Bör man vara rädd för fästingar?

1 september, 2018
Kategori:

Den torra sommaren har gjort skogens fästingar ovanligt slöa, men nu när regnen återvänder vaknar fästingarna till liv. På bara några dagar har jag tagit bort tre fyra fästingar med pincett (sådana som redan sugit sig fast) bortsett från de dussintals fästingar som ännu inte hunnit fästa. Frågan är om man behöver vara orolig?

Fästingarna sätter sig vanligtvis i skrev, knäveck och armhålor, men kan likväl bestämma sig för att bita på låret, på ryggen eller överarmen.

Jag har aldrig varit särskilt orolig för fästingar, borrelia eller TBE trots att jag bor i ett område där alltsammans förekommer. Varje sommar har jag säkerligen haft tio fästingar på kroppen som börjat suga blod och åtminstone två gånger har jag behandlats för borrelia. Peaken inföll förra hösten under en och samma svampplockardag – jo det var i rådjurstrakter – då inte mindre än 12 fästingar tyckte att min kropp var den optimala boplatsen (två hade bitit sig fast och övriga kröp omkring på kroppen). Hunden däremot hade säkert 30 fästingar den dagen.

Om fästingen inte upptäcks suger den sig full med blod och blir flerdubbelt större. Den här fästingen har suttit på en hund.

Behöver man vara rädd?

Jag tycker inte det. Om man däremot bor i ett TBE-drabbat område bör man givetvis överväga att vaccinera sig mot TBE. I synnerhet om man rör sig mycket i skog och mark. Vaccinationen består av tre sprutor som tas under ett och samma år. För att behålla skyddet bör man ta dos fyra senast tre år efter dos tre. Påfyllnad vart femte år.

Men människor är onekligen oroliga. För nästan exakt ett år sedan, i september 2017 offentliggjorde Daniel Slunge vid institutionen för nationalekonomi med statistik vid Handelshögskolan i Göteborg sina resultat efter att slumpmässigt valt ut 1500 personer som svarat på frågor om riskuppfattning och skyddsbeteende kring fästingar och fästingburen smitta. Över 40 % uppfattade då att fästingar utgjorde en ganska eller mycket hög risk för deras hälsa.

   – Den oron har resulterat i ett ändrat friluftsbeteende. Drygt 20 procent uppgav att de undviker dessa områden eller aktiviteter. Vissa uppgav exempelvis att de låter bli att gå i skogen, inte plockar bär eller svamp och håller sig till grus- och asfalterade vägar, skrev Daniel Slunge i ett pressmeddelande.

En stor del av personerna som deltog i undersökningen kände inte till att det finns vaccin mot TBE och bara en tredjedel visste att TBE inte kan behandlas med antibiotika.

Hur skyddar man sig mot fästingar?

Bästa tipset är att bära långbyxor, strumpor och skor. Gärna kängor där byxorna stoppas ner i skaftet. Kolla igenom dig själv mycket noga i duschen när du kommer hem. Ha särskilt koll på knäveck, skrev och armhålor. Märkligt nog sitter mina fästingar som jag plockar bort nästan aldrig på typiska platser utan mitt på låret, på överarmen eller ryggen. Var särskilt noga med barnen.

Om fästingen bara suttit i någon dag brukar det gå enkelt att dra bort den med en pincett. Försök att komma så nära huden som möjligt med pincetten och dra rakt ut.

Använd en platt pincett och försök att greppa fästingen så nära huden du bara kan. Dra rakt ut.
Fästingen släpper vanligtvis enkelt. Ju längre den suttit desto bättre grepp har den vanligtvis fått.

Kontakta vårdcentralen om det bildas en växande rodnad kring platsen efter drygt en vecka. Själva bettstället blir givetvis rött och irriterat, men den rodnaden lägger sig efter några dagar när du väl tagit bort fästingen. Kontakta vårdcentralen om du får feber, huvudvärk, känner dig ovanligt trött, har värk i muskler och leder. Vanligtvis kommer symptomen 1-4 veckor efter fästingbettet (som du kanske inte upptäckt).

Squashgrund – ett utmärkt sätt att ta hand om jättesquash
Fallskydd åt melonerna