiskt mönster – föräldrar och ungar – sover tätt och varnar, ropar och ylar tillsammans. Strax efter klockan nio på kvällen är det som om hela vargorkestern drar igång och vargarna ylar, morrar, skäller och gruffar under fem, tio minuter, sedan är det knäpptyst. Ett högljutt imponerande skådespel som först kan tolkas som om vargarna kommit ifrån varandra och inte hittar rätt, men som tydligen tillhör kvällsritualerna i flocken.

Den gamla ladan har byggts om till varghotell.

Ombyggd lada blev varghotell med panoramafönster ut mot varghägnet

På varghotellet sover man bekvämt, det finns fåtöljer precis vid de stora panoramafönsterna på respektive rum där man kan sitta och titta på vargarnas fascinerande skådespel. Så här på vintern är vargarna påtagligt nyfikna och de kommer gärna fram och tittar rakt in genom rutorna (på oss som sitter där inne) med sina klara fina ögon. Nyfiket, som om de funderar, luktar och försöker förstå vilka vi egentligen är. En av ungarna är särskilt nyfiken och när vi går utomhus (man kan inte öppna fönsterna på varghotellet av säkerhetsskäl) och kliver upp på en särskild plattform bredvid varghotellet kommer hela flocken fram för att titta.

Det är mäktigt att se hur vargen spanar och kommunicerar med resten av medlemmarna i flocken.
Vargarna är nyfikna, i synnerhet under vinterhalvåret då besökstrycket är lägre och det är kallare utomhus.

Vargen och den svenska faunan

Oavsett vad man tycker om den svenska vargen i det vilda är vargens närvaro på Järvzoo en unik möjlighet att stifta bekantskap med vargens utseende, läten och beteende i en så naturlig miljö som möjligt. Det bästa vore naturligtvis att träffa vilda vargar i det fria, men tack vare Järvzoo – och andra svenska naturparker med vargar – kan människor stifta bekantskap med ett fåtal individer och lära sig mer om skogen, naturen och djurens liv och faror. På Järvzoo finns dessutom järv, lo och björn vid sidan om fjällräv, rödräv, rådjur, älg, ren, ugglor och rovfåglar. Längs en tre kilometer lång trätrottoar (handikappvänlig slinga) kommer du riktigt nära djuren och kan uppleva ett fascinerande skådespel helt i din egen takt. Så här på vintern är dessutom djuren ovanligt aktiva och du kommer att få fantastiska möten med djur och fåglar. Glöm inte att ta med dig kamera och gärna en riktigt bra kikare.

Fantastiska möten med varg på nära håll.

FAKTA: Du hittar Varghotellet och Järvzoo i vackra Järvsö i Hälsingland alldeles bredvid skidbacken på kanten av Öjeberget. Öppet året om. Du som bor på Varghotellet möts av färdigbäddade sängar och frukost på Bergshotellet ett par hundra meter från entrén.

 

 

 

Ny bok: Storm, översvämning och torka
Så skyddar du dig mot storm