Bondgården – den nya sevärdheten

På långfredagen smygöppnade Kristina Wachtmeister Wanås Restaurant Hotel på Wanås gods i nordöstra Skåne. Som en av Skånes största ekogårdar, man odlar lite drygt 1000 hektar under plog och 250 hektar bete tar Wanås ledningen som en aktör med hållbarhetsambitioner. Det som inte odlas på gården kommer från Skånes absoluta närhet.

Att besöka konstutställningen på Wanås är en självklarhet om man bor närmare än tio mil från Wanås. Få andra konstinstallationer är så unika, dessutom långt utanför Sveriges gränser. Nytt för i år är den härliga restaurangen som fått en helt ny skepnad efter en omfattande renovering. Möblerna är lokaltillverkade med skinn från egna kor och ek från stormfällda träd. Hela restaurangen känns rakt igenom genuin där man utan omsvep satsar på riktigt närodlad mat.
– Det är viktigt för oss att få till den lokala känslan i all mat som vi producerar. Mjukglassen, har du förresten smakat vår fluffiga glass med äppelsyrup eller älggrässås? är gjord på vår egen mjölk som mjölkats tvärs över vägen, blott hundra meter från restaurangen, säger Sofia Bertilsson på Wanås Restaurant Hotel (hotellet öppnar först i början av maj).
Sveriges bästa konstpark
Jag måste säga att jag stormtrivs på Wanås. Denna vackra gård som i år firar trettio år som konstpark. Få ville nog tro att Marika Wachtmeisters konstintresse skulle få ett sådant genombrott då hon invigde konstutställningen 1987. Sedan dess har ett antal tillfälliga utställningar kommit och gått. Just i dagsläget finns lite drygt sjuttio permanenta installationer längs den kilometerlånga konstrundan.

Mat i säsong med skogens råvaror ända in på tallriken
Bortsett från nässelsoppa, gjord på skogens råvaror serverar Wanås skånsk mat i säsong. Den matintresserade lär få vänja sig vid vilda blommor på tallriken och ett och annat ogräs som sallad och dekoration. Kökschefen Simon Lennblad, som bland annat jobbat på Far i hatten i Malmö, PM & Vänner i Växjö och El Bulli i Spanien sägs vara nyfiken på vad gården – och restaurangen – själv kan producera. Närheten till skogen och sjöarna, djuren och odlingarna var annars det som lockade Simon Lennblad till Wanås.

Svensk lantbruk värt att besöka
Efter en god lunch bestående av rostad lammstek, ramslök, kål och långsamt torkade tomater kommer jag på mig själv med att sitta och le i matsalen. Kaffet är urdrucket och citronpajen (med sälta i pajskalet – bra idé Wanås) är slut sedan länge. Plötsligt inser jag att svensk landsbygd, ekotänk och lokalproduktion är landsbygdens räddning. Naturligtvis kan inte varenda gård öppna hotell, restaurang och kafé, men besöksnäringen är definitivt ett ben att luta sig mot när stormvindarna drar fram över landsbygden. Själv är jag övertygad om Wanås succé.
0 kommentarer