Bunkra eget vatten

Att klara vattenförsörjningen i ett längre perspektiv är svårt om man inte har en egen brunn. I synnerhet om du har egna djur. En bra start är att skaffa vattendunkar – eller gamla mjölkkannor – och lagra dricksvatten i källaren. Se till att skaffa dunkar preventivt och fyll upp dem med dricksvatten i förebyggande syfte. När väl strömavbrottet är ett faktum är det skönt att ha eget vatten att dricka. Dessutom tar dunkarna snabbt slut i affären.

I vardagen gör varje svensk av med i snitt 160 liter vatten om dagen. För en familj på fyra är det lite drygt 600 liter om dygnet. Med egna djur (och då pratar vi bara några får, ett par hästar och några grisar) är det ytterligare ett par hundra liter om dagen. Så hur bör man egentligen tänka för att kunna lagra tillräckligt mycket vatten så att det räcker i en nödsituation?
Lagra i små kärl hellre än i stora
Ett bra tips brukar vara att lagra vatten i mindre 10-litersdunkar istället för i stora 20- eller 25-liters dunkar. Orsaken är att det är lättare att flytta mindre dunkar och man kan enkelt ta en dunk i varje hand och traska upp och ner för källartrappan. Dessutom orkar både barn och äldre lyfta lättare dunkar och behöver inte alltid be om hjälp från någon som är starkare.
I ett skarpt läge (då kommunens vattensystem inte fungerar eller kontaminerats) placerar kommunen vanligtvis ut tankbilar på strategiska platser i kommunen dit man kan gå för att fylla på vatten. Att då ha alltför stora – och tunga dunkar – kräver bil eller annan transport.

Gamla mjölkkannor (mjölkkruka) rymmer 25-50 liter
Om du har turen att få tag på några gamla mjölkkrukor eller mjölkkannor är du lyckligt lottad. Kannorna är visserligen helt hopplösa att bära, men rymmer mycket vatten och är en bra bunkringslösning i källaren. Personligen föredrar jag de lite större kannorna som man enkelt fyller på med hjälp av andra kärl. När man sedan ska använda vattnet kan man sleva upp det med hjälp av en slev. Till djuren är däremot stora IBC-tankar, sådana i plast med ett skyddande galler runtomkring att föredra. Sådana kärl kan dessutom flyttas med traktor. IBC-containrar rymmer vanligtvis 600, 800 eller 1000 liter styck och finns på begagnatmarknaden, exempelvis Blocket. Tänk bara på att inte köpa vattentankar som man tidigare förvarat kemikalier i.
Med hjälp av en dränkbar pump (12 volt) kan man enkelt pumpa vatten mellan IBC-tanken och djurens vattenkärl. Dessutom kan man pumpa vatten mellan exempelvis vattentunnor under stuprören och/eller flera förvaringskärl längre in i ladugården. Ett utmärkt sätt att bunkra oerhört mycket vatten, både regnvatten att vattna med och dricksvatten att dricka. Givetvis finns det dränkbara pumpar för 230-volt vilket passar bättre i vardagen. Däremot är 12-voltspumparna utmärkta när strömmen gått.

Vatten att dricka
För en familj på fyra bör man åtminstone bunkra 40 liter vatten om dygnet. Det är verkligen inte mycket, men ger dig möjlighet att sköta matlagning, dryck och enkel hygien. För att klara 7 dagars självförsörjning (som Försvarsberedningen och MSB uppmanar oss att göra) krävs alltså bunkringsmöjligheter för minst 280 liter dricksvatten för en familj på fyra. Om vi bara snackar vatten för att kunna laga mat och dricka kan man möjligen sänka den siffran något. Men under tio – tjugo liter om dygnet är det svårt att klara sig som familj.

Byt vatten max två gånger om året
Vanligtvis räcker det om du cirkulerar vattnet 1-2 gånger om året. Så länge dunkarna är rena från början håller färskvattnet länge. Var däremot noga med att skölja ut dunkarna ordentligt innan du fyller dem med vatten. Tänk på att enbart använda dunkar som är avsedda för vatten. Klorera absolut inte vattnet. Bortsett från att det smakar illa har det ingen funktion på vattenkvaliteten. Att däremot tvätta ut dunkarna med vatten och någon droppe klorin – eller diskmedel – innan du fyller på med dricksvatten på nytt kan vara en bra start om du känner dig osäker på om dunkarna verkligen är rena. Glöm bara inte att skölja ur dem ordentligt innan du fyller på med färskt dricksvatten.
Tips: Ett bra tips kan vara att frysa in PET-flaskor (eller andra flaskor) med vatten i frysen. Bortsett att du har vatten när strömmen går fungerar också vattenflaskorna som isklumpar och förlänger hållbarheten på maten du förvarar i frysen. Ju fler gånger du öppnar frysen desto snabbare blir maten dålig.
I vardagen gör varje svensk av med 160 liter vatten
I genomsnitt förbrukar varje svensk 160 liter vatten om dygnet. Av denna volym används 60 liter till personlig hygien, 20 liter till tvätt, 30 liter till disk, 30 liter för att spola i toaletten, 10 liter till mat och dryck och 10 liter till annat. Allt som allt 160 liter per dygn.
Lycka till!
/ Niklas
0 kommentarer