Brutal beskärning av tomatplantorna

3 april, 2018

Att så tomater tidigt (redan i januari) är en utmaning som verkar gripa tag i allt fler trädgårdsentusiaster. Så även mig. Men efter några år med galet tidiga sådder är jag återigen tillbaka på ruta ett och sår tomaterna först i mitten av mars. Inte minst för att slippa skadedjur, vingliga plantor och enorma hav av plantor bortom all form av rim och reson.

Genom att beskära tomatplantorna under våren får du rejält med sticklingar som i sin tur växer fram till starka plantor som garanterar en riklig skörd.

Det kan visserligen vara svårt att hålla fingrarna i styr direkt efter nyår. Även om man odlar i fördelaktiga odlingszoner långt ner i landet förflyter det vanligtvis lång tid mellan nyårsnatten (startskottet på det nya odlingsåret) och maj eller juni månad då tomatplantorna kan flytta ut i växthuset. Jag har därför full förståelse för att man väljer att så tomater tidigt för att helt enkelt få fart på odlingssäsongen långt innan våren är ett faktum.

Klipp av tomattopparna

Det klassiska tipset – att plantera om tomatplantor i djupa krukor med betydligt mycket mer jord än i ursprungkrukan är ett utmärkt tips om man håller sig inom rimliga värden. Längs hela stammen bildas nämligen nya rötter så fort stammen hamnar under jordytan.

Genom att beskära långa vingliga tomatplantor premieras rotutveckling samtidigt som du får tillgång till mängder med sticklingar som sedan jordslås.
Genom att beskära långa vingliga tomatplantor premieras rotutveckling samtidigt som du får tillgång till mängder med sticklingar som sedan jordslås.

När det däremot gäller tidigt utvecklade plantor – som alltid kräver ett artificiellt växtljus då det saknas tillräckligt med naturligt ljus under vinterhalvåret – räcker det sällan med att plantera om plantorna djupt för att slippa långa vingliga plantor. Klipp istället av topparna brutalt med en sax eller sekatör och peta ner de avklippta topparna i en kruka med såjord. Genom att sätta topparna tätt – det räcker vanligtvis med en 10×10 cm kruka till 6-8 tomattoppar – kan man på ett enkelt sätt driva fram sticklingar i stora volymer. Ett utmärkt sätt för att kunna ge bort plantor till släktingar och bekanta eller för att avyttra i den egna verksamheten om du driver egen gårdsbutik eller en egen liten trädgårdshandel.

Lägg ut topparna på ett bord eller på golvet och gör en finjustering med saxen - eller sekatören.
Lägg ut topparna på ett bord eller på golvet och gör en finjustering med saxen – eller sekatören.

Brutal beskärning triggar plantan till rotutveckling

Långa vingliga plantor, sådana där stammen sträcker sig 20-40 cm över krukan är utmärkta att toppbeskära. Klipp av tomatplantan precis ovanför ett bladveck långt ner mot krukan (8-10 cm ovanför krukan) och ta bort bladen längs sticklingens sidor. Tänk på att den avklippta plantan (alltså moderplantan) behöver mycket ljus, vatten och näringsbevattning ett par gånger i veckan under den första tiden för att läka skadan naturligt. Enda nackdelen med stympade plantor är att moderplantan har en förmåga att bilda flera toppskott, vilka bör klippas bort för att premiera rikliga skördar.

Genom att jordslå sticklingar (6-8 i varje kruka) får du mängder med plantor som fungerar utmärkt som ”gå-bort-presenter”.

Lycka till!

/ Niklas

 

 

 

Glöm inte bort att vattna häckar, buskar och träd
Fem tips att möta en samhällsstörning