Brösarps antikmässa – Sveriges bästa antikmarknad

6 april, 2017
Kategori:

Intresset för antikviteter och loppmarknader har under de senaste tio åren stadigt pekat uppåt. Det märks inte minst på antikmässan i Brösarp, Sveriges största mässa för oförvanskade antikviteter. I helgen var vi där!

Det är något speciellt med antikviteter och gamla saker. Kanske är det patinan eller känslan av ålder och historia på en och samma gång. Dessutom är det oftast väldigt prisvärt så länge man inte trånar efter trenddesign och samlarobjekt.

– Antikmässan i Brösarp är unik i sitt slag. Det är Sveriges största och bästa mässa när det handlar om oförvanskade antikviteter, säger Jörgen Lekander på Esketorps antik i Blekinge.

Jan Kullenberg och Sven Israelsson från Ystad tycker att Brösarps antikmässa håller hög standard.
Jan Kullenberg och Sven Israelsson från Ystad tycker att Brösarps antikmässa håller hög standard.

Mössbord från slutet av 1700-talet

Bara efter tio minuter i magasinet vid Brösarps Gästgifveri (mässan är uppdelad mellan magasinet på Gästgifveriet och mässhallarna längre upp i byn, mitt över Ica) faller jag pladask för ett vackert mössbord från Ångermanland, daterat sekelskiftet 1700/1800. Priset: 4500 kronor, för ett gediget bord helt i trä. Ett pris som visar sig sluta på 3800 kronor.

Mössbordet från slutet av 1700-talet har återfått sin originalfärg och försetts med en ny låda (från 30-talet).
Mössbordet från slutet av 1700-talet har återfått sin originalfärg och försetts med en ny låda (från 30-talet).

Eftertraktade genuina oförvanskade antikviteter

I en bransch där nytillverkade eller restaurerade antikviteter dyker upp allt oftare, både på mässor och i tv-rutan (Antikrundans experter avslöjar varje år nytillverkade kopior) verkar genuina antikviteter (nya detaljer tillåts om de särskiljs i utseende – man måste alltså se att exempelvis en låda är nytillverkad eller utbytt) vara förstahandsval bland antikintresserade.

Det finns gott om bruksföremål i Brösarp.
Larssons Antik från Halmstad.

Experter med stor historisk kompetens

Även om man inte planerar att köpa möbler, husgeråd eller konst är ett besök på Antikmässan ett bra sätt att lära sig mer om svenska traditioner och nordisk design. Flera experter, både kända och okända gästar varje år mässan i Brösarp. Unika människor som gärna delar med sig av sin mångåriga kunskap. Just i år var Jan Ribbhagen (expert på silver- och smycken) och Antikrundans Claes Moser (konst) och Sonia Nilsson (målade möbler) utställare i Brösarp.

Det finns gott om bruksföremål i Brösarp.
Det finns gott om bruksföremål i Brösarp.

Hur gör man rätt val på en mässa där allt är vackert?

Köp med hjärtat och se till att handla antikviteter som du vet passar in hemma hos dig.

Småsaker är naturligtvis lättare än större möbler och bästa tipset är att planera in ett besök bara någon timme innan mässan stänger. Riskabelt om du söker eftertraktad design, men prisvärt om du handlar spontant och låter hjärtat styra habegäret.

Under sista timmen brukar rabatter vara standard. Det handlarna inte köper av varandra kan du pruta ner i pris eller i bästa fall få med på köpet om du handlar mycket.

FAKTA:

Mössbord är ett speciellt bord som användes för att lägga hattar och mössor på innanför entrén. Ett lågt bord, ofta med en låda i fronten, en slags hattbärare, märkt av tidens gång. Mössborden var vanliga i södra Norrland under 1700- och 1800-talen.

Antikmässan i Brösarp äger rum i början av april (31 mars – 2 april 2017) i vackra Brösarp på norra Österlen. Den lilla byn på omkring 700 invånare dubbleras då flerfaldigt och utställare från hela landet förgyller det antika utbudet i Skåne. Entré: 100 kronor.

Flytta en sextio år gammal buxbomshäck – vem kommer ens på tanken?
Ramslökspesto – nu har våren kommit till Skåne