Bygg egna odlingsbänkar

21 april, 2019

För extra tidig skörd kan du bygga vanliga odlingsbänkar av trä. Leta upp stora fönsterbågar utan karm på en loppis, auktion eller byggvårdsfirma och snickra egna ramar med bågarna som mall. Har du riktig tur kan du till och med hitta gamla fönster på tippen.

Med en stor köksträdgård kan man ha flera odlingsbänkar i gynnsamt läge mot söder.

Egna odlingsbänkar är ett prisvärt sätt att odla riktigt mycket mat på våren. Till skillnad mot växthus eller odlingstunnel är drivbänkarna, eller odlingsbänkarna beroende på vem du frågar ett utmärkt sätt att bygga praktiska hjälpmedel av saker som du redan har hemma. Eller köper begagnat.

Skaffa begagnade fönsterbågar allra helst utan karm.

Fönsterbågar utan karm

Först och främst måste du skaffa tillräckligt stora fönsterbågar. Ju större desto bättre, men tänk på att de inte får vara större än att du orkar lyfta av dem när de väl ligger på odlingsbänkens ram. Skruva fast enkla handtag i metall på bågarnas kortsidor, gärna två handtag på respektive kortsida för att enkelt kunna lyfta av bågarna från ramen. Hittar du inga stora fönsterbågar kan du använda mindre fönster och lägga bågarna tätt mot varandra.

Det växer bra under ett skyddande lager av glas.

Två brädor högt

En bra grundregel är att bygga bänken två brädor hög om du använder 195 mm material. Använder du 95 mm brädor brukar fyra brädors höjd vara lämpligt. Då blir bänken knappt 400 mm hög och möjliggör ett hyfsat jordlager och gott om plats mellan jord och glasruta för att sådden ska få fart och kunna utvecklas rejält innan grödorna slår i taket. Det kan också vara smart att bygga bänkarna med lutning, allra helst så att lutningen är vänd mot söder för att släppa in som mycket ljus och värme som möjligt tidigt på våren. Gräv upp jorden rejält och lägg på ett tjockt lager med välgödslad jord i bänkarna. Det går utmärkt att använda kompost. Sedan kan du så, vattna och täcka med det skyddande locket av glas.

Ljuvliga rader med spenat och rädisa redan i april.
Bygg allra helst odlingsbänkarna av vanligt virke och undvik tryckimpregnerat.

Vädra bäddarna när det blir varmt

Under soliga vårdagar kan det vara smart att vädra bänkarna för att undvika att sådderna möglar eller grödorna bränns. Det blir nämligen rejält varmt under glas och även om du inte lyfter av bågarna helt kan det vara smart att lyfta på dem en aning, kila in en bräda mellan ram och båge för att på så sätt få en hyfsad luftcirkulation i odlingsbänkarna. Vid köldnätter isolerar du bänkarna med halm, filtar eller gamla täcken. Glöm inte att vattna.

När det blir varmt lyfter du av glasbågarna och lägger dem bredvid för att ha beredskap att täcka under kyliga vårnätter.

Lycka till!

/ Niklas

MSB höjer beredskapen – fler helikoptrar i standby
Svemester – så reser du smart och hållbart på hemmaplan