Bo kallt i vinter

1 januari, 2021

När södra Sveriges vintrar allt oftare handlar om plusgrader och grönska kan det vara skönt att blicka norrut och drömma om en riktig vinter. Att bo kallt – givetvis med sovsäck och i vissa fall kamin – är ett utmärkt sätt att njuta av kylans magi. Här får du tips på tre oemotståndliga boenden att prova i vinter.

Bo i en klassisk kåta längs Råne älv.

Aurora Safari Camp, Råne Älvdal, Lappland. Blott fem mil utanför Boden i Lapplands fantastiska skogsbygd har Fredrik Broman och Jonas Gejke byggt upp en safaricamp som för tankarna till Afrika. Enkelt boende i canvaskåtor med utsikt över Råne älv och landskapet runtomkring. Här bor du med helpension och kan njuta av magiskt boende, god mat, fantastiska norrskensnätter och ljuvliga aktiviteter. Exempelvis isvaksbad, fatbike-, skid-, snösko- , skoter och hundspannsturer i den genuina svenska skogsbygden. Till följd av coronarestriktioner är det svårt för utländska gäster att besöka Lappland (vanligtvis brukar det vara fullbokat), men just i år finns det fina chanser att få plats och kunna njuta av vårt eget land. www.aurorasafaricamp.com 

Hundspannstur på Råne Älv med Northern Soul Journeys.
Jonas Gejke driver Aurora Safari Camp tillsammans med Fredrik Broman.

Ishotellet, Jukkasjärvi, Lappland. Trettioett år efter det att det första ishotellet byggdes vid Torne älv 1989 är konstverket större och vackrare än någonsin. Ett mästerverk helt byggt av is och hårt packad snö som kan få vilken lyxhotellsdirektör som helst att kippa efter andan och drömma om att själv komma på en lika genialisk idé.

– Vi uppskattar varje hotell på sitt eget sätt, men samtidigt så är vetskapen om att man kan prova en ny idé nästa år väldigt befriande – det har en intressant effekt på kreativiteten, säger Arne Bergh, konstnärlig ledare på Icehotel.

Fantastisk konst på ishotellet i Jukkasjärvi.

Säsongshotellet håller öppet mellan december och april medan Icehotel 365 är öppet året om. Det sista – med nio deluxesviter – hålls kallt året om med hjälp av god isolering och solceller under sommaren. Rummen saknar dörrar, men hålls avskilda med draperier som hindrar både ljus och ljud. Alla som checkar in erbjuds en guidad visning på hotellet där personalen går igenom hur allt fungerar, hur man klär sig optimalt och säkerhetsrutiner.

Icehotel i Lappland. En hel värld av is och snö.

Servicebyggnaden är bemannad dygnet runt och man kan när som helst avbryta den kyliga natten och komma in i den varma byggnaden. www.icehotel.com

Härliga vinteraktiviteter förgyller vilken ledighet som helst.

Igloo Åre, Åreskutan Jämtland. Tänk dig att bo högt uppe på Åreskutan med magisk utsikt över Åredalen – då det inte ligger dimma vill säga – och kunna njuta av kylans exotism utan att frysa. På Igloo Åre sover du nämligen bekvämt i varma sovsäckar på mjuka sköna sängar omgiven av snö blott några minuter från liftstationen vid VM-åttan.

Igloo Åre i Jämtland.
Håkan och Katarina driver Igloo Åre.

I grundpriset ingår övernattning, gulaschsoppa och jämtländsk frukost dagen efter, men man kan också välja att uppgradera till en femrätters middag som serveras i restaurangkåtan eller i våffelstugan om det är riktigt kallt. Då ingår också ett dopp i spabadet utanför igloon där man badar varmt omgiven av snö, is och kalla vindar vilket tar bort att form att frusenhet innan man kryper ner i sovsäcken i igloon och somnar bekvämt. www.iglooare.se

Middagen serveras i restaurangigloon på Igloo Åre.
Kvällsbadet är ljuvligt.

 

 

 

 

 

 

 

Vädervarning klass 3 – läge att stanna hemma
Bjud in skogen till tolvslaget