Bonde i stan – kan man verkligen vara det?

21 mars, 2017
Kategori:

Måste man nödvändigtvis bo på en gård för att kunna kalla sig bonde eller räcker det med att man odlar sin egen mat och drömmer om en vardag omgiven av djur, natur och öppna landskap? Att vara bonde är trendigt och har aldrig varit så positivt laddat som nu. Plötsligt vill alla vara bönder och det är viktigare än någonsin att välja svenskt, klimatsmart och ekologiskt. Ja, just i den ordningen.

Öppna svenska landskap är en fröjd för ögat.
Öppna svenska landskap är en fröjd för ögat.

Enkla odlingsbänkar av gamla fönster

Redan i nioårsåldern fick jag hjälp av min morfar att snickra odlingsbänkar av gamla fönster som vi hittat på vinden. Med ett barns fascination kring hur fröer utvecklas till skördeklara växter (som går att använda i matlagningen ) drev jag upp sallat, morötter, rädisor och egna gurkor. Jag minns att jag trivdes med jord under naglarna, även om jag knappast skulle kalla mig bonde. Bönder, det var sådana som pappa, som tillbringade dagarna i traktorn på enorma fält där de odlade spannmål, potatis och sockerbetor. Trettioett år senare är pappa fortfarande verksam som lantbrukare medan jag odlar grönsaker i odlingsbäddar och på friland. Dessutom med fräckheten att känna mig som en bonde.

Den ursprungliga gården i Ysane (Blekinge) brann ner i slytet av 1910-talet och ersattes med en ny huvudbyggnad 1921.
Den ursprungliga gården i Ysane (Blekinge) brann ner i slutet av 1910-talet och ersattes av en ny huvudbyggnad 1921.

I Sverige är fortfarande bonden förknippad med landsbygden och dyra och spännande maskiner, men utanför Sveriges gränser är begreppet ”farming” synonymt med allt som handlar om att stoppa fröer i jorden. Gerillaodling, stadsodling, kollektivodling och takodling. Kalla det vad du vill. Det viktiga är att människor tar vara på möjligheten att odla mat och värdesätter den frihet som egna odlingar ger möjlighet till.

Vem har rätt att känna sig som en bonde?

Så vem är egentligen bonde? Han som kör traktor på ett stort industriellt jordbruk eller hon som är självförsörjande på nästan allt som familjen stoppar i magen? I mina ögon är odlandet skäl nog att få känna sig som en bonde. Helt enkelt en möjlighet att dra nytta av gammal kunskap och låta bondeknepen förgylla familjens självförsörjningsgrad. Oavsett om du odlar lite – eller mycket – är känslan av att klara sig själv näst intill beroendeframkallande.

Odla mat hemma på gården och skäm bort familjen med egna grönsaker

Gräv upp gräsmattan, men spara grässvål och jord (hur ska jag berätta i ett senare blogginlägg) och börja odla mat som familjen gillar. Och kom inte och säg att barnen inte gillar grönsaker. Vad jag vet finns det inte en unge som inte uppskattar grönsaker som odlats hemma på gården eller på en kolonilott i stan. Lyft fram bonden i dig och låt gräsmattan bli en böljande köksträdgård. Vi börjar sakta och utvecklas allt eftersom.

Det finns inget bättre än att arbeta i den egna köksträdgården.
Det finns inget bättre än att arbeta i den egna köksträdgården.
Ramslökspesto – nu har våren kommit till Skåne