Boka höstens föreläsningar

1 juni, 2018

Sedan MSB distribuerat sin broschyr ”Om krisen eller kriget kommer” har efterfrågan på kurser, föreläsningar och workshops slaget i taket. Hör av dig så snart som möjligt om du funderar på att arrangera en kurs, en workshop eller en föreläsning i höst.

Krishandboken ger dig mängder med tips på hur du kan öka familjens förutsättningar att klara sig på egen hand.

Kontakta ditt lokala studieförbund, bibliotek eller kommun för att boka en föreläsning nära dig. Jag genomför föredrag och utbildningar över hela landet, för både grupper, företag, kommuner och myndigheter.

Att möta den förändrade synen på samhällets brister och självförsörjningsgrad kräver att vi tar ett större ansvar för vår egen tillvaro. Genom att lära oss odla, bunkra mat och vatten och tänka igenom olika scenarion kring värme, vatten, mat, sanitet och kommunikation kan vi själv bestämma hur vi vill stå rustade inför en väntad eller oväntad samhällsstörning.

Hur fungerar samhället vid en samhällsstörning. Illustration: Sebastian Wadsted/Krishandboken.

Redo för att möta det okända? Att närma sig begreppet krisberedskap är svårt om man inte vet i vilken ände man ska börja. Handlar det om värme, mat eller vatten eller rentav alltihop? Under föreläsningen Redo för att möta det okända kommer jag att hjälpa er att förbereda och planera vardagen för att möta en förändrad samhällsstruktur där allt inte fungerar som vanligt.

Odla din egen mat. När det handlar om krisberedskap och att vara förberedd talar vi ofta om att bunkra mat och vatten för att vara förberedda på ett förändrat konsumtionsmönster där allt inte går att hitta i butiken. På kort sett är det ett utmärkt sätt att hantera frågan om mat, vatten och sanitet, men på lång sikt handlar krisberedskap om möjligheten att ställa om till en självförsörjande vardag.

Odla året om. Medan de flesta trädgårdsvänner odlar intensivt under några få varma sommarmånader om året finns det andra som odlar året om. När det handlar om självförsörjning är egen odling ett effektivt sätt att kunna äta en variationsrik kost året om. Genom att lagra rotfrukter, bönor och kryddor och komplettera med nyskördat bladgrönt blir vi självförsörjande på mat under i princip obegränsad tid.

Bondens Skafferi – recepten och teknikerna för att äta bättre. En föreläsning som ger dig massor av tips på hur man tar hand om skörden och förädlar en mängd råvaror till smakrika delikatesser. Hur man gör fantastisk korv, syrade grönsaker och förvandlar chili till den läckraste sweet chilisås. Många av metoderna kommer från äldre generationers bönder och husmödrar vars skafferi alltid var välfyllt och ett av husets viktigaste rum.

Bondens Skafferi.

Att vara förberedd i kommunens, företagens och organisationernas värld. I en organisation, i ett företag eller i en kommun vilar ett stort ansvar på ledande politiker och tjänstemän för att planera hur organisationen möter en förändrad samhällsstruktur eller hotbild. Oavsett om det handlar om små arbetsplatser eller enorma börsbolag måste det finnas en plan för hur företaget, kommunen eller organisationen hanterar hotbild, evakuering, försörjning och krisberedskap. Om du inte börjat är det hög tid nu!

Hoppas att vi hörs innan sommaren.

Hälsningar Niklas

niklas(at)kampargard.com

www.krishandboken.se

 

Odla mycket grönkål
Bra smak på tomaterna