Bra smak på tomaterna

31 maj, 2018
Kategori:

Bortsett från att gödsla och vattna rätt kan man styra smaken på tomater genom att välja rätt jord. I ett växthus är det tämligen enkelt att justera pH-balansen och på så sätt skapa rätt förutsättningar för att tomaterna ska utveckla en behaglig sötma.

Genom att odla i pallkragar (även i växthus) kan man enkelt flytta runt jorden och minimera risken för skadeangrepp.

Hemligheten för att lyckas med tomater är att använda frisk jord oavsett om du odlar på friland eller i växthus. Eftersom en rad bakterier och svampsjukdomar har en förmåga att övervintra i jorden är det allra bäst att byta växtplats från ett år till ett annat. Bäst resultat får du om du följer en fyra- eller sexårig växtföljd.

Egna tomater är vanligtvis betydligt godare än de man köper i butik.

Att däremot ändra växtplats i ett växthus är en knivigare fråga om du inte ger dig på att byta jorden. Jag brukar skifta mellan två olika växtplatser, tomater ena året och gurka, paprika och chili året efter. Genom att byta det översta jordlagret i växthuset (de översta 10 cm) och skifta ut jorden i trädgården kan man hålla undan den största risken för skadeangrepp hjälpligt. Tänk bara på att inte väva in potatisjorden i växtföljden – och vise versa – då tomat och potatis kan drabbas av liknande sjukdomar, framförallt bladmögel.

Att plocka solvarma tomater är en fröjd.

Bäst smak

Allra bäst smak ger tomater vars plantor växt i en jord med lågt pH. Tomater trivs bäst när pH-värdet håller sig mellan 5,5 och 6,8 där 6,0 är ett bra riktvärde. Om du inte vill köpa en enkel pH-mätare (det finns billiga sådana i nätbutikerna) kan man skicka iväg ett jordprov och få jorden analyserad. Vid egna analyser blandar du jordprovet med regnvatten (tänk på att kalkhalten från egen brunn eller kommunalt vatten kan påverka resultatet) och analyserar vätskan efteråt. Det finns även pH-mätare där man blandar jorden med en analysvätska. Proffsanalyserna, där du skickar iväg ett jordprov är givetvis bäst.

För att höja pH-värdet kan du tillsätta täckmaterial och/eller stallgödsel. För att sänka pH-värdet kan du tillföra okalkad torv.

Tänk på att bristen på järn, mangan, bor, zink, koppar, kobolt och nickel ökar vid högt pH. Generellt är risken med högt pH större på jordar som kalkats manuellt än på jordar som naturligt har ett högre pH. Det är därför smått obegripligt varför det konventionella jordbruket fortfarande kalkar åkermark på rutin. Egentligen bör man aldrig sträva efter ett högre pH än 6,0 (5,5 för att vara korrekt) så länge man odlar ekologiskt och tillför stallgödsel och/eller organiskt material.

Genom en giva träaska (en matsked per planta) kan man öka förekomster av mineraler som ger god smak åt tomaterna.

Vilken gödsel är bäst?

Undvik konstgödsel och sträva efter att använda ekologisk pelleterad hönsgödsel (som du löser upp i vatten) och använder som näringsbevattning alternativt nässelvatten eller guldvatten som du tillverkar själv. Klassiska NPK 11-5-18 sägs vara bra för smakutvecklingen, men flera flytande näringsämnen på flaska är uppbyggda enligt NPK 4-1-6, alltså fyra procent kväve, 1 procent fosfor och sex procent kalium (eller NPK 7-1-5). Enligt tomatodlargurun Åke Truedsson är dubbelt så mycket kalium som kväve ett bra riktvärde vilket ger själ åt att gödsla med färsk träaska (runt en matsked runt varje planta) för att berika jorden – och plantan – med smakbärande mineraler som finns i askan. Smakberika jorden först några veckor efter utplantering, strax innan tomaterna sätter frukt.

Vad är vad?

Kväve främjar framförallt bladtillväxt. Fosfor är viktigt av flera skäl, bland annat underlättas knopp- och fruktsättning. Kalium ökar sockerinnehållet, vilket ger sötare frukter, men hjälper även fleråriga växter att överleva.

 

Lycka till/

Niklas

 

 

 

Boka höstens föreläsningar
Egen havremjölk